Δυο εστιατόρια στην Κρήτη πήραν για το 2019 “Χρυσό Σκούφο” ενώ το βραβείο κοινού πήγε σε εστιατόριο στο οποίο Χανιώτης σεφ σερβίρει κρητική κουζίνα.

Σε μια λαμπερή τελετή γεμάτη εκπλήξεις και γεύσεις υψηλού επιπέδου, 28 εστιατόρια από όλη την Ελλάδα απέσπασαν την κορυφαία διάκριση των Χρυσών Σκούφων για το 2019.

Στη φετινή απονομή 2 εστιατόρια στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Λασίθι έλαβαν χρυσό σκούφο με βαθμολογία 15/20. Πρόκειται για το Calypso και το Dionysos. 

Tο βραβείο κοινoύ απέσπασε εστιατόριο στη Θεσσαλονική, με κρητική κουζίνα του οποίου ιδιοκτήτης και σεφ είναι ο γνωστός Χανιώτης Μανώλης Παπουτσάκης.

“Χρυσοί Σκούφοι”

Calypso
15 / 20

Μοντέρνα κουζίνα

Κρήτη – Ν. Λασιθίου – Ελούντα, Ξεν. «Elounda Peninsula All Suite Hotel»

Ιδιοκτήτης: Ελιάνα Κοκοτού , Σπύρος Κοκοτός
Σεφ: Jean-charles Metayer , Αλεξάνδρα Φυτιλά

Η κομψή κουζίνα του καταξιωμένου σεφ Jean-Charles Metayer βρίσκει το χώρο της στο κοσμοπολίτικο, κλασικό περιβάλλον του «Calypso». Πιάτα άψογης τεχνικής, με πολυτελή υλικά και ευφάνταστους συνδυασμούς, όπως το καλκάνι με σάλτσα οστρακοειδών, σπανάκι και αφρό από μύδια ή το λαβράκι σε κρούστα αλατιού με άρωμα Αβάνας, συνδυάζονται με εξαίρετο wine pairing από μια σπάνια κάβα, σε μια εμπειρία fine dining υψηλού επιπέδου.

Dionysos
15 / 20

Μοντέρνα κουζίνα

Κρήτη – Ν. Λασιθίου – Ελούντα, Ξεν. «Elounda Beach»

Ιδιοκτήτης: Παντελής Μαντωνανάκης
Σεφ: Albert Hazma

Σε μια αριστοκρατική όσο και ρομαντική εσωτερική αυλή με πολύ πράσινο, ο ταλαντούχος Albert Hazma δημιουργεί σύνθετα πιάτα, σε μια προσωπική, φίνα κουζίνα, που παντρεύει απρόσμενα υλικά. Συνδυασμοί όπως το χταπόδι σε χυμό φράουλας με κρέμα αμυγδάλου και φαγόπυρο ή το χοιρινό ibèrico με λιαστό κορόμηλο, παστινάκι και σορμπέ γλιστρίδας είναι δείγματα ενός ξεχωριστού μενού. Στα ατού του εστιατορίου, το πολύ καλό wine pairing.

Βραβείο Κοινού 2019

Το Βραβείο Κοινού 2019, το οποίο αναδείχθηκε από ηλεκτρονική ψηφοφορία στο www.xrysoiskoufoi.gr, πηγαίνει στο εστιατόριο «Χαρούπι», ένα από τα πιο δημοφιλή της Θεσσαλονίκης, του οποίου ιδιοκτήτης και σεφ είναι ο Χανιώτης Μανώλης Παπουτσάκης.

Το εστιατόριό του Χανιώτη σεφ, που πήρε το βραβείο κοινού σερβίρει πιάτα κρητικής κουζίνας.

Βραβείο Κοινού 2019

Χαρούπι

Κρητική κουζίνα

Δόξης 4, Λαδάδικα, Θεσσαλονίκη

Ιδιοκτήτης/Σεφ: Μανώλης Παπουτσάκης

Σε έναν μοντέρνο, μίνιμαλ χώρο στα Λαδάδικα, ο Χανιώτης σεφ Μανώλης Παπουτσάκης φέρνει την κρητική κουλτούρα εστίασης στον Βορρά με το δικό του τρόπο, που άλλοτε ακολουθεί με αφοσίωση την παραδοσιακή συνταγή και άλλοτε τη μεταφράζει δημιουργικά, διατηρώντας όμως πάντα την ουσία της και την αυθεντικότητα των υλικών.

Χαρακτηριστικά πιάτα το αρνί τσιγαριαστό στιφάδο με σκιουφιχτά από χαρούπι και κρέμα στάκας, η «κρεατότουρτα» με τη μορφή χειροποίητων ραβιολιών από χαρούπι και κρέμα αβγολέμονο και το παραδοσιακό γαμοπίλαφο με ζυγούρι και πρόβειο γιαούρτι.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook