Στην αυλή του Κρητικού Παραδοσιακού Σπιτιού στη Σούδα σε παραδοσιακό πατητήρι “πάτησαν” τα σταφύλια, συνοδεία παραδοσιακής μουσικής, χορού και κερασμάτων – Για ένατη συνεχόμενη χρονιά τα “Τρυγοπατήματα” στη Σούδα

Το ξεκίνημα της παραγωγής κρασιού, από το φύτεμα του αμπελιού και τη συγκομιδή των σταφυλιών μέχρι το πάτημα των σταφυλιών με παραδοσιακό τρόπο, μέσα σε πατητήρι με τα πόδια, τη συλλογή του μούστου και την παραγωγή μουστολευριάς, είχαν την ευκαιρία να βιώσουν δεκάδες, μικροί και μεγάλοι, που βρέθηκαν το απόγευμα της Κυριακής, στην αυλή του Κρητικού Παραδοσιακού Σπιτιού στη Σούδα.

Εκεί,  παιδιά από σχολεία των Χανίων που συμμετείχαν στην εκδήλωση, αφού “τρύγισαν” τα σταφύλια από την κρεβατίνα που έστησαν το Σάββατο στην αυλή του σπιτιού, τα έριξαν στο παραδοσιακό πατητήρι και έπειτα, έβγαλαν τα παπούτσια τους και… άρχισαν τα “τρυγοπατήματα”. Νωρίτερα, καβαλάρηδες με δύο άλογα μετέφεραν και άλλα σταφύλια που ρίχτηκαν στο ίδιο πατητήρι, εμπλουτίζοντας την εμπειρία των παιδιών, που βίωσαν σήμερα ένα από τα ωραιότερα έθιμα της Κρήτης.

Φυσικά τρύγος χωρίς χορό, τραγούδι και κεράσματα δεν γίνεται και στον αυλειο χώρο του συλλόγου υπήρχαν από όλα. Από τον φρέσκο μούστο, γυναίκες του συλλόγου παρήγηγαν μουσταλευριά η οποία προσφερόταν σε όλους τους παρευρισκόμενους. Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο χορευτικός όμιλος «Αροδαμός»

Ο κ. Γιάννης Φωκάς, υπεύθυνος στο λαογραφικό μουσείο Σούδας και μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σούδας, περιέγραψε τις δραστηριότητες που ξεκίνησαν χθες και συνεχίστηκαν σήμερα  με στόχο τα παιδιά να γνωρίσουν όλη την διαδικασία της παραγωγής μούστου και να νιώσουν το “κλίμα” που επικρατούσε την εποχή του τρύγου στην Κρήτη.

(η κρεβατινα με το σκιάχτρο που έφτιαξαν τα παιδιά υπό την καθοδήγηση του Πολιτιστικού Συλλογου Σούδας)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook