Όταν ο Ούλοφ Πάλμε επισκεπτόταν την Κρήτη από το 1981, ο αείμνηστος Θεόφιλος Σουρανάκης, πρόεδρος τότε στην κοινότητα του Μοχού, έβαλε στόχο ζωής να δημιουργηθεί στο Μοχό το «Σπίτι του Ούλοφ Πάλμε».

Ένας εκθεσιακός χώρος, ένα μικρό Μουσείο που θα ενημερώνει τους επισκέπτες για την πορεία του πολιτικού, του αγωνιστή και οραματιστή Ούλοφ Πάλμε. 

Σήμερα, το όραμα αυτό υλοποιείται μετά από τις προσπάθειες του Συλλόγου Φίλων Ούλοφ Πάλμε και την στήριξη φορέων όπως ο Δήμος Χερσονήσου και η Περιφέρεια Κρήτης. Κυρίως όμως με την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη της Lisbet Palme και των παιδιών Mattias, Morten και Joakim Palme ο οποίος ήρθε για να παρευρεθεί στην εκδήλωση προς τιμήν του πατέρα του. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το βιβλίο του δημοσιογράφου και συγγραφέα Γιώργου Λογοθέτη για την ζωή και το έργο του Πάλμε με τίτλο “Ούλοφ Πάλμε, η πολιτική είναι θέμα αρχών.

Ο  Ιωακείμ Πάλμε λίγο πριν αναχωρήσει από την Κρήτη για την Σουηδία έγραψε τα εξής προς τον Σύλλογο Φίλων Ούλοφ Πάλμε, τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση και τον τρόπο που η Κρήτη τιμά την μνήμη του Ούλοφ Πάλμε:

«Αγαπητοί μου φίλοι.

Είναι πολύ δύσκολο για εμένα και την οικογένειά μου να εκφράσω όσα εγώ και η σύζυγός μου Αν Σοφί έζησαν αυτές τις αξέχαστες μέρες κοντά σας. Μέρες μεγάλης χαράς και ικανοποίησης ότι η κληρονομιά που μας άφησε ο πατέρας μας έχει ριζώσει βαθιά στις καρδιές των απλών ανθρώπων σε όλες τις χώρες. Ιδιαίτερα όμως στην Ελλάδα και ακόμα περισσότερο στην Κρήτη που οι γονείς μου θεωρούσαν δικό τους τόπο. 

Αυτές τις μέρες συνειδητοποίησα γιατί ο πατέρας μου θεωρήθηκε και θεωρείται «δικό σας άνθρωπος»! Το καταλάβαμε από τις συγκινητικές καταθέσεις των ομιλητών που προσπαθούσαν να μας μεταφέρουν τα δικά τους συναισθήματα και το πώς οι ιδέες του Πάλμε είναι επίκαιρες στις μέρες μας. Το είδαμε στα πρόσωπα των ηλικιωμένων που δάκρυσαν όταν με κοιτούσαν, που μου ζητούσαν να μεταφέρω στην οικογένειά μας τις «από καρδιάς» ευχές τους. 

Και το καταλάβαμε κυρίως, όταν για πρώτη φορά είδαμε στο βίντεο τις γυναίκες του χωριού να κλαίνε για τον Ούλοφ σύμφωνα με την κρητική παράδοση, σαν να ήταν  δικός τους άνθρωπος !

Και δεν σας κρύβω ότι πολλές φορές με δυσκολία κρατούσαμε και εγώ και η σύζυγός μου τα δάκρυά μας…

Αγαπημένοι μας φίλοι !

Αναχωρούμε από την Κρήτη γεμάτοι από συγκίνηση, γεμάτοι από αγάπη, αλλά και με ανανεωμένες τις ιδέες του Ούλοφ. Ιδέες για αδελφοσύνη, για συνεργασία και κυρίως για πίστη προς το μέλλον που τόσο πολύ χρειάζεται σήμερα η Ελλάδα. Και εμείς θα κάνουμε ότι μπορούμε ώστε οι ιδέες να γίνουν πραγματικότητα.

Η σημαντική αυτή εκδήλωση μας έδωσε την δυνατότητα να συζητήσουμε τρόπους συνεργασίας μεταξύ του Ιδρύματος ΟΥΛΟΦ ΠΑΛΜΕ αλλά και άλλων φορέων που έχουν το όνομα ΠΑΛΜΕ σε διάφορες χώρες όπως στην Ισπανία, στην Νότια Αφρική κ.α. Γι αυτό ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΟΥΛΟΦ ΠΑΛΜΕ στην Κρήτη μπορεί να έχει σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά το πρόεδρο Μανώλη Ζερβάκη και τα μέλη του Συλλόγου για την πρωτοβουλία σας. Να ευχαριστήσω τον φίλο του πατέρα μου Γιώργο Λογοθέτη, για το θαυμάσιο βιβλίο του για το έργο του Ούλοφ. Να ευχαριστήσω τον δήμαρχο και τους κατοίκους, τον περιφερειάρχη, τους εκπροσώπους των πολιτικών φορέων και όλους τους κρητικούς που ως αντάξιοι απόγονοι του Ελευθερίου Βενιζέλου και του Νίκου Καζαντζάκη συνεχίζουν τις κρητικές παραδόσεις. Να ευχαριστήσω τον φίλο της οικογένειας Γιώργο Παπανδρέου για την παρουσία του και την συγκινητική του ομιλία στην οποία τόνισε τα βασικά στοιχεία της φιλοσοφίας του Ούλοφ. Να ευχαριστήσω τέλος όλη την Ελλάδα μια και όπως γνωρίζουμε παντού και με κάθε τρόπο τιμά την μνήμη του Ούλοφ Πάλμε.

Σας αποχαιρετάμε με ένα θερμό «ΓΕΙΑ ΣΑΣ». Είμαστε βέβαιοι ότι θα ιδωθούμε ξανά στην Κρήτη με ακόμα πιο ευχάριστα νέα για την παρακαταθήκη του Ούλοφ Πάλμε.

Ιωακείμ Πάλμε
Μοχός Κρήτης
27.05.2017 λίγο μετά την εκδήλωση”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook