Ολοκληρώθηκε η δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων  στο πλαίσιο του εορτασμού της 17ης Μαρτίου 1821 – Η μαντινάδα μπροστά από τον ανδριάντα του Μαυρομιχάλη  – Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από την εκδήλωση

Με Ιππικές δράσεις άρχισε σήμερα Παρασκευή, στην Αρεόπολη Μάνης,η δεύτερη μέρα των τριήμερων επετειακών για την 197η επέτειο από την 17η Μαρτίου 1821,  όταν οι Μανιάτες κήρυξαν τον πόλεμο κατά των Οθωμανών.

Μικροί και μεγάλοι αναβάτες από όλη την Ελλάδα, έλαβαν μέρος στα ιππικά δρώμενα ενώ πραγματοποιήθηκαν βραβεύσεις.

Η Μάνη άλλωστε έχει άμεση σχέση με το άλογο, το οποίο αποτελεί στοιχείο παράδοσης, πολιτισμού και ιστορικής αναφοράς λόγω της συμβολής του στον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων.

Να θυμίσουμε ότι στις εκδηλώσεις συμμετέχει μεγάλη αντιπροσωπεία από την Ασή Γωνιά και τα Σφακιά, ενώ το παρών έδωσαν εξίσου σύλλογοι Κρητών από την Μεσσηνία και την Πετρούπολη.

Επίσης, από τα Χανιά στη Μάνη βρέθηκαν σήμερα ο  Δήμαρχος Αποκορώνου Μπαμπης Κουκιανακης, ο Γιώργος Κουκλάκης από το Δήμο Χανιων, ο πρώην Δημαχρος Χανίων Κυριάκος Βιρβιδάκης και ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Χανιων Γιώργος Μαρκουλάκης. 

Μετά τους ιππείς ακολούθησαν δημοτικοί παραδοσιακοί χοροί από τους μαθητές των σχολείων του Δήμου Αν. Μάνης και συλλόγους από όλη την Ελλάδα και έπειτα πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων.

Ο Σήφης Μανούσακας, εκπροσωπώντας την αντιπροσωπεία Κρητικών από τα Σφακιά , κατά την κατάθεση στεφάνου, είπε μια μαντινάδα μπροστά από τον ανδριάντα του Μαυρομιχάλη:

Σε ‘σένα απου το άστρο σου βγήκε και έξω απ’ την Ευρώπη 

ο Πλανητάρχης σε βάφτισε Έλληνα πατριώτη 

που την Ελλάδα ετίμησες όχι μόνο την Μάνη

σου κουβαλώ από τα Σφακιά δάφνινο στεφάνι 

και λουλούδια και τριαντάφυλλα έπλεξα στο στεφάνι

να τα μυρίζεστε μαζί με τον Δασκαλογιάννης.

Μαυρομιχάλη αθάνατα η μνήμη σου αιωνία

και στους απογόνους σου μόνο χαρές και υγεία

Από την Ασή Γωνιά κατάθεση στεφάνου πραγματοποιήσε ο Γιάννης Φατσέας.

Η δεύτερη μέρα εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε στο Κλειστό γυμναστήριο Αρεόπολης.

Εκεί πραγματοποιήθηκε παρέλαση τμημάτων, παραδοσιακοί χοροί συλλόγων από όλη την Ελλάδα, με την Κρήτη στο τραγούδι να “εκπροσωπείται” από τον Μανώλη Αγγελάκη και τον Μανώλη Κονταρό.

Αύριο Σάββατο είναι η τελευταία μέρα των εκδηλώσεων.

Ακολουθεί το πρόγραμμα του Σαββάτου

Αρεόπολη

07:30: Χαιρετισμός της ημέρας με ταυτόχρονες κωδωνοκρουσίες όλων των εκκλησιών της Αρεόπολης.

Πλατεία Αθανάτων Αρεόπολης
08:00: Έπαρση της σημαίας.

Ιερός Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αρεόπολης
11:00: Πέρας προσέλευσης επισήμων. Επίσημη δοξολογία, χοροστατούντος του τοποτηρητή ΙΜ Μάνης, σεβασμιώτατου μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου.
    
Πλατεία 17ης Μαρτίου 1821

11:30: Μετάβαση επισήμων στη θέση «Κοτρώνι». Καλωσόρισμα του δημάρχου. Αναπαράσταση της ορκωμοσίας των μανιάτικων οικογενειών από τους μαθητές. Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον περιφερειάρχη Πελοποννήοσυ Πέτρο Τατούλη.

Πλατεία Αθανάτων

13:00: Επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του ηρώου. Κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Σιγή ενός λεπτού στη μνήμη των ενδόξων νεκρών. Ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

13:20: Παρέλαση αναπήρων και θυμάτων πολέμου Ν. Λακωνίας, σχολείων, συλλόγων και στρατιωτικών τμημάτων.

Κλειστό γυμναστήριο Αρεόπολης
14:10: Δεξίωση των επίσημων αρχών. Υποστολή σημαίας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook