Επιχειρηματικές ιδέες, startup, ιστορίες διακεκριμένων επιχειρηματιών στο Startup Europe Week που ρίχνει την “αυλαία” του στα Χανιά

Διακεκριμένοι επιχειρηματίες αλλά και νέοι με επιχειρηματικές ιδέες και startup, που φιλοδοξούν να μπουν στον κόσμο της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, συναντήθηκαν σήμερα στο Πνευματικό Κέντρο, στα πλαίσια της διοργάνωσης Startup Europe Week, που κλείνει αυλαία σήμερα στα Χανιά.

Πρόκειται για μια δράση με επίκεντρο την νεοφυή επιχειρηματικότητα και πραγματοποιείται πανευρωπαϊκά σε περισσότερες από 250 πόλεις στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο, ενώ στην Κρήτη πραγματοποιείται τα τελευταία 4 χρόνια και είναι η μεγαλύτερη με πάνω από 1000 συμμετέχοντες, πολλά startups ομιλίες, επιτυχημένους επιχειρηματίες από την Ελλάδα ή το εξωτερικό, ακαδημαϊκούς, εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.

Η θεματική του Συνεδρίου είναι “Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα στην Κρήτη, την Ευρώπη και τον κόσμο” και στόχος είναι κοινό και ομιλητές να εμπνευστούν, να δικτυωθούν, να μοιραστούν εμπειρίες και να δημιουργήσουν προτάσεις για την ανάπτυξη του επιχειρηματικού startup οικοσυστήματος στην Κρήτη.

Το συνέδριο ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Θάνου Παράσχου,  συνιδρυτή του Youth Entrepreneurship Club, μη κερδοσκοπικού οργανισμού που βοηθάει νέες ομάδες να καινοτομήσουν και να επιχειρήσουν. Ως τώρα, ο οργανισμός έχει εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις 200 χιλιάδων ευρώ από ιδιωτικές εταιρίες και crowdfunding για τον σκοπό αυτό και έχει στηρίξει startups να «σηκώσουν» χρηματοδοτήσεις 6 εκατομμυρίων από ιδιώτες επενδυτές.

(ο Θάνος Παράσχος στην έναρξη του Startup Europe Week , στα Χανιά)

Ένας από τους στόχους του συνεδρίου είναι να δοθεί το έναυσμα σε νέους ανθρώπους, που έχουν μια επιχειρηματική ιδέα, ένα project, μια έμπνευση για startup,  να προχωρήσουν και μέσα από τις ιστορίες επιτυχημένων επιχειρηματιών, που ήταν βασικοί ομιλητές στο συνέδριο, να “φωτίστουν” τα σωστά βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν για να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα.

Πρωτότυπη επιχειρηματική πρόταση βασισμένη στα φύκια

Στο συνέδριο, 5 διακεκριμένοι επιχειρηματίες, μοιράστηκαν με το κοινό την ιστορία τους από τα πρώτα τους βήματα στον επιχειρηματικό κόσμο, τις δυσκολίες που συνάντησαν και τις ευκαιρίες που δημιούργησαν μέσα από αυτές, ώστε να φτάσουν να αποτελούν παράδειγμα success story, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ένας εξ’αυτών, ο Παύλος Ευμορφίδης της γνωστής βιομηχανίας προϊόντων ύπνου Coco-Mat, στο περιθώριο του συνεδρίου μοιράστηκε το “μυστικό” της δικής του επιτυχίας, που δεν είναι άλλο από “το να κανεις απλά πράγματα, με χαρά, και οτι κάνεις να το κάνεις με πάθος. Αν έχεις κάτι στο μυαλό σου, που το λατρεύεις, θα πετύχεις, δεν μπορεί να σε σταματήσει τίποτα”, σημείωσε χαρακτηριστικά δίνοντας ταυτόχρονα μια πρωτότυπη ιδέα για μια επιχειρηματική κίνηση που δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο. Τη δημιουργία μιας βιομηχανίας από φύκια, που αποτελεί το τέλειο μονωτικό υλικό και το οποίο χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν από τους “παππούδες” μας. Σήμερα μπορεί να αποτελέσει ένα εξαγωγικό προιόν.

“Τα πράγματα που κάνω εγώ είναι πολύ απλά, για αυτό είναι και δυσκολα μερικές φορές. Τι κάναμε; Κοιμίζουμε τους ανθρώπους, πάνω σε κατι που μας δίνει η φύση. Δηλαδή τα φύκια. Τι άλλο μπορείς να τα κάνεις; Να μονώνεις τα σπίτια. Αν μας ακούει ένας νέος που θέλει να ξεκινήσει κάτι, είναι να κάνει μόνωση από τα φύκια, που δεν το έχει κάνει κανείς στον κόσμο, το έκαναν οι παππούδες μας. Αν κουβαλάω ένα μήνυμα για τα νέα παιδιά είναι να φτιάξουν μια βιομηχανία από φύκια, που θα την “ταξιδέψουν” σε όλο τον κόσμο. Θέλει πολύ κόπο αλλα στο τέλος θα καταλήξεις με κάτι μοναδικό. Δεν χρειάζεται καθόλου χρήματα, μόνο πάθος”

“Όταν ξεκίνησα εγώ, με τα στρώματα της Coco mat,  αυτό που μου έλεγαν είναι “θα πουλάς φύκια για μεταξωτές κορδέλες”. Σήμερα εμείς έχουμε παρουσία σε 111 σημεία σε όλο τον κόσμο και αυτοί που μου το έλεγαν έχουν μείνει σε ένα”, σημείωσε ο κ. Ευμορφίδης προσθέτοντας οτι αυτό από το οποίο πρέπει να ξεκινήσει καποιος είναι να κάνει πράγματα που αγαπάει και έπειτα θα έρθουν και τα χρήματα.

Στο συνέδριο, δύο νέοι που έχουν ή είναι στο στάδιο υλοποίησης της δικής τους startup, ανέβηκαν στο βήμα και μέσα σε 90 δευτερόλεπτα παρουσίασαν την επιχειρηματική τους πρόταση στο κοινό, ενώ στο τέλος του συνεδριου, θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν το σχέδιο τους σε ανθρώπους της αγοράς, που θα τους δώσουν συμβουλές και κατευθύνσεις για το πως θα προωθήσουν την ιδέα τους.

Και οι δύο startup βρίσκουν εφαρμογή στον τομέα του τουρισμού, την βαριά βιομηχανία της Κρήτης.

Ο Μιχάλης Γκίκας, φοιτητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης, στο τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης,  δημιούργησε μαζί με την ομάδα του μια start up, το “Iqrate”, ένα εργαλείο που βοηθάει και κατευθύνει τους ξενοδόχους στην τιμολόγηση του ξενοδοχείου τους και στόχο έχει να τους αποφέρει τα βέλτιστα έσοδα για την ερχόμενη σεζόν. Η start up δημιουργήθηκε από το 2018 και ήδη ο κ. Γκίκας και η ομάδα του συνεργάζονται με 10 ξενοδοχεία από όλη την Ελλάδα.

Η Ζαρονάκη Χαρά – Μαρία, CEO, της SLR Floating Experience, αναφέρθηκε στην ξεχωριστή τουριστική εμπειρία που προσφέρει το προϊόν της εταιρείας. Πρόκειται  για ένα πλωτό μέσο αναψυχής (πλωτή κατασκευή), που δίνει την δυνατότητα στον  χρήστη να απολαύσει τον ήλιο, το φαγητό, το ποτό πάνω σε σταθερή επιφάνεια  σε υδάτινη περιοχή όπως θάλασσα, λίμνη, ποτάμι, χωρίς την οχλαγογία της πολυκοσμίας. Στόχος είναι να προσφέρει ιδιωτικότητα στον τουρίστα με ένα μέσο που μπορεί να τον μεταφέρει, μέσα από εφαρμογή σε κινητό ή τηλεχειριστήριο,  σε οποιοδήποτε σημείο επιλέξει κοντά στην ακτή και να απολαύσει στιγμές χαλάρωσης.

Στο συνέδριο θα γίνει ανοιχτή συζήτηση με θέμα “Developing the cretan ecosystem”, που θα συντονίσει ο Διευθυντής Παραγωγής του RISE TV, Ιάκωβος Πανουργιάς. Το κοινό συμμετέχει ενεργά θέτοντας τις δικές του ερωτήσεις μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας conferience.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook