Επισημάνσεις σε εκδήλωση στα Χανιά, για τις θεραπευτικές ιδιότητες της κάνναβης και για τις προοπτικές που ανοίγονται με την καλλιέργειά της

Η καλλιέργεια της κάνναβης για βιοχηχανική ή φαρμακευτική χρήση είναι ένας τομέας που η Ελλάδα έχει μείνει πίσω σε σχέση με άλλες χώρες του εξωτερικού, όμως με την πρόσφατη αλλαγή του νομοθετικού πλασίου, αποτελεί έναν κλάδο με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης. Και αν για κάποιους αποτελεί οικονομική ευκαιρία, για κάποιους άλλους, τα προϊόντα κάνναβης αποτελούν φάρμακο για την αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων υγείας, ωστόσο αναγκάζονται σχεδόν να περάσουν στην παρανομία για να προμηθευτούν. Στην Ελλάδα δε, παρόλο που έχει αλλάξει και έχει εκσυγχρονιστεί το νομοθετικό πλαίσιο και “ανοίγει” η  καλλιέργεια κάνναβης για βιομηχανική και φαρμακευτική χρήση, παρατηρείται το παράδοξο, οτι ενώ επιτρέπεται η χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων κάνναβης, αυτά δεν πωλούνται ακόμα στα φαρμακεία, αφού δεν έχουν δοθεί σχετικές άδειες απο τον ΕΟΦ.

Η αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο βέβαια δεν αρκεί και υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος να διανύσουμε ώστε να ξεπεραστεί η  δαιμονοποίηση της κάνναβης  και η άγνοια για τις επωφελείς χρήσεις της, ενώ στα Χανιά σχετικά πρόσφατα, διαδραματίστηκε μια από τις πιο τραγελαφικές συλλήψεις, όπου οι λιμενικές αρχές συνέλαβαν πολίτη, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν νόμιμα προϊόντα κάνναβης όπως σαπούνια κάνναβης, χυλοπίτες με κάνναβη, ανθοί κλωστικής κάνναβης από νόμιμη σπορά του 2016 και βρώσιμο σπορέλαιο κλωστικής κάνναβης. Τη Δευτέρα θα γίνει η εκδίκαση της υπόθεσης με τις δικαστικές αρχές να πρέπει να αποφανθούν για το αν τελικά ο νόμος στην Ελλάδα ισχύει ή όχι.

(στο περιθώριο της εκδήλωσης, προσφέρθηκαν εδέσματα φτιαγμένα απο υλικά, όπως αλεύρι κάνναβης και ροφήματα)

Σήμερα, στο συνεδριακό κέντρο του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Χανίων, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα “Βιομηχανική και Φαρμακευτική Κάνναβη: Προοπτικές και προκλήσεις”, παρουσία του Γιάννη Τσιρώνη, βουλευτή -πρώην αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μέλος των Οικολόγων Πράσινων. Σε δηλώσεις του ο κ. Τσιρώνης, σημείωσε οτι η αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει την καλλιέργεια κάνναβης για συγκεκριμένους σκοπούς, αποτελεί μια από τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που η κυβέρνηση κατάφερε να κάνει τη τελευταία τριετία, ενω πρότεινε τη δημιουργία Εθνικού Οργανισμού Κάνναβης για την προώθηση προϊόντων κάνναβης.

“Η κάνναβη είναι ένα φυτό πολύ παραξηγημένο, δαιμονοποιημένο. Περισσότερο δαιμονοποιήθηκε τη δεκαετία του 1930, στην Αμερική για λόγους οικονομικών συμφερόντων. Είναι ένα φυτό που έχει πάρα πολύ καλές φαρμακευτικές ιδιότητες ενώ ανέκαθεν ήταν ασυναγώνιστο για κατασκευή υλικών, όπως σχοινιά, υφάσματα, καλλυντικά κα. Επιτέλους στην Ελλάδα, αυτό το φυτό που ήταν προνομοιακό εξαιτίας του κλίματος, έρχεται στο προσκήνιο ξανά, αίρονται κάποιες βασικές απαγορεύσεις που δεν αφορούν τη χρήση του ως ευφραντική ουσία, δηλαδή την ψυχοτρόπο δράση του, ώστε να μπορέσουν οι άνθρωποι που τα καλλιεργούν να δώσουν στην αγορά αυτά τα προϊόντα που τα έχει ανάγκη και κυκλοφορούν σε όλο τον κόσμο νόμιμα.”

Ο κ. Τσιρώνης, πρόσθεσε οτι “το πλαίσιο για την φαρμακευτική κάνναβη είναι ικανοποιητικό. Αυτό που μένει, είναι να βγουν οι αντίστοιχες άδειες από τον ΕΟΦ, ώστε να μπορει να κυκλοφορεί το φάρμακο και στην Ελλάδα”. “Στην πράξη”, τόνισε “όποιος αγοράσει φάρμακα από το εξωτερικό, νόμιμα τα καταναλώνει αλλά στα φαρμακεία δεν μπορούν να πωληθούν γιατί δεν έχει άδειες ο ΕΟΦ. Αυτές οι άδειες πρέπει να βγουν.  Θα χρειαστεί ακόμα λίγος χρόνος”. Η σύγχυση ωστόσο που υπάρχει σχετικά με τα προϊόντα κάνναβης, δεν έχει ξεπεραστεί με την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου και για το λόγο αυτό θα “πρέπει να γίνει ένας Εθνικός Οργανισμός κάνναβης, γιατί ακόμα και ΕΟΦ δεν έχει την απαραίτητη γνώση για να προωθήσει τέτοια προιόντα”, επεσήμανε ο κ. Τσιρώνης..

Αναφερθείς στις ευκαιρίες που ανοίγονται για όσους ενδιαφέρονται να καλλιεργήσουν κάνναβη, σημείωσε οτι είναι ένα φυτό υψηλής απόδοσης, σε σχέση με άλλα φυτά και έχει πολλά περιθώρια καινοτομίας . Όσοι έχουν δραστηριοποιηθεί έχουν ήδη τα οφέλη που χρειάζονται, από εκεί και πέρα, πρόσθεσε όποιος μπαίνει πρώτος στην καλλιέργεια κάνναβης, αντιμετωπίζει τα μικροπροβλήματα της αγοράς αλλα έχει το πλεονέκτημα οτι είναι πρωτοπόρος και σύντομα βλέπει τα οφέλη της πρωτοπορίας του.

Παρέμβαση στην εκδήλωση, εξιστορώντας την δική του εμπειρία, εκανε ο Οδυσσέας, μέλος του Συλλόγου “Ασθενείς υπέρ της χρήσης φαρμακευτικής κάνναβης”, ο οποίος αναφέρθηκε στον αγώνα που δίνει καθημερινά, αυτός και δεκάδες συμπολίτες μας, προκειμένου να προμηθευτούν προϊόντα κάνναβης για θεραπευτική χρήση. Ο ίδιος ταλαιπωρείται από χρόνιους πόνους μετά από ακρωτηριασμό στον οποίο υπεβλήθη όταν ήταν 18 ετών και τη δεκαετία του 1980, στην Αμερική όπου σπούδασε, ήρθε σε επαφή με το πως αντιμετωπίζουν εκεί την κάνναβη, δίνοντας την ελευθερία της επιλογής σε κάποιον με πρόβλημα υγείας, να θεραπευτεί μέσα από βρώσιμα προϊόντα κάνναβης. “Βασική ελευθερία είναι οτι κάποιος που απώλεσε την υγεία του μέσα στη ζωή, έχει αναφαίρετο δικαίωμα να την ξαναβρεί”, σημειώνει τοποθετώντας το ζήτημα, ως θέμα που άπτεται των δικαιωμάτων και ελευθεριών των ασθενών.

Όπως τόνισε, κυριαρχεί μια δαιμονοποίηση της κάνναβης, την ίδια ώρα που νόμιμες ουσίες σε φάρμακα έχουν σοβαρές ψυχοσωματικές παρενέργειες στους ασθενείς ή ακόμη και το αλκοόλ που πωλείται ελεύθερα ακόμα και σε ανήλικους και αποτελεί αιτία πολλών δυστυχημάτων και εγκλημάτων. Επίσης έκανε ξεκάθαρη τη δυσμενή θέση στην οποία έρχονται ασθενείς οι οποίοι δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε θεραπευτικά προϊόντα κάνναβης, παρόλο που στο εξωτερικό είναι νόμιμα, και αναγκάζονται να κινούνται στα όρια της παρανομίας, για να προμηθευτούν προϊόντα που βελτιώνουν την υγεία και την ποιότητα ζωής τους.

“Εκπροσωπώ μια πολυπληθή ομάδα συμπολιτών μας που, δυστυχώς μέσα στις επιλογές που έχουν για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα υγείας, για να μπορέσουν να προκόψουν, να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους, άνθρωποι οικογενειάρχες, εργαζόμενοι, δυστυχώς αναγκάζονται να γίνονται παράνομοι και να πέφτουν θύματα διωκτικών πρακτικών. Φτιάξαμε έναν συλλογο και προσπαθούμε να διαδώσουμε αυτή τη θετική αντίληψη και γνώση για αυτό το φυτό που λέγεται ινδικής κάνναβης. Δυστυχώς έγινε μια δαιμονοποίηση από το 1930, για λόγους συμφερόντων και μέσα από το προσωπικό μου παράδειγμα, ο κόσμος θα καταλάβει πως μπορεί ο καθένας, με τη σωστή χρήση, με τη σωστή συμβουλή των γιατρών, να βρει ανακούφιση σε μακροχρόνιους πόνους ακόμα και παυσίλυπες δράσεις που έχουν να κάνουν με ψυχικές διαθέσεις, αφού συχνά πόνοι και κατάθλιψη είναι αλληλένδετα”

“Η κάνναβη είναι ένα σημαντικό φάρμακο, όχι αυτή καθεαυτή, όσο ο παράγοντας που ενεργοποιεί το ενδοκαννακριβές σύστημα, που υπάρχει σε όλα τα ζωντανά όντα από την εμβρυική ηλικία και έχει σχέση με την ομοιάσταση”, σημείωσε ο γιατρός Γιώργης Οικονομόπουλος, συγγραφέας του βιβλίου “Ιαμα κάνναβη”. Η κάνναβη μιμείται και ενισχύει αυτό το σύστημα και για αυτό έχει φαρμακευτικές ιδιότητες, ανέφερε ο γιατρός ο οποίος στην εκδήλωση πραγματοποίησε ομιλία με θέμα “Η πρακτική της θεραπευτικής κάνναβης”.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Σεραφείμ Κανδύλας, βιοκαλλιεργητής κλωστικής κάνναβης, μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων, ο οποίος τον Απρίλιο του 2018, συνελήφθη για…  “ταλιατέλες” και σαπούνια κάνναβης δηλαδή για κατοχή προϊόντων βιομηχανικής κάνναβης που παράγονται νόμιμα στην Ελλάδα από το 2016. Ο κ. Κανδυλας, σε δήλωσή του, σημείωσε οτι το 2018 καλλιεργήθηκαν 1100 στρέμματα κλωστικής κάνναβης και αναμένεται να διπλασιασθούν το 2019. Μέχρι στιγμής, η εκμετάλλευση της κάνναβης, γίνεται στην ταξιανθία και στον σπόρο και όχι στο σύνολο του φυτού, για παραγωγή ίνας για ύφασμα, οικοδομικα υλικά, βιοπλαστικά κτλ. Μόνο τότε, επεσήμανε, θα αναπτυχθεί η καλλιέργεια κάνναβης σε μεγαλύτερη κλίμακα, ωστόσο για αυτή τη μετάβαση χρειάζεται χρόνος, προσθέτοντας οτι σύμφωνα με μελέτη του ΕΘΙΑΓΕ, αποτελεί μια πολύ αποδοτική καλλιέργεια σε σχέση με άλλα φυτά όπως βαμβάκι, καλαμπόκι.

Οι ομιλητές και τα θέματα που ανέπτυξαν στην εκδήλωση είχαν ως εξής:

Γιάννης Τσιρώνης:  “Το μέλλον της κάνναβης στην Ελλάδα”
Γιώργης Οικονομόπουλος: “Η πρακτική της θεραπευτικής κάνναβης”
Σεραφείμ Κανδύλας: “Πράσινη ανάπτυξη και βιομηχανική κάνναβη”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook