Βασίλης Σκουλάς και Haig Yazdjian, με τα σχήματα τους, κάνουν ακόμα πιο λαμπρή τη συναυλία, έχοντας ως σημείο αναφοράς την Κρήτη.

Την Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017 στις 8:30μμ θα πραγματοποιηθεί το  4ο Διεθνές Μουσικό φεστιβάλ Κρήτης στο φιλόξενο χώρο της Εταιρίας Κρητικών Σπουδών (Ίδρυμα Καψωμένου) στον Αλικιανό Χανίων (τοποθεσία Πύργος).

Μια εμπνευσμένη συνεργασία από τρία σπουδαία μουσικά σχήματα τα οποία θα παρουσιάσουν αυθεντικές συνθέσεις με κοινή αναφορά στο Κρητικό τοπίο.

Βασίλης Σκουλάς και το σχήμα του.

Haig Yazdjian και το σχήμα του.

Cretan Jazz Group – Μαρία Μανουσάκη (ιδρύτρια του φεστιβάλ) -Νεκτάριος Κωστάκης – Σπύρος Κουτσορινάκης και το  σχήμα τους απο Νέα Υόρκη (Guy Mintus, Engin Gunaydin,Panagiotis Andreou)

Τιμή εισόδου 10Ε

Μέρος των εσόδων θα δωριστεί στα ιδρύματα EΛΕΠΑΠ και ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ. Την ημέρα της εκδήλωσης θα υπάρχουν μινι βαν που θα μεραφέρουν τον κόσμο απο τον χώρο στάθμευσης στην πλατεία του Αλικιανού στον συναυλιακό χώρο.

Χορηγός Επικοινωνίας είναι το Flashnews.gr.

Λίγα λόγια για τους καλλιτέχνες του φεστιβαλ.

ΜΑΡΙΑ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗ

Γεννημένη στη Νότια Αφρικη, μεγαλωμένη στην Ελλάδα και τα τελευταία 5 χρόνια εγκατεστημένη στη Νεα Υόρκη, η βιολίστρια Μαρία Mανουσάκη είναι μια μουσικός με διεθνή παρουσία στο χώρο της τζαζ και world μουσικής.

Σπούδασε με υποτροφία στο Βerklee College of Music της Βοστώνης το 2000-2004, από το οποίο αποφοίτησε με διάκριση.  

Το 2014 διοργάνωσε το Cretan World Music Festival στον Αλικιανό Χανίων, με καλεσμένους απο την Νεα Υόρκη, το Ισραήλ, την Αρμενία, την Ελλάδα, Ισπανία, Γερμανία, Σουηδία και την Ιρλανδια.

Η Μαρία Μανουσάκη εμπνέεται απο τις Κρητικές της ρίζες και την αγάπη της για την τζαζ, για να δημιουργήσει τις νέες συνθέσεις της.

 Η Μαρία έχει εμφανιστεί σε πολλά φεστιβάλ και συναυλιακούς χώρους σε όλο τον κόσμο, μεταξύ αυτών είναι το Perth Concert Hall στην Αυστραλια, το Frank Sinatra School of The Arts στη Νέα Υόρκη και στην τελετή λήξης των Μεσογειακών Αγώνων στην Πεσκάρα της Ιταλίας. 

Επίσης έχει εμφανιστεί με την γνωστή τραγουδίστρια ADELE, εχει άνοιξει τη συναυλία του STING στο Lincoln Center NYC και των Pet Shop Boys στο Λυκαβηττό και συνεργαστηκε με το φημισμένο gypsy jazz συγκρότημα Rosenberg triο.

Έχει εμφανιστεί στο Jazz at the Lincoln centre με τον γνωστό songwriter Matt Alber καθώς και στο Ντουμπάι, όπου παρουσίασε τη μουσική της στα διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου του 2005 και 2006. Στο Κατάρ έπαιξε για το βασιλικό γάμο το 2005.

Είναι μέλος του σχήματος Petros Klampanis CONTEXTUAL, με το οποίο εμφανίζεται σε συναυλίες σε Αμερική και Ευρώπη, Athens Experiment και Drumvoice με το οποίο έχει εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθήνας, στο Ζάππειο Μέγαρο, στο Θέατρο Badminton και αλλού. 

Το 2011 ίδρυσε το σχήμα Stephan Grappelli Project, το οποίο είναι αφιερωμένο στη μουσική του μεγάλου Γάλλου βιολιστή. 

Το νεο της album “Sole Voyage”  ηχογραφηθηκε προσφατα στη Νεα Υορκη. Tο cd της ειναι προτεινομενο άλμπουμ για καλυτερο τζαζ αλμπουμ Αμερικής 2016 απο το “The Akademia musicawards 2016”.

Σε αυτο συμμετέχουν παγκοσμίως φημισμένοι μουσικοι οπως τον Shai Maestro στο πιάνο, τον Πετρο Κλαμπάνη στο μπάσο και στην ενορχήστρωση, τον John Hadfield και Ziv Ravitz στα ντραμς τον Mavrothi Kontanis στο ουτι και τον Tamer Pinarbassi στο κανονακι. Ενα μουσικό ταξίδι εμπνευσμένο απο τους Ελληνες μετανάστες που μετοίκισαν στο Νέο Κόσμο την δεκαετία του 1920.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΚΟΥΛΑΣ

Ο Βασίλης Σκουλάς τραγουδιστής και λυράρης θα παρουσιάσει την τελευταία του δουλεια.

Γεννήθηκε στα Ανώγεια Μυλοποτάμου Ρεθύμνου Κρήτης στις 3 Φεβρουαρίου του 1946. Η οικογένεια του έχει μεγάλη παράδοση στη μουσική και γενικότερα στις τέχνες. Ο παππούς του, ο Μιχάλης Σκουλάς, ήταν σπουδαίος λυράρης της εποχής του και ο πατέρας του Αλκιβιάδης Σκουλάς ή Γρυλιός γνωστός λαϊκός ζωγράφος των Ανωγείων.

Άρχισε να μαθαίνει λύρα σε ηλικία 7 ετών και στα 16 του χρόνια, κατάφερε να καθιερωθεί, ανάμεσα στους πρώτους λυράρηδες και τραγουδιστές της Κρήτης. Έχει παίξει και τραγουδήσει σε μια μεγάλη σειρά, από επιτυχημένες καλλιτεχνικές, κοινωνικές και πολιτιστικές εμφανίσεις, στην Αμερική, στον Καναδά, στην Αυστραλία και στην Γερμανία, όπου υπάρχουν Έλληνες και ιδίως Κρητικοί.

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2012 ο Βασίλης Σκουλάς έκανε μια επιτυχημένη εμφάνιση στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού που λόγω της μεγάλης απήχησης του κόσμου επαναλήφθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2012.

 

HAIGYAZDJIAN

Ο Χάικ Γιαζιτζιάν, γεννημένος στη Συρία από γονείς Αρμένιους, ζει και εργάζεται στην Ελλάδα από το 1980. 

Σύντομα έγινε γνωστός τόσο ως σολίστας στο ούτι όσο και ως δεξιοτέχνης ερμηνευτής που συγκινεί με την εκφραστική αμεσότητα της φωνής του.  Ο Χάικ Γιαζιτζιάν ξεχώρισε για τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο αναμιγνύει ετερόκλητα στοιχεία των παραδοσιακών μουσικών της ανατολικής Μεσογείου, πιστεύοντας ακλόνητα πως η παράδοση είναι μια ζωντανή, δημιουργική δύναμη.

 O Χάικ, ένας πολίτης του κόσμου εχει εμφανιστεί με διεθνούς φήμης μουσικούς (Loreenna McKennitt, Theodossii Spassov, Glen Velez, Djivan Gasparyan, κ.α.) έχει συνεργαστεί με πολλούς σημαντικούς Έλληνες συνθέτες και τραγουδιστές καθώς και με σολίστες διεθνούς κύρους. Μεταξύ αυτών, με τον Νίκο Ξυδάκη, Ελευθερία Αρβανιτάκη, τη Σαβίνα Γιαννάτου, τη Μαρία Φαραντούρη, τη Δήμητρα Γαλάνη, την Έλλη Πασπαλά, τον David Lynch, τον Μιχάλη Νικολούδη, τον Dave Spilain, τον Omar Faruk Tekbilek, τον Djivan Gasparyan, τον Theodossii Spassov και τον Glen Velez.

 

CRETANJAZZPROJECT

Μία συνεργασία εμπνευσμένη απο 5 σπουδαίους μουσικούς που προέρχονται απο 5 διαφορετικούς μουσικούς κόσμους, παρουσιαζουν αυθεντικές εκτελέσεις και διασκεύες με ακούσματα Κρητικά και στοιχεία της Αμερικανικής Jazz.

Μαρία Μανουσάκη (Κρητη -New York)

Νεκτάριος Κωστάκης (Κρήτη)

Guy Mintus (Israel)

EnginGunaydin (Turkey)

ΠαναγιωτηςΑνδρεου (Νew York)

 

​Νεκτάριος Κωστάκης

Γεννήθηκε στα Χανιά. Σπούδασε Βυζαντινή μουσική στην Εκκλησιαστική σχολή Κρήτης και επίσης θεωρία & αρμονία κλασσικής μουσικής στο Βενιζέλειο ωδείο Χανίων. Απο την ηλικία των 18 ετών μέχρι σήμερα έχει πλαισιώσει δεκάδες καλλιτέχνες της δημοτικής παραδοσιακής μουσικής καθώς και της ευρύτερης Ελληνικής μουσικής σκηνής σε ζωντανές εμφανίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό αλλά και στη δισκογραφία. Μεταξύ αυτών το μέγαρο μουσικής Αθηνών , Ηρώδειο θέατρο , το μέγαρο μουσικής brukner haus της Αυστρίας, Great American Music Hall – San Francisco USA. Έχει 4 προσωπικές δισκογραφικές δουλειές & 2 απονομές πολυπλατινένιων δίσκων απο συμμετοχές.

 

Σπύρος Κουτσορινάκης 

Γεννήθηκε στα Χανιά το 1986 και ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές του στην κλασσική κιθάρα το 1990 στο Βενιζέλειο ωδείο Χανίων καθώς παρακολούθησε και ιδιαίτερα μαθήματα για αρκετά χρόνια με εξαίρετους καθηγητές.Έχει συμμετάσχει σε αρκετές δισκογραφικές δουλειές καθώς έχει συνεργαστεί με αρκετούς ποπ-ροκ-λαικούς και κρητικούς καλλιτέχνες.

 

Παναγιώτης Ανδρέου

Ο γνωστός μπασίστας και υποψήφιος Grammy Παναγιώτης Ανδρέου γεννήθηκε στην Αθήνα. Ασχολήθηκε με τη μουσική από μικρή ηλικία και μετά από σπουδές στην Ελλάδα, συνέχισε στο Berklee College of Music της Βοστώνης. Τρία χρόνια μετά μετακομίζει στη Νέα Υόρκη για μεταπτυχιακό – και έκτοτε ζει εκεί. Έχει περιοδεύσει και παίξει με το NY Latin Funk Collective Yerbabuena, το Jason Lindner’s Now vs Now, τον Husnu Senlendirici, το NY Gypsy All Stars, τον Pedrito Martinez και πολλους αλλους. γνωστούς μουσικούς.​

 

Guy Mintus

 Ο ισραηλινός παγκοσμίουφ φήμης Guy Mintus  τζαζ πιανίστας, συνθέτης και καθηγητής όπου ζει στη Νέα Υόρκη  φημίζεται για το ιδιαίτερο χρώμα στο παίξιμο του που προέρχεται  από την Μεσόγειο, Μέσω Ανατολή και Νέα Υόρκεζικη jazz. 

 

Engin Gunaydin

Κρουστός και ντράμερ από την Τουρκία όπου ζει στη Νέα Υόρκη απόφοιτος του Berklee College of Music. Είναι ο ντράμερ του γνωστού σχήματος New York Gypsy All stars και έχει παίξει με τον Al Di Meola και με πολλούς γνωστούς μουσικούς.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook