Κάθε χρόνο αυξάνονται οι ασθενείς με άνοια και στα Χανιά ενώ “πέφτει” και το όριο ηλικίας των ατόμων που νοσούν – Αγώνας δρόμου για την ενημέρωση του κόσμου για το Alzheimer και την λειτουργία του Κέντρου Ημέρας Νόσου Alzheimer Χανίων

Με κεντρικό σύνθημα «Τρέχω-Περπατώ & τη Μνήμη Διατηρώ», πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στα Χανιά, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, αγώνας τρεξίματος αφιερωμένος στην νόσο Alzheimer, με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του κόσμου γύρω από την ασθένεια που πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Μικροί και μεγάλοι, λάτρεις του αθλητισμού και μη, συγκεντρώθηκαν στην οδό Κοραή, στην ανατολική πλευρά του Εθνικού Σταδίου, όπου έγινε η εκκίνηση για τις δύο παράλληλες διαδρομές των 2.500 και 10.000 μέτρων. 

Όπως σημείωσε η Μαρία Γλυνιαδάκη, κοινωνική λειτουργός του Κέντρου Ημέρας Νόσου Alzheimer Χανίων, κάθε χρόνο αυξάνονται οι ασθενείς με άνοια και δυστυχώς, όπως προκύπτουν από στοιχεία, κάθε χρόνο “πέφτει” το όριο ηλικίας ατόμων που νοσούν.

“Παλαιότερα τα στοιχεία έδειχναν πως πρόκειται για μια νόσο που προσβάλει ασθενείς άνω των 65 ετών όμως τώρα βλέπουμε οτι ολοένα και περισσότερο πέφτει το όριο ηλικίας, δηλαδή έχουμε δει ασθενείς 55 και 60 ετών και μάλιστα, σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πιο γρήγορη η επιδείνωση της νόσου”, σημείωσε η κ. Γλυνιαδάκη, επισημαίνοντας οτι το Κέντρο που λειτουργεί από το 2006 παρέχει δωρεάν υπηρεσίες στους ενδιαφερόμενους, είτε σε ανθρώπους που  νοσούν είτε σε φροντιστές.

“Στο κέντρο μπορεί να απευθυνθεί ο οποιοσδήποτε θεωρεί οτι αντιμετωπίζει προβλήματα με τη μνήμη του, εξετάζεται και του παρέχουμε μια γνωμάτευση. Η εξέταση είναι δωρεάν από κοινωνικό λειτουργό αρχικά, την ψυχολόγο και την γιατρό του Κέντρου που είναι νευρολόγος – ψυχίατρος. Με τη διάγνωση ο ασθενής γνωρίζει αν έχει άνοια, τι είδους άνοια και σε τι στάδιο είναι. Από εκεί και έπειτα βάζουμε κάποιους στόχους για τον κάθε ασθενή, παρέχουμε ένταξη στο κέντρο καθώς και εκπαίδευση και ψυχολογική στήριξη των φροντιστών”, ανέφερε η κ. Γλυνιαδάκη προσθέτοντας οτι στο Κέντρο είναι ενταγμένοι περίπου 20 ασθενείς που παρακολουθούν το πρόγραμμα σε καθημερινή βάση. Ταυτόχρονα λειτουργεί μια ομάδα ασθενών που επισκέπτονται το κέντρο μια φορά την εβδομάδα καθώς και μια ακόμη για ασθενείς με πρώιμη άνοια. Η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική για την πορεία και την εξέλιξη της νόσου και την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Διοργανωτές εκδήλωσης και συμμετοχές

Την εκδήλωση διοργάνωσε το Κέντρο Ημέρας Νόσου Alzheimer Χανίων με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Κρήτης – Π.Ε. Χανίων, το Δήμο Χανίων, την ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ και την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ ΚΡΗΤΗΣ.

Η πρώτη διαδρομή, ξεκίνησε με πάνω από 150 συμμετοχές,  περίπου στις 18:30 το πρωί από την οδό Κοραή, με τους δρομείς και περιπατητές να ακολουθούν πορεία προς Ελ. Βενιζέλου έως παλιό προξενείο  και πίσω (τερματισμός Κοραή).  Η δεύτερη διαδρομή των 10.000 μέτρων ξεκίνησε με λιγότερες συμμετοχές που έφτασαν τις 80,  από την Κοραή με πορεία στις οδούς Ελ. Βενιζέλου, Χαλέπας, Πρ. Ηλία, Γ. Σεϊμένη, Θεμιστοκλέους, Φιλίππου, Ομήρου, Σωκράτους, Φειδία, Περικλέους, Λεωνίδα, Ηροδότου, Γ. Σεϊμένη, Πρ. Ηλία, Χαλέπας, Ελ. Βενιζέλου, Κοραή τερματισμός.

Μετά την ολοκλήρωση των αγώνων έγινε η βράβευση των συμμετεχόντων ενώ ακολούθησε μουσικοχορευτική βραδιά στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook