Πάνω από 50% του επαρχιακού οδικού δικτύου κατεστραμμένο, κανένα σημείο δεν είναι ασφαλές για διέλευση – Οι κατολισθήσεις συνεχίζονται, προειδοποίηση για έντονα καιρικά φαινόμενα

Πέντε ημέρες μετά το πρώτο κύμα κακοκαιρίας που “χτύπησε” τα Χανιά, δημιουργώντας εκτεταμένες καταστροφές στο οδικό δίκτυο, σε υποδομές και σε περιουσίες πολιτών, οι κατολισθήσεις συνεχίζονται σε μεγάλο τμήμα του επαρχιακού δικτύου ενώ το προσεχές Σαββατοκύριακο αναμένεται νέα επιδείνωση του καιρού, καθιστώντας επισφαλείς τις εργασίες που ήδη γίνονται για την αποκατάσταση των ζημιών.

Οι αριθμοί και τα στατιστικά που ανακοίνωσε σήμερα κατα τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης,  για την ένταση και τις “ανοιχτές πληγές” που άφησε η θεομηνία στα Χανιά είναι σοκαριστικοί:

  • Η ένταση των βροχοπτώσεων ήταν τέτοια που όμοια της είχε καταγραφεί πριν από 60 χρόνια στην Καλαμάτα.
  • Πάνω από το 50% του επαρχιακού οδικού δικτύου των Χανίων έχει καταστραφεί, δηλαδή περίπου 350 με 400 χλμ ενώ στο σύνολο περίπου των τμημάτων που επλήγησαν, συνεχίζονται οι κατολισθήσεις, οι καταπτώσεις χωμάτινων όγκων και οι καθιζήσεις, ακόμα και σε σημεία που έχουν επέμβη τεχνικά συνεργεία και έχουν καθαρίσει τους δρόμους.
  • Η οικονομική αποτίμηση για την αποκατάσταση των ζημιών δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί όμως σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις θα ξεπεράσει τα 40 εκ. ευρώ και ενδέχεται να φτάσει μέχρι και τα 70 εκατομμύρια

Προειδοποίηση απ’την Αντιπεριφέρεια για έντονα καιρικά φαινόμενα από το Σάββατο το πρωί

Με δεδομένο οτι, σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε η Αντιπεριφέρεια Χανίων, από την μετερεωλογική υπηρεσία, το Σαββατοκύριακο αναμένεται νέα επιδείνωση του καιρού που εκτιμάται οτι θα πλήξει την Δυτική Κίσσαμο, τα τεχνικά συνεργεία της υπηρεσίας δίνουν αγώνα δρόμου να προλάβουν κάποιες παρεμβάσεις σε σημεία που έχουν δημιουργηθεί έντονα προβλήματα και που εμφανίζουν μεγάλη επικινδυνότητα ενώ παράλληλα είναι σε ετοιμότητα και επιφυλακή για την κακοκαιρία που έρχεται

“Αν τα φαινόμενα, για τα οποία με ειδοποιεί η μετερεωλογική υπηρεσία, είναι δυστυχώς αυτά που προαναγγέλουν, νομίζω οτι η περιοχή που θα πληγει θα είναι πάλι της Δυτικής Κισσάμου. Ελπίζω να μην έρθει προς τα εδώ (η κακοκαιρία). Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, το λέμε από σήμερα. Θα έχουμε ενημέρωση και θα βγάλουμε και ανακοίνωση να προετοιμαστούμε το Σαββατοκύριακο. Όλες οι υπηρεσίες μας θα είναι έτοιμες. Οι πολίτες, παρακαλώ να κάνουν υπομονή αυτό το φαινόμενο δεν ξανασυνέβη ποτέ στα Χανιά”

Πως είναι σήμερα η κατάσταση – Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

“Η κατάσταση σήμερα είναι σχεδόν είναι όπως ήταν με την καταστροφή. Η διέλευση δεν μπορούμε να πούμε οτι είναι ασφαλής σε κανένα σημείο. Οι κατολισθήσεις είναι συνεχείς και χειροτερεύουν σε κάποια σημεία. Πχ στον Πλάτανο – Σφηνάρι, περιοχές που καθαρίσαμε, σημειώθηκαν νέες κατολισθήσεις, βράχοι πέφτουν συνέχεια. Στα χωριά Μεσκλά, Ομαλό οι απορροές των νερών είναι ποτάμια μες στον δρόμο”, ανέφερε ο κ. Βουλγαράκης, προσθέτοντας οτι παράλληλα με τις διανοίξεις δρόμων γίνεται και η καταγραφή των ζημιών.

Οι δρόμοι και περιοχές που είναι αποκλεισμένες είναι οι εξής:

  • Ο επαρχιακόw δρόμος Καστέλι – Πλάτανος – Σφηνάρι – Κεραμωτή – Κεφάλι, στο τμήμα Άνω Σφηνάρι – Κεραμωτή, λόγω κατολισθήσεων και πτώσης βράχων σε όλο το μήκος του δρόμου.
  • Στα Μεσκλά δεν “πηγαίνει” δρόμος μόνο από Ζούρβα – Θέρισσο – Χανιά. Μέχρι το βράδυ της Τρίτης αναμένεται να έχει ανοίξει ο παραποτάμιος δρόμος
  • Επίσης, όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη τύπου, ο δρόμος του Θερίσου έχει ανοίξει αλλά θέλει και άλλη επέμβαση για καθαρισμό του δρόμου, ενώ στο δήμο Κισσάμου, υπάρχει τμήμα του επαρχιακού δικτύου, όπου η καταστροφή είναι σε τέτοια έκταση ώστε δεν έχει αποφασιστεί ακόμα ο τρόπος παρέμβασης ενώ ενδεχομένως χρειαστεί η επιστημονική συμβουλή μελετητών από την Αθήνα για το πως θα προχωρήσει το έργο.
  • Κλειστή επίσης η γέφυρα στον Αλικιανό

“Πρέπει να ξέρουν οι συμπολίτες μας οτι ασφάλεια στο επαρχιακό οδικό δίκτυο δεν υπάρχει ακόμα”, τόνισε ο κ. Βουλγαράκης.

Αύριο, τεχνικά συνεργεία θα παρέμβουν στα Τοπόλια, όπου βράχοι τόνων έπεσαν παρασέρνοντας πλέγματα που ειχαν τοποθετηθεί στο παρελθόν ενώ αναμένεται σε δύο ημέρες να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες. Αντίθετα η γέφυρα του Αλικιανού θα παραμείνει κλειστή για 15 ακόμα ημέρες, προκειμένου να τελειώσει η σκυρόδεση που απαιτεί απουσία κραδασμών. Η διέλευση των οχημάτων γίνεται τώρα από Σκινέ στο Φουρνέ και υπάρχει επικοινωνία με όλα τα χωριά του Αν.Σελίνου και τα μισά της Κυδωνίας, ωστόσο το οδικό αυτό δίκτυο – που επί της ουσίας είναι αγροτικό –  επιβαρύνεται εξαιτίας της διέλευσης βαρέων οχημάτων.

Σήμερα η Αντιπεριφέρεια Χανίων θα αποστείλει έγγραφο, μετά από πρόταση των βουλευτών των Χανίων, στο υπουργείο υποδομών, να αποστείλει τεχνική βοήθεια με ειδικούς μηχανικούς, που θα συνδράμουν στο δύσκολο έργο της τεχνικής υπηρεσίες της υπηρεσίας, ειδικά σε περιπτώσεις που χρειάζεται εξειδικευμένη επιστημονική μελέτη για παρεμβάσεις.

Κάλεσμα στους πολίτες να δείξουν υπομονή και υπευθυνότητα

Ο κ. Βουλγαράκης έκανε έκκληση στους πολίτες να δείξουν υπομονή αλλά και υπευθυνότητα και να συμμορφώνονται με τις οδηγίες για απαγόρευση κυκλοφορίας και για τα σημεία του οδικού δικτύου όπου χρειάζεται προσοχή.

Μάλιστα ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων επεσήμανε οτι ανθρωπογενείς παρεμβάσεις όπως το χτίσιμο και η ρίψη μπαζών σε ρέματα, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό για το μέγεθος της καταστροφής, φέρνοντας σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ως παράδειγμα τον Κερίτη και τον κίνδυνο κατάρρευσης στη γέφυρα του Αλικιανού

“Με παρεμβάσεις που έγιναν τα τελευταία 50 χρόνια, ο ποταμός του Κερίτη από 500 μέτρα, κατέληξε να είναι μια κοίτη των 10-15 μέτρων και βάθυνε το ποτάμι, που μετεξελιχθηκε σε τεράστιο ρυάκι, βάθους 4 με 5 μέτρων. Αυτή ήταν η κύρια αιτία που δημιουργήθηκαν τα προβλήματα στη γέφυρα, όπου τα χαλίκια έφταναν ένα μέτρο πάνω από τη θεμελίωση. Ο θεός μας φύλαξε και δεν είχαμε βγάλει τα δέντρα ακριβώς πίσω από τον Κερίτη, αυτά κράτησαν τη γέφυρα γιατί αν έλειπαν, θα είχε γίνει εκσκαφή από τα νερά, και η γέφυρα θα μας είχε “πει αντίο”, δηλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βουλγαράκης

Στη συνέχεια και προκειμένου να δικαιολογήσει την απουσία ελεγκτικών μηχανισμών χάρη στην οποία “ευδοκιμούν” τέτοιες παρανομίες, όπως επισημάνθηκε από δημοσιογράφο, απάντησε οτι η “Αντιπεριφέρεια δεν μπορεί να έχει έναν χωροφύλακα για κάθε πολίτη”. 

Ο κ. Βουλγαράκης, κάλεσε για ακόμη μια φορά τους πολίτες να δείξουν υπευθυνότητα, καταδεικνύοντας την απερισκεψία πολιτών που αγνόησαν την απαγόρευση κυκλοφορίας που υπάρχει στα Τοπόλια, και “πέρασαν” από σημείο ιδιαιτέρως μέχρι σήμερα επικίνδυνο, ενώ επανέλαβε οτι οτι ενόψει νέων καιρικών φαινομέων οι υπηρεσίες τις Αντιπεριφέρειας θα είναι σε επιφυλακή

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook