Στο κινητό Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής στην Εύβοια ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον Χρήστο Στυλιανίδη. Στην Εύβοια βρέθηκε λίγο μετά τις 14:00 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όπου ενημερώθηκε για την κατάσταση από τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, στο κινητό Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής, «Όλυμπος».

«Είμαι εδώ για να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος σε όλους εκείνους που δίνουν από χθες τη μάχη με τις φλόγες.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα», αλλά τόνισε ότι «δεν επιτρέπετε κανείς εφησυχασμός» και παρακάλεσε τους πολίτες να ακούν τις εντολές των αρμοδίων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι «θα αρχίσει σύντομα το έργο καταγραφής των ζημιών.

«Θα υπάρξουν αποζημιώσεις προς στους αγρότες που επλήγησαν οι καλλιέργειές τους και θα κινηθούν όλες οι σχετικές διαδικασίες για να επιτρέψουμε στη φύση το έργο της δύσκολης και μακροχρόνιας αποκατάστασης που συντελέστηκε. Για μένα είναι στοίχημα η Πολιτική Προστασία». Ακόμα ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «θα κάνουμε δραστικές παρεμβάσεις στον τρόπο που λειτουργεί η Πολιτική Προστασία» και τόνισε πως «πρώτο μας μέλημα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, αμέσως μετά η προστασία των περιουσιών».

 

 

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον Ευρωπαίο Επίτροπο, αρμόδιο για την Πολιτική Προστασία και την Ανθρωπιστική Βοήθεια, Χρήστο Στυλιανίδη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη να εκφράζεται έμπρακτα στις περιπτώσεις των φυσικών καταστροφών.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη χαρά του που υποδέχθηκε τον κ. Στυλιανίδη και πρόσθεσε: «θέλω να τον ευχαριστήσω για την άμεση ανταπόκριση της ΕΕ να συνδράμει στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην Εύβοια, αλλά και για την προσπάθειά του για την συγκρότηση του μηχανισμού RescEU». Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και θα μας συνοδεύει, σημείωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι η αλληλεγγύη πρέπει να εκφραστεί έμπρακτα στις χώρες της Μεσογείου.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πρόθεσή του να ηγηθεί προσπάθειας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ώστε ο ευρωπαϊκός μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας (RescEU), να αποκτήσει τις μόνιμες και σταθερές δομές που χρειάζεται, για να συνδράμει σε έκτακτες καταστάσεις σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα.

Τέλος ευχαρίστησε την Ιταλία, την Ισπανία, την Κροατία, την Κύπρο και άλλες χώρες, οι οποίες είναι έτοιμες να συνδράμουν ανά πάσα στιγμή την Ελλάδα.

Ακολουθείστε μας στο Google News