Eπιστολή – διαμαρτυρίας για την απόφαση αναστολής λειτουργίας του υποκαταστήματος της Εθνικής τράπεζας στην Παλαιόχωρα, απέστειλε ο δήμαρχος Καντάνου – Σελίνου κ. Αντωνης Περράκης, επιχειρηματολογώντας υπερ της συνέχισης παροχής υπηρεσιών της τράπεζας και κατοίκους, επισκέπτες και επιχειρηματίες του δήμου.

Ο κ. Περράκης στην μακροσκελή επιστολή του, υποστηρίζει οτι τόσο ο δήμος, διατηρώντας τα αποθέματά του στην τράπεζα, όσο και οι κάτοικοι, που πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους στο κατάστημα, αλλά και οι επισκέπτες, ειδκά κατά την καλοκαιρινή περιοδο, στηρίζουν την Τράπεζα και καθιστούν το εν λόγω υποκατάστημα βιώσιμο.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή:

Με έκπληξη αλλά και απορία πληροφορηθήκαμε την πρόθεση της Διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος να αναστείλει την λειτουργία του υποκαταστήματος της στην Παλαιόχωρα του Δήμου Καντάνου-Σελίνου.

Ο Δήμος Καντάνου – Σελίνου είναι Δήμος της Περιφέρειας Κρήτης, που συστάθηκε και επίσημα την 1η Ιανουαρίου 2011 με το πρόγραμμα “Καλλικράτης” προέκυψε από τη συνένωση των προϋπαρχόντων “Καποδιστριακών” Δήμων: Ανατολικού Σελίνου, Καντάνου, Πελεκάνου. Έδρα του νέου Δήμου ορίστηκε η Παλαιόχωρα και ιστορική έδρα η Κάντανος.

Η έκταση του είναι 369,06 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ο πληθυσμός του ανέρχεται σε 5.645 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Ωστόσο, κατά τη θερινή περίοδο ο πληθυσμός αυξάνεται σημαντικά λόγω του εγχώριου και διεθνούς τουρισμού και ειδικά στην Παλαιόχωρα ο πληθυσμός υπερβαίνει τις 6.000 κατοίκους.

Ο Δήμος μας είναι χαρακτηρισμένος απομακρυσμένος κι ορεινός, βάσει ΦΕΚ 87/07-06-2010 Κεφ. Α΄, Άρθ. 1., απαριθμεί συνολικά 85 μικρούς οικισμούς των 10-800 κατοίκων, οι οποίοι εξαπλώνονται διάσπαρτοι στα όρια του ευρύτερου Δήμου. 

Η πρώτη τράπεζα που λειτούργησε στην περιοχή μας ήταν η δική σας, με το άνοιγμα του υποκαταστήματός της το 1985, δίνοντας άλλη προοπτική στην τοπική οικονομία.

Έκτοτε ολόκληρη η τοπική κοινωνία, δημόσιοι και τοπικοί φορείς-συμπεριλαμβανομένης της τότε Κοινότητας Παλαιόχωρας, του μετέπειτα Δήμου Πελεκάνου και από το 2011 του Δήμου Καντάνου-Σελίνου-, επιχειρήσεις και ιδιώτες στήριξαν τη λειτουργία της Τράπεζας στην περιοχή μας αναγνωρίζοντας τη συμβολή της στην εξυπηρέτηση των καθημερινών αναγκών. 

Συγκεκριμένα ο Δήμος μας,  εμπιστευόμενος τις ποιοτικές υπηρεσίες που παρέχει, διατηρεί τα ταμειακά του αποθέματα και τη στηρίζει με καθημερινές συναλλαγές προκειμένου να ενισχύει σταθερά τη λειτουργία της και τη διατήρηση αυτής.

Το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας είναι το μοναδικό υποκατάστημα της τράπεζάς σας που εξακολουθεί να λειτουργεί μέχρι και σήμερα σε ολόκληρο τον ορεινό και δυσπρόσιτο Δήμο μας, συμβάλλοντας δυναμικά στην ανάπτυξη της περιοχής με  χορηγήσεις δανείων και άλλων επενδυτικών προϊόντων. Αποτελεί δε το οικονομικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής των ακόλουθων Δημοτικών Ενοτήτων: Δημοτική Ενότητα Πελεκάνου, Δημοτική Ενότητα Καντάνου, Δημοτική Ενότητα Ανατολικού Σελίνου. 

Εξυπηρετεί επιπλέον και την ακριτική Γαύδο.

Επισημαίνουμε ότι κατά τη θερινή περίοδο, όπου υφίσταται ραγδαία αύξηση του πληθυσμού, οι χιλιάδες επισκέπτες και τουρίστες της περιοχής εξυπηρετούνται από το εν λόγω κατάστημα.

Κατά τη χειμερινή περίοδο αντίστοιχα, στην περιοχή αναδασμού της Κουντούρας καλλιεργούνται περίπου 3.000 στρέμματα οπωροκηπευτικών προϊόντων, με όγκο συναλλαγών πολλών εκατομμυρίων, οι οποίες διενεργούνται μέσω του υποκαταστήματός σας στην Παλαιόχωρα.

Λάβετε δε σοβαρά υπόψη σας τις επιπτώσεις που θα επιφέρει η πιθανότητα αναστολής της λειτουργίας της στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες των συνταξιούχων και των ηλικιωμένων της ευρύτερης περιοχής μας, οι οποίοι εξυπηρετούνται από την Τράπεζά σας και δεν έχουν καμία δυνατότητα μετακίνησης σε πλησιέστερο υποκατάστημα -καθώς εδράζουν στα Χανιά- ούτε φυσικά τη δυνατότητα διενέργειας ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Εκφράζοντας το κοινό αίσθημα των δημοτών μας θεωρούμε την ανωτέρω απόφαση εσφαλμένη, καθώς δεν ελήφθησαν σοβαρά υπόψη τόσο όλες οι παράμετροι που άπτονται της οικονομικής δραστηριότητας του τόπου μας όσο και η κοινωνική διάσταση της λειτουργίας της για την τοπική κοινωνία.

Μεταφέροντας την έντονη ανησυχία και αγωνία, επιχειρηματιών, επαγγελματικών ομάδων, συνταξιούχων, αλλά κι όλων των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι για όλα τα προηγούμενα χρόνια για τις συναλλαγές τους εμπιστεύτηκαν την δική τους Τράπεζα  και δημιούργησαν σχέσεις εμπιστοσύνης και δεσμούς, ενισχύοντας τη με τις καταθέσεις και τις αποταμιεύσεις μιας ζωής αλλά και την αγορά πολλών επενδυτικών προϊόντων και μετοχών, θέλουμε αφενός να διαμαρτυρηθούμε έντονα γι’ αυτή την δυσάρεστη απόφαση κι αφετέρου να ζητήσουμε την άρση της.

Μάλιστα θεωρούμε πως το υποκατάστημα είναι δυναμικό στις συναλλαγές του και πλήθος ανθρώπων διεκπεραιώνει τις συναλλαγές του καθημερινά σ’ αυτό.

Στην Παλαιόχωρα εδρεύουν επίσης δύο ακόμα υποκαταστήματα τραπεζών, της Τράπεζας Πειραιώς και της Τράπεζας Χανίων και υπηρεσίες του Δημοσίου όπως τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, ο Δημοτικός Παιδικός Σταθμός, το Νηπιαγωγείο, το Δημοτικό Σχολείο, το Γυμνάσιο, το Λύκειο, ο Λιμενικός Σταθμός και ο Αστυνομικός Σταθμός.

Ζητάμε από τη Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας να επανεξετάσει την απόφαση  περί αναστολής της λειτουργίας του υποκαταστήματός της στην  Παλαιόχωρα, καθώς θεωρούμε πως το συγκεκριμένο υποκατάστημα  είναι μία υγιής οικονομική μονάδα της Τράπεζάς σας και δεν συντρέχει λόγος κλεισίματός της αλλά αναβάθμισής της.

Παρακαλούμε θερμά για την ευαισθητοποίησή σας επί του θέματος και ευελπιστούμε να επανεξετάσετε και να ανακαλέσετε την απόφαση για διακοπή λειτουργίας του υποκαταστήματος σας στην Παλαιόχωρα.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook