Πού εντοπίζεται το ενδιαφέρον σε Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Λασίθι και πώς διαμορφώνονται οι τιμές

Η αγορά κατοικίας της Κρήτης εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από μικρό όγκο συναλλαγών, με τις τιμές να παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις σε κεντρικές περιοχές και σημάδια σταθερότητας στις λοιπές περιοχές, ενώ ταυτόχρονα αυξημένο μισθωτικό ενδιαφέρον παρουσιάζεται για κατοικίες όλων των μεγεθών. Σύμφωνα με σχετική έρευνα εταιρείας real estate οι ζητούμενες τιμές στις κατοικίες σημειώνουν το 2018 άνοδο 5%-10% στις κεντρικές περιοχές σε σχέση με το 2017.

Οσον αφορά τον τομέα της εξοχικής κατοικίας, καταγράφονται σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες, δεδομένης της πτώσης των τιμών κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών.

Ο αριθμός των απούλητων εξοχικών κατοικιών στην Κρήτη μειώνεται σταδιακά, λόγω αύξησης του ενδιαφέροντος από ξένους ή εγχώριους επενδυτές, αλλά και της παύσης της οικοδομικής δραστηριότητας. Ταυτόχρονα, οι τιμές πώλησης έχουν παραμείνει σχετικά σταθερές σε σχέση με το 2017.

Χανιά

Στα Χανιά, στην περιοχή του κέντρου, η πλειονότητα των κατοικιών είναι τουλάχιστον 25ετίας – 30ετίας και το εύρος τιμών κυμαίνεται στα 750-1.200 ευρώ/τ.μ., ανάλογα με τη θέση, την ηλικία και τη συντήρηση, ενώ οι τιμές πώλησης για νεόδμητα ακίνητα κυμαίνονται στα 1.800-2.500 ευρώ/τ.μ.

Οι τιμές πώλησης για νέες συμβατικές κατασκευές σε δημοφιλείς οικιστικές περιοχές κοντά στο κέντρο της πόλης κυμαίνονται στα 1.700-2.200 ευρώ/τ.μ. στη Χαλέπα, στα 1.600-1.900 ευρώ/τ.μ. στη Νέα Χώρα και στα 1.500-1.800 ευρώ/τ.μ. στα Λενταριανά και την Αμπεριά.

Οσον αφορά τις τιμές μίσθωσης, λόγω του φαινομένου της βραχυχρόνιας μίσθωσης υπάρχει μεγάλη έλλειψη και παρουσιάζουν ανοδική πορεία σε σχέση με το 2017.

Ηράκλειο

Στο Ηράκλειο, στην περιοχή του κέντρου, η πλειονότητα των κατοικιών είναι άνω της 25ετίας, με τις τιμές πώλησης να κυμαίνονται στα 1.000-1.400 ευρώ/τ.μ., ανάλογα με τη συντήρηση και τη δυνατότητα στάθμευσης.

Οι τιμές των νεόδμητων διαμερισμάτων σε δημοφιλείς περιοχές περιμετρικά του κέντρου, όπως η Ανάληψη, ο Μασταμπάς και το Θέρισο, καθώς και στο προάστιο του Αγίου Ιωάννη, κυμαίνονται στα 1.800-2.200 ευρώ/τ.μ.

Στις υπόλοιπες επεκτάσεις (Δειλινά, Κορώνη, Μαγαρά, Μεσαμπελιές, Πατέλες, Πόρος, Κατσαμπάς, Μπεντεβή), οι τιμές πώλησης κυμαίνονται στα 1.700-2.100 ευρώ/τ.μ. Οι τιμές μίσθωσης παρέμειναν σχεδόν σταθερές και κυμαίνονται στα 4-6 ευρώ/τ.μ., με τις μεγαλύτερες τιμές να αφορούν το κέντρο και τα δημοφιλή προάστια, όπως ο Αγιος Ιωάννης.

Ρέθυμνο

Στο Ρέθυμνο, η πλειονότητα των κατοικιών στην περιοχή της Παλιάς Πόλης είναι κτίρια μεγάλης παλαιότητας, με το εύρος τιμών πώλησης να κυμαίνεται στα 1.050-1.400 ευρώ/τ.μ., ανάλογα με το επίπεδο συντήρησης.

Οι τιμές πώλησης για νέες συμβατικές κατοικίες σε περιοχές κοντά στο κέντρο, όπως η Καλλιθέα, ο Μασταμπάς και ο Κουμπές, κυμαίνονται στα 1.600-2.000 ευρώ/τ.μ. ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ιδιοκτησίας, όπως η προβολή, ο όροφος, η θέα και το μέγεθος. Τα μισθώματα παρουσιάζουν αύξηση σε σχέση με το 2017, λόγω της μειωμένης προσφοράς ακινήτων για μακροχρόνια μίσθωση.

Λασίθι

Τέλος, στο Λασίθι, στις πόλεις του Αγίου Νικολάου, της Ιεράπετρας και της Σητείας, οι μεγαλύτερες τιμές πώλησης εντοπίζονται στην παραθαλάσσια ζώνη, καθώς και στις νέες επεκτάσεις, λόγω της ύπαρξης κατασκευών μικρής ηλικίας, ενώ οι τιμές πώλησης στα παλαιά τμήματα των πόλεων είναι ελαφρώς μικρότερες. Οσον αφορά τις τιμές μίσθωσης, αυτές παρέμειναν σταθερές σε σχέση με το 2017.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook