Έντονο το ενδιαφέρον ξένων πετρελαϊκών κολοσσών – Προχωρά η προκήρυξη του διαγωνισμού – Κρίσιμη η επόμενη πενταετία σε επίπεδο έρευνας για τους υδρογονάνθρακες

Υπαρχουν γεωλογικές δομές και στην Κρήτη που θα μπορούσαν να έχουν υδρογονάνθρακες όμως, το αν τελικά υπάρχουν ή όχι, κοιτάσματα θα προκύψει από την έρευνα. Είναι νωρίς για να έχουμε μια εικόνα για την περιοχή και τον ενδεχόμενο πλούτο της σε υδρογονάνθρακες. Η επόμενη πενταετία πάντως, σε επίπεδο έρευνας στον τομέα αυτό θεωρείται σημαντική.

Ωστόσο, το επενδυτικό ενδιαφέρον ήδη είναι μεγάλο για το οικόπεδο νοτιοδυτικά της Κρήτης με το επόμενο βήμα να είναι η προκήρυξη του διαγωνισμού. Στο πλαίσιο αυτό ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιώργος Σταθάκης συναντήθηκε σήμερα με καθηγητές της σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης, τη μοναδική στην Ελλάδα που διαθέτει ταυτόχρονα και το εκπαιδευτικό και το ερευνητικό πλαίσιο και που θα μπορούσε να διαδραματίσει ενεργό ρόλο σε όλα τα στάδια. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν και φοιτητές της σχολής.

Όπως είπε ο κ. Σταθάκης, η διαδικασία ώστε η Ελλάδα ενδεχομένως να διαδραματίσει ρόλο ως παραγωγός χώρα στον τομέα των υδρογονανθράκων έχει περάσει σε ένα νέο στάδιο από τη στιγμή που ενεργοποιήθηκε ο διαγωνισμός για την έρευνα νοτιοδυτικά της Κρήτης:

«Έκλεισε η φάση των 90 ημερών για τη δημοσιοποίηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τώρα θα γίνει κανονική προκήρυξη του διαγωνισμού. Αυτή η εξέλιξη δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα, αναβαθμίζουμε την εταιρεία διαχείρισης των υδρογονανθράκων που θα αποτελέσει και το βασικό μέσο διαχείρισης και του ερευνητικού σταδίου και του τομέα αξιοποίησης και εκμετάλλευσης.Ταυτόχρονα ανοίγουμε έναν διάλογο με τα πανεπιστήμια και τα ιδρύματα στα οποία γίνεται ισχυρή έρευνα και υπάρχει τεχνολογία και γνώση γύρω από τον τομέα αυτό προκειμένου να υπάρξουν συνέργειες και να προετοιμαστούν για τις προοπτικές που θα ανοίξουν. Το Πολυτεχνείο Κρήτης έχει ήδη μια πολύ ισχυρή παράδοση στον τομέα αυτό και το θέμα συζήτησης είναι να δούμε πώς μπορεί να στηριχθεί ώστε να παίξει ενεργό ρόλο. »

 

Η επόμενη πενταετία θα είναι κρίσιμη σε επίπεδο έρευνας στον τομέα των υδρογονανθράκων ενώ στο επίπεδρο της παραγωγής σε κάποια πεδία χρειάζονται πολύ περισσότερα χρόνια. Αυτή πάντως τη στιγμή δεν είμαστε σε θέση να απαντήσουμε με ένα “ναι” ή “όχι” αν υπάρχουν υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα και δη στην Κρήτη. Όπως ανέφερε ο Καθηγητής ΜΗΧΟΠ Πολυτεχνείου Κρήτης και Δ/ντης Μεταπτυχιακού Μηχανική Πετρελαίου,  Νίκος Πασαδάκης, περιμένουμε να γίνουν μεγάλα πράγματα στην Ελλάδα:

«Είμαστε το μοναδικό τμήμα στην Ελλάδα που έχει την ερευνητική και εκπαιδευτική υποδομή στην κατεύθυνση του πετρελαίου που τα τελευταία χρόνια έχει ταχεία ανάπτυξη. Περιμένουμε ότι θα γίνουν μεγάλα πράγματα στην Ελλάδα και μετά τη δραστηριοποίηση ελληνικών εταιρειών και μετά την είσοδο εταιρειών η Total, Exxon Mobil, η Repsol στην ανίχνευση υδρογονανθράκων στον ελληνικό χώρο. Η σχολή μας δουλεύει σε αυτή την κατεύθυνση εδώ και 25 χρόνια. Με τη δημιουργία και του μεταπτυχιακού προγράμματος “Μηχανική Πετρελαίου” αποτελούμε το κέντρο εκπαίδευσης πετρελαίου στην Ελλάδα. Το δικό μας εργαστήριο συνεργάζεται ήδη με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο, κάνουμε γι’ αυτούς τις μελέτες στην ανίχνευση του πετρελαίου και επίσης συνεργαζόμαστε και με εταιρείες στο εξωτερικό. Η επόμενη πενταετία είναι κρίσιμη, είναι μια περίοδος κατά την οποία θα πρέπει να δούμε την ανάπτυξη σε πρώτη φάση της έρευνας και σε δεύτερη φάση – μετά από μια 5ετία ίσως και παραπάνω – της παραγωγής σε κάποια πεδία υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε μια απλή αποτίμηση ή να απαντήσουμε με ένα ναι ή όχι για τα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων.»

 
 
 

 

Υπάρχουν γεωλογικές δομές που θα μπορούσαν να φιλοξενούν υδρογονάνθρακες ωστόσο το αν υπάρχουν τελικά ή όχι, κοιτάσματα είναι κάτι που θα προκύψει από την έρευνα. Αξίζει ωστόσο, να σημειωθεί ότι η Κρήτη έχει και άλλους εναλλακτικούς πόρους ενέργειας όπως τους γεωθερμικούς ταμιευτήρες. Τέτοιοι υπάρχουν στην νοτιοανατολική περιοχή της Μεσσαράς και συγκεκριμένα την Πόμπια καθώς και στην Ιεράπετρα. Επίσης, στην Κρήτη υπάρχουν και ιαματικές πηγές από τις οποίες ωστόσο πρέπει ακόμα να δούμε πόσες είναι ενεργές.

Σύμφωνα με τον Μανώλης Μανούτσογλου, Κοσμήτορα του ΜΗΧΟΠ Πολυτεχνείου Κρήτης:

«Εδώ και χρόνια έχουμε ξεκινήσει έρευνες και για φυσικό αέριο και για υδρογονάνθρακες στην περιοχή και της Κρήτης αλλά και της Δυτικής Ελλάδας. Πέρα από τα προβλήματα που αφορούν στον ευρύτερο τομέα της ενέργειας έχουμε ασχοληθεί ειδικά με τα πρώτα στάδια της προσπάθειας που γίνεται για την αναζήτηση των υδρογονανθράκων και με την εύρεση των γεωλογικών δομών που φιλοξενούν τους υδρογονάνθρακες. Σ’ αυτόν τον τομέα έχουμε να επιδείξουμε πολλά αποτελέσματα. Τέτοιες γεωλογικές δομές υπάρχουν. Τώρα το αν υπάρχουν τελικά υδρογονάνθρακες θα το δείξει η επισταμένη έρευνα η οποία συνεχίζεται. 

Υπάρχουν όμως στην Κρήτη και άλλοι πόροι που είναι γνωστοί στον ευρύτερο ελληνικό χώρο ως εναλλακτικοί πόροι. Υπάρχουν ενδείξεις για ύπαρξη στην Κρήτη γεωθερμικών ταμιευτήρων. Είναι μια εναλλακτική πηγή ενέργειας που προκύπτει από αυξημένη θερμοκρασία υδάτων σε μια συγκεκριμένη περιοχή λόγω αύξησης της γεωθερμικής βαθμίδας. Έχουμε ενδείξεις για τη νοτιοανατολική περιοχή της Μεσσαράς, την Πόμπια και στην Ιεράπετρα. Στην Κρήτη επίσης, έχουμε και κάτι πολύ σημαντικό που είναι ξεχασμένο έναν αιώνα. Έχουμε πιθανώς ιαματικές πηγές. Το 1938 υπήρχε μια δημοσιευμένη εργασία από τον κ. Λέκκα. Από τις 750 ιαματικές πηγές της Ελλάδας οι 101 αναγνωρίστηκαν στην Κρήτη. Από το 1938 μέχρι σήμερα δεν κάναμε τίποτα. Ξεκινήσαμε ένα πρόγραμμα για να δούμε πόσες από αυτές μπορούμε σήμερα να συναντήσουμε στην Κρήτη και πόσες από αυτές διατηρούνται ακόμα. »

 
 
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook