Εικόνες χάους και νέα προβλήματα από την κακοκαιρία – Κάτοικοι χωρίς νερό, ρεύμα τηλέφωνο και με τον κίνδυνο να χάσουν τα σπίτια τους

Τελευταία ενημέρωση: 16.27

Το ένα μετά το άλλο παρουσιάζονται τα προβλήματα σε χωριά του δήμου Πλατανιά, που “ισοπεδώθηκαν” στην κυριολεξία από το τελευταίο πέρασμα της θεομηνίας.  Οι μεγάλοι όγκοι νερού, αφού κατέστρεψαν δρόμους, δίκτυα ύδρευσης, ΔΕΗ και τηλεπικοινωνιών, αφήνοντας τους κατοίκους χωρίς ρεύμα, νερό και επικοινωνίες, σήμερα απειλούν ολόκληρα χωριά με καθίζηση, καθως αν και οι βροχοπτώσεις έχουν σταματήσει, η διάβρωση του εδάφους συνεχίζεται.

Νωρίτερα σε ενημέρωση που έκανε κατά τη διάρκεια ευρειας σύσκεψης στην αντιπεριφέρεια Χανίων, η προϊσταμένη τεχνικών υπηρεσιών κ. Δοξάκη, είχε αναφέρει ότι είναι πιθανό να χρειαστεί εκκένωση του χωριού Λακκοι, του δήμου Πλατανιά λογω εκτεταμένης καθίζησης. (Υπενθυμίζεται οτι χθες στο χωριό κατέρρευσαν δύο σπίτια)

Σύμφωνα όμως με τελευταία ενημέρωση και διευκρινίσεις που δόθηκαν από τον δήμαρχο Πλατανιά, Γιάννη Μαλανδράκη, δεν μιλάμε για γενική εκκένωση αλλά για εκκένωση όσων σπιτιών αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Όπως είπε υπάρχουν αναφορές από μηχανικούς για αρκετά σπίτια που έχουν υποστεί τέτοιου είδους καθιζήσεις, είτε στα εξωτερικά τοιχία, είτε στα πατώματα, που τα καθιστούν επίκινδυνα και πρέπει να γίνει έλεγχος ωστε να αποφασιστεί ποιες κατοικίες είναι κατοικήσιμες και ποιες όχι. Τις προηγούμενες ημέρες μεταφέρθηκαν άνθρωποι σε ασφαλέστερα σπίτια όμως το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς ακόμα κι αν δεν βρέχει η διάβρωση του εδάφους συνεχίζεται. 

Το πρόβλημα εντοπίζεται σε πολλά σημεία, όπως τους Λάκκους, την περιοχή των Μποριανών στην κοινότητα Καράνου και το Φωτακάδο. Ο κ. Μαλανδράκης ανέφερε ότι ήδη κάποια σπίτια στους Λάκκους κατέρρευσαν ενώ σε κάποια άλλη η στατικότητα έχει επιδεινωθεί και το πρόβλημα είναι εμφανές με μετατόπιση τοιχίων και ρηγματώσεις. Επομένως, όπως είπε ο υπεύθυνος του τεχνικού κλιμακίου για ελέγξει και θα κρίνει σε ποια σπίτια χρειάζεται να γίνει εκκένωση.

Σήμερα όπως έγινε γνωστό σε σύσκεψη στα Χανιά, τα έξοδα της πιθανής εκκένωσης, μεταφοράς και διαμονής των ανθρώπων που θα αναγκαστούν να φύγουν από τα σπίτια τους θα καλυφθούν από το Υπουργείο Εσωτερικών

(σπίτι στους Λάκκους που κατέρρευσε)

Δείτε τις φωτογραφίες από τους Λάκκους του Δημήτρη Παπαδογιωργάκη 

Ισοπεδωμένα Ρούματα, Κεφαλές, Φωτακάδο,  Σσκορδαλού

Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και στα χωριά Ρούματα, Κεφαλές και Φωτακάδο, του πρώην δήμου Βουκολιών, όπου και εκεί δεκάδες κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι.

Τα Ρούματα, έχουν υποστεί τεράστιες καταστροφές και χαρακτηριστικό είναι το γεγονός οτι ακόμα και μέσα στο ίδιο το χωριό η μετακίνηση είναι αδύνατη από τη μια γειτονιά στην άλλη, λόγω πολλαπλών καθιζήσεων. Οι κάτοικοι και εκεί δεν έχουν νερό ενώ πρόσφατα αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση.

Στις Κεφαλές, ομοίως, το χωριό απειλείται από τις καθιζήσεις και οι κάτοικοι, βιώνουν συνθήκες απομόνωσης, χωρίς νερό και ρεύμα.

Στο Φωτακάδο, βούλιαξαν δρόμοι στην είσοδο και την έξοδο του χωριού, παρά το γεγονός οτι από το πρωί βρίσκοταν εκεί συνεργεία του δήμου Πλατανιά και επιχειρούσαν σε σημεία που είχαν υποστεί καθίζηση.

Το σαθρό έδαφος και οι καθιζήσεις απειλούν και σπιτια καθώς σε ορισμένα έχουν εμφανιστεί ρωγμές, όπως φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες του Flashnews.gr (δείτε και στο τέλος του κειμένου)

Στα Σκορδαλού, οι καταστροφές είναι τέτοιας έκτασης, που όπως αναφέρει κάτοικος, οι μπουλντόζες που αποπειράθηκαν να φτάσουν στο χωριό, επέστρεψαν πίσω καθώς δεν μπόρεσαν τελικά να προσεγγίσουν.

(πηγή φωτογραφιών Σκορδαλού: Ερασμία Κουτουλάκη)

Η κατάσταση στα χωρια είναι δραματική, οι κάτοικοι βιώνουν πρωτοφανείς καταστάσεις ενώ αξίζει να σημειωθεί οτι οι άνθρωποι που εργάζονται σε τεχνικά συνεργεία, για τη διάνοιξη δρόμων και την αποκατάσταση βλαβών σε οδικά δίκτυα, δίκτυα της ΔΕΗ ή ύδρευσης, δίνουν πραγματικά μάχη με το χρόνο, υπό αντίξοες συνθήκες και πολλές φορές με κίνδυνο της ζωής τους (Δείτε επίσης για τις καταστροφές στον Ντερέ)

Φωτογραφίες από Ρούματα

Φωτογραφίες από Φωτακάδο

Δείτε και άλλες φωτογραφίες από Φωτακάδο

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook