Πράσινο φως για τη λειτουργία 2 τμημάτων ΕΠΑΛ στα Χανιά που μέχρι πρότινος δεν είχαν εγκριθεί – Παράσταση διαμαρτυρίας της ΕΛΜΕ για τις καταργήσεις των υπολοίπων

Δόθηκε τελικά η έγκριση χθες βράδυ, για τη λειτουργία του τμήματος Β’ τάξης του τομέα Δομικών στο 1ο ΕΠΑΛ Χανίων και για τη λειτουργία της ειδικότητας Σχεδιασμού Εσωτερικών Χώρων, στο ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου. Τα δυο τμήματα που μέχρι πρότινος δεν είχαν εγκριθεί, έλαβαν κατ’ εξαίρεση το πράσινο φως, ως μοναδικών τομέων στην πόλη.

Δεν είχε την ίδια τύχη το τμήμα Διοίκησης Οικονομικών Υπηρεσιών του ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου που δεν έλαβε έγκριση, καθώς το σκεπτικό του Υπουργείου ήταν ότι η αντίστοιχη ειδικότητα λειτουργεί στο 1ο ΕΠΑΛ Χανίων στην Κοραή και η μετακίνηση των μαθητών εκεί για να την παρακολουθήσουν είναι εφικτή.

Να σημειωθεί ότι η μη κατάργηση του συγκεκριμένου τμήματος στο ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου είχε προταχθεί στο διεκδικητικό πλαίσιο των εκπαιδευτικών, με μαθητές να εκφράζουν ακόμα και το ενδεχόμενο να αναγκαστούν να διακόψουν τη φοίτησή τους.

Σε παράσταση διαμαρτυρίας η ΕΛΜΕ στη Διεύθυνση Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης

Το θέμα των καταργήσεων και συγχωνεύσεων τμημάτων οδήγησε για μια ακόμα φορά την ΕΛΜΕ σε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Διεύθυνσης Β’ βάθμιας εκπαίδευσης, όπου είχε συνάντηση με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Β’ βάθμιας εκπαίδευσης, από την οποία δεν έλειψαν οι στιγμές έντασης.

Η ΕΛΜΕ έκανε λόγο για παραλογισμό των ολιγομελών τμημάτων καθώς τα τμήματα σε ό,τι αφορά στον χαρακτηρισμό τους σε ολιγομελή ή μη, “κλείδωσαν” τον Ιούλιο όταν οι εγγραφές συνεχίζονταν ακόμα για 20 μέρες τον Σεπτέμβριο. 

Στο υπόμνημα που επέδωσε ανέφερε συν τοις άλλοις ότι:

«Επίσης σε ότι αφορά τον αριθμό των τμημάτων της Α λυκείου, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε η ΔΔΕ, όταν έκλεισαν οι εγγραφές και «κλείδωσε» ο αριθμός των τμημάτων τον Ιούλιο δεν είχαν γραφτεί 288 μαθητές στην Α Λυκείου  από αυτούς που τελείωσαν την Γ Γυμνασίου.  Οι μαθητές εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν την ειδικότητα, την Ο.Π. ή την ξένη γλώσσα που επιθυμούν και έχουν ήδη ξεκινήσει ή να μετακινηθούν σε άλλο σχολείο ή στην χειρότερη εκδοχή για τους εργαζόμενους μαθητές των εσπερινών να εγκαταλείψουν τελείως το σχολείο.»

Αναλυτικά η ΕΛΜΕ διαμαρτυρήθηκε για τις καταργήσεις – συγχωνεύσεις των εξής:

  • το τμήμα Β΄ τάξης του τομέας Δομικών στο 1ο ΕΠΑΛ Χανίων,
  • 2 ειδικότητες (Σχεδιασμού εσωτερικών Χώρων και Διοίκησης και οικονομικών υπηρεσιών) στο ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου,
  • 3 ειδικότητες της Δ’ τάξης(!) (Γεωπονίας, φυσικοθεραπευτών, υδραυλικών) και το τμήμα του τομέα Δομικών στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Πλατανιά,
  • 1 τμήμα στο ΓΕΛ Αλικιανού, 1 τμήμα στο ΓΕΛ Βουκολιών, 1 τμήμα στο 3ο ΓΕΛ Χανίων.

Η απάντηση της Διεύθυνσης Β΄βάθμιας εκπαίδευσης

Από την πλευρά του ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Β΄Βάθμιας εκπαίδευσης απαντώντας στη διαμαρτυρία της ΕΛΜΕ, υπογράμμισε πως από την πρώτη στιγμή είχε κάνει θετική εισήγηση για τη λειτουργία όλων των τμημάτων και των ολιγομελών και όλων των ΕΠΑΛ του νομού.

Ανέφερε επίσης, ότι χθες το βράδυ ήρθε συμπληρωματική έγκριση της Β’ τάξης του τομέα Δομικών στο 1ο ΕΠΑΛ Χανίων καθώς και της ειδικότητας του Σχεδιασμού εσωτερικών Χώρων στο ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου

Όπως δήλωσε:

«Υπήρξαν εγκρίσεις σε κάποια τμήματα τα οποία δεν είχαν εγκριθεί μέχρι και χθες. Σήμερα έχουμε έγκριση στη Β΄τάξη του τομέα Δομικών στο 1ο ΕΠΑΛ Χανίων ως μοναδικού τομέα στην πόλη και στον τμήμα Σχεδιασμού Εσωτερικών Χώρων επίσης ως μοναδικού τομέα στην πόλη. Δεν εγκρίθηκε η εδικότητα της διοίκησης και οικονομικών υπηρεσιών στο ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου, καθώς το υπουργείο θεώρησε ότι επειδή υπάρχει στα 4 χλμ το 1ο ΕΠΑΛ με την ίδια ειδικότητα θα μπορούσαν να μετακινηθούν τα παιδιά και να τελειώσουν εκεί το σχολείο. Ξαναλέω ξεκάθαρα ότι η δική μου εισήγηση ήταν να εγκριθεί και αυτό για ιδιαίτερους λόγους που έβαλα στην εισήγησή μου όπως η μετακίνηση, ο τόπος διαμονής των μαθητών και το μορφωτικό τους δικαίωμα να μείνουν στο σχολείο τους με τους καθηγητές τους μέχρι να δώσουν πανελλαδικές. Σήμερα πρότεινα και στα παιδιά να συνεχίσουν να διεκδικούν.

Με τις ειδικότητες των εσπερινών ΕΠΑΛ έχουν εγκριθεί όλα όσα είναι στο όριο των ολιγομελών σύμφωνα με την κατηγορία του σχολείου.

Ως προς το τμήμα στο ΓΕΛ Αλικιανού, δεν μπορούμε σε ένα σχολείο που η πρώτη του τάξη έχει 47 μαθητές να ζητά να λειτουργήσει με τρία τμήματα, δεν μπορούμε να παραβούμε τη νομοθεσία. Παρόλα αυτά σε άλλα σχολεία όπως στις Βουκολιές που τα τμήματα έχουν περίπου 20 μαθητές σε κάθε τάξη αλλά η κτιριακή υποδομή είναι τέτοια που δεν επιτρέπει τη φοίτηση όλων των μαθητών στην αίθουσα, και αυτό το κτιριακό κατατίθεται, σε αυτή την περίπτωση έχουμε κάνει παραπάνω τμήματα για την καλύτερη λετουργία του σχολείου βάση των κτιριακών δεδομένων.

Στο 3ο ΓΕΛ που αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΛΜΕ και αφορά στη δευτέρα τάξη, είναι 115 μαθητές. Πέρσι ήταν 6 τμήματα στην πρώτη τάξη, φέτος έγιναν 5 για τον απλούστατο λόγο ότι ο αριθμός μειώθηκε επειδή υπήρξαν μετεγγραφές προς τα ΕΠΑΛ. Δεν κόβεται το τμήμα, μειώνεται λόγω μείωσης των μαθητών.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook