Αγώνας δρόμου για να είναι έτοιμοι και προσβάσιμοι οι κεντρικοί οδικοί άξονες στην τουριστική σεζόν – Στα πόσα εκατομμύρια υπολογίζουν οι δήμαρχοι τις ζημιές τους

Συνεχίζονται οι εργασίες και οι παρεμβάσεις κατά μήκος του οδικού δικτύου των Χανίων που υπέστη ζημιές από την τελευταία κακοκαιρία με στόχο ο νομός να προλάβει την άφιξη των τουριστών της φετινής σεζόν και να έχει μέσα στους επόμενους 2 μήνες αποκαταστήσει προσωρινά την πρόσβαση στο οδικό δίκτυο που οδηγεί σε περιοχές ιδιαίτερου τουριστικού ενδιαφέροντος.

Σε περίπου 1,5 μήνα με εντατική εργασία και προσπάθεια αναμένεται να έχουν γίνει και οι παρεμβάσεις στον ΒΟΑΚ, με προτεραιότητα σε πρώτη φάση, στα Μεγάλα Χωράφια, τον Σταλό και τον Γαλατά. 

Στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας στα γραφεία της Αντιπεριφέρειας Χανίων που έγινε με τη συμμετοχή στελεχών υπηρεσιών και εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, έγινε αναφορά στα προβλήματα που παραμένουν στις πληγείσες περιοχές αλλά και στο ύψος των ζημιών.

Απ. Βουλγαράκης: “Στόχος είναι το φετινό καλοκαίρι να μπορούμε να υποδεχτούμε τους τουρίστες στα Χανιά”

«Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές στον νομό Χανίων και πρέπει ο κόσμος να καταλάβει ότι το μέγεθος της καταστροφής είναι τεράστιο και δεν είναι δυνατό από τη μια μέρα στην άλλη να αποκατασταθούν τέτοιου είδους ζημιές» ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία αποκατάστασης της σύνδεσης των χωριών με το κεντρικό δίκτυο μέσω διανοίξεων μικρών δρόμων, ενώ όπως είπε μηχανήματα και συνεργεία εργάζονται παντού με στόχο το καλοκαίρι που ο νομός υποδέχεται περίπου 1,5 εκατ. τουρίστες οι κεντρικοί άξονες να είναι βατοί και να μπορούν οι επισκέπτες να μεταβούν σε όλες τις τουριστικές περιοχές των Χανίων. Πρόκειται για τους άξονες  Χανιά – Σφακιά, Αλικιανό – Σκινέ, Σούγια, Ταυρωνίτη, Παλαιόχωρα, Ελαφονήσι, Καλουδιανά, Τοπόλια, Έλος, Κίσσαμο, Σφηνάρι, Κάμπο. 

Με τα 10 εκατομμύρια ευρώ που διαθέτει σε πρώτη φάση το υπουργείο, θα καθαριστούν οι δρόμοι, θα αποκατασταθεί η πρόσβαση και θα καταστούν σε ένα βαθμό ασφαλείς, προκειμένου να περάσουμε στην επόμενη φάση που αφορά στην οριστική και ασφαλή αποκατάσταση των υποδομών, ζητώντας τα αντίστοιχα μεγάλα ποσά

Τέλος ο κ. Αντιπεριφερειάρχης εξήρε τον συντονισμό των υπηρεσιών και απέδωσε εκεί το γεγονός ότι δεν υπήρξαν απώλειες πολλών ανθρώπινων ζωών και όχι στην τύχη.

Φώτης Καζάσης: Εκτιμάται ότι σε 1,5 μήνα θα έχουν γίνει οι παρεμβάσεις στον ΒΟΑΚ ύψους 15 εκατ. ευρώ 

Σε πρώτη φάση οι παρεμβάσεις στον ΒΟΑΚ θα ξεκινήσουν στο ύψος των Μεγάλων Χωραφιών, του Σταλού και του Γαλατά. Στα σημεία αυτά δίδεται προτεραιότητα καθώς έχουν ολοκληρωθεί ήδη οι γεωλογικές έρευνες και διερευνητικές γεωτρήσεις που απαιτούνταν για τις μελέτες. Ακολουθεί το Πέρα Πλατάνι, το Καλάμι, καθώς και νέα σημεία που προέκυψαν στην περιοχή από Σούδα μέχρι Καλύβες. Επίσης, σε εξέλιξη είναι και οι διαδικασίες για το μεγάλο έργο στην περιοχή Μαυρομούστακο στην Κίσαμο, του οποίου η μελέτη εγκρίθηκε. 

Όπως είπε ο Διευθ/νων Σύμβουλος του ΟΑΔΥΚ, Φώτης Καζάσης, τις αμέσως επόμενες ημέρες θα προχωρήσει η κατεπείγουσα διαδικασία για την ανάθεση της εργολαβίας και την έναρξη των εργασιών. Σήμερα απεστάλη στο υπουργείο Υποδομών το τεχνικό δελτίο για την έγκριση ποσού της τάξεως των 15 εκατ. ευρώ που αφορά σε όλο τον ΒΟΑΚ. Οι εργασίες περιλαμβάνουν σειρά παρεμβάσεων όπως η κατασκευή πασαλότοιχων και εργασίες υποστήριξης συρματοπλεγμάτων.

Γιάννης Μαλανδράκης: Θα ζητήσει από το υπουργείο Υποδομών την ανάληψη των μεγάλων τεχνικών έργων

Οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες στον δήμο Πλατανιά και δεν αφορούν μόνο στο επαρχιακό οδικό δίκτυο αλλά σε πλήθος υποδομών. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ασφαλές δίκτυο στον δήμο όπως είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Πλατανιά, ο οποίος ανέφερε ότι σκοπεύει να ζητήσει από το υπουργείο να αναλάβει εκείνο τα μεγάλα τεχνικά έργα με μελέτες που θα εξασφαλίσουν την ποιότητα και ασφάλεια των έργων για το μέλλον.

“Είναι πάνω από 30 σπίτια στον δήμο μου που έχουν πρόβλημα. Έχουμε επίσης με καλοκαιρία γεωλογικες μετατοπίσεις. Πρέπει να πάμε συγκροτημένα στην ανασύσταση της ενδοχώρας με σχέδιο ολοκληρωμένης και εμπεριστατωμένης ανασυγκρότησης της περιοχής.” τόνισε ο κ. Μαλανδράκης.

Χαράλαμπος Κουκιανάκης: Πάνω από 13 εκατ. ευρώ οι ζημιές στο οδικό δίκτυο του Αποκόρωνα

Ο Δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, ανέφερε ότι υπήρξαν μεγάλες ζημιές και στον δήμο του. Μηχανήματα εργάζονται σε πολλά σημεία που υπέστησαν ζημιές, ζήτησε όμως από την αντιπεριφέρεια συνδρομή για την περίπτωση του ποταμού των Βρυσών. 

Όπως είπε ο κ. Κουκιανάκης, ο δήμος Αποκόρωνα ζητά από το υπ. Υποδομών 5.300.000 για δημοτική οδοποιία, 3.300.000 από την περιφέρεια για αγροτικό οδικό δίκτυο, 4.500.000 για επαρχιακό δίκτυο (σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες της αντιπεριφέρειας). Να σημειωθεί ότι ήδη έχει εγκριθεί 2.300.000 για την ΠΕΟ με το 1.200.000 να έχει ήδη δημοπρατηθεί. Τέλος ο δήμαρχος Αποκορώνου, επανέλαβε από την πλευρά του ότι ο μηχανισμός στον νομό Χανίων, λειτούργησε καλά και στο ύψος των περιστάσεων.

Θεόδωρος Σταθάκης: Να γίνει δίκαιη και σωστή η κατανομή των χρημάτων

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Κισσάμου, Θεόδωρο Σταθάκη με τη μέχρι στιγμής καταγραφή το ύψος της ζημιάς για 40 χλμ δημοτικό εντός οικισμού δηλαδή, οδικό δίκτυο στον δήμο του, ανέρχεται περίπου στα 12.000.000 ευρώ.

Όπως ανέφερε περίπου 15 σπίτια στην Κίσσαμο αντιμετωπίζουν πρόβλημα μετά την κακοκαιρία. Ωστόσο, τόνισε με νόημα και αρκετές φορές ότι η κατανομή των χρημάτων θα πρέπει να γίνει δίκαια με μέτρο και κριτήριο το μέγεθος της καταστροφής που έχει υποστεί κάθε δήμος. Ζήτησε δηλαδή να υπάρχει αναλογία των ποσών που θα κατανεμηθούν με τις ζημιές των πληγεισών περιοχών. Τέλος υποστήριξε και εκείνος με τη σειρά του ότι αν δεν υπήρξε εκείνες τις ημέρες ο συντονισμός που υπήρξε θα είχαμε θύματα που θα θύμιζαν την τραγωδία της Μάνδρας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook