Κοινό αίτημα για διακοπή οποιασδήποτε επένδυσης αφορά την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης

Πριν 4 ημέρες, στις 26 Μαρτίου, υπεγράφη η υπουργική απόφαση για την περιβαλλοντική έγκριση του προγράμματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, ωστόσο οι όροι και οι περιορισμοί που τίθενται στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δεν είναι αρκετοί για να αμβλύνουν τις “φωνές” που τονίζουν τους περιβαλλοντικούς και οικονομικούς κινδύνους που κρυβονται πίσω από τις έρευνες και τις ενδεχόμενες εξορύξεις υδρογονανθράκων στην περιοχή.

Σε δυο ξεχωριστές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου στα Χανιά, εκφράστηκε κοινό αίτημα για διακοπή οποιοδήποτε επένδυσης αφορά την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων καθώς οι δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον, τον τουρισμό και την οικονομία στο σύνολό της θα είναι πολύ περισσότερες από τα όποια οφέλη, τα οποία όπως τονίστηκε δεν προορίζονται για τις τοπικές κοινωνίες αλλά για τις επενδυτικές εταιρείες.

Οι περιβαλλοντικές ανησυχίες που εκφράστηκαν, δεν αφορούν μόνο την περίπτωση ατυχήματος αλλά ξεκινούν από την ίδια την διαδικασία που ακολουθείται για τις έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων, που επιβαρύνουν το θαλάσσιο περιβάλλον και συχνά το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα είναι αρχικά δυσδιάκριτο, λόγω των υψηλών βαθών που γίνονται οι σεισμολογικές έρευνες και εξορύξεις.

(από αριστερά, ο Γιάννης Τσιρώνης, Βουλευτή, τ. Αναπληρωτή Υπουργό και η Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης Ζωή Βροντίση)

Η Κρήτη, που στηρίζεται σε μεγάλο τμήμα στον τουρισμό, θα πληγεί ανεπανόρθωτα στον τομέα αυτό, καθώς οι πλατφόρμες που θα στηθούν, σε απόσταση αναπνοής από πολυσύχναστες παραλίες, θα υποβαθμίσουν το τουριστικό προϊόν του νησιού ενώ σε περίπτωση ατυχήματος, υπολογίζεται οτι το οικονομικό κόστος μπορεί να φτάσει και τα 2 δισ. ευρώ.

Απέναντι στην προοπτική εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων, προτείνεται η αλλαγή παραδείγματος για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας, που ταιριάζει με τον εν εξελίξει φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, όπως είναι η χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας, σύμφωνες με τον περιβάλλον και την λογική της ολόπλευρης βιώσιμης ανάπτυξης.

Αυτά μεταξύ άλλων τονίστηκαν, σε εκδήλωση των “Οικολόγων Πράσινων” στο ΕΒΕΧ με ομιλητές τη Ζωή Βροντίση, Πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης, τον Γιάννη Τσιρώνη, Βουλευτή, τ. Αναπληρωτή Υπουργό και το Ρήγα Τσιακίρη, Δασολόγο, Συντονιστή Οικολόγων Πράσινων Ηπείρου, μέλος τοπικού δικτύου ενάντια στις εξορύξεις ενώ σε σε αντίστοιχη εκδήλωση στο Εργατικό Κέντρο που διοργάνωσε η “Ανυπόταχτη Κρήτη”, ομιλητές ήταν ο Κώστας Βουρεκάς, Αρχιτέκτονας-Πολεοδόμος, υποψήφιος διδάκτωρ ΕΜΠ, μέλος ΔΣ ΣΑΔΑΣ –ΠΕΑ και ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κρήτης, Γιώργος Πιαγκαλάκης, Πολιτικός  Μηχανικός, επικεφαλής Ανυπόταχτης Κρήτης.

Ζωή Βροντίση: Σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις με αντίκτυπο στον τουρισμό, την οικονομία, την υγεία μας

Η Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης Ζωή Βροντίση, επεσήμανε οτι η κοινωνία μας “παίρνει ένα από τα μεγαλύτερα ρίσκα με οφέλη πολύ μικρότερα από αυτά που μέχρι τώρα νομίζουμε ότι θα έχουμε”… ” Αυτές οι εξορύξεις μπορούν να επιβαρύνουν το σύνολο των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον, τη βιωσιμότητα, τις θέσεις εργασίας, την οικονομία, την υγεία αλλά και τη διατροφή μας”.

“Εκτός από τα μεγάλα ατυχήματα υπάρχουν συνεχόμενες διαρροές κατά τη διάρκεια της έρευνας και της εξόρυξης. Υπάρχουν φυσικά και οι σεισμικές δονήσεις και οι σεισμικές έρευνες που προκαλούν μία σειρά από προβλήματα περιβαλλοντικά. Μιλάμε για σεισμικές δονήσεις κάθε 10 με 15 δευτερόλεπτα 24 ώρες το 24ωρο, κάθε μέρα για περίοδο μηνών με αποδεδειγμένες επιπτώσεις, πολλές φορές και θανατηφόρες στα κητώδη που είναι και σπάνια εδώ. Φυσικά υπάρχουν και περιβαλλοντικές επιπτώσεις που έχουν να κάνουν με μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα σε χερσαίες περιοχές, με εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που συνοδεύονται πάντα με τις εξορυκτικές δραστηριότητες και με μία σειρά άλλες περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις”.

Η κ. Βροντίση, επεσήμανε οτι η ύπαρξη πλατφόρμων στις παραλίες της νότιας Κρήτης αλλά και η αύξηση στις μετακινήσεις των θαλάσσιων οχημάτων, θα πλήξει το τουριστικό προϊόν του νησιού ενώ ένα ατύχημα θα αποτρέψει την επίσκεψη τουριστών για δεκαετίες. Πρόκειται για μια σωρευτική ζημιά, όπου πρόσφατα σε μελέτη της για την Κρήτη η WWF έκανε λόγο για ζημιές από 300 εκ. ευρώ μέχρι 2 δις. ευρώ.

“Η  μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών είναι μονόδρομος”, κατέληξε η κ. Βροντίση, υπενθυμίζοντας την μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει ο πλανήτης, που είναι η κλιματική αλλαγή.

Γ.Τσιρώνης: Η οικονομία της Κρήτης δεν θα ωφεληθεί, αντίθετα θα υποστεί ζημιά

Ο κ Τσιρώνης σημείωσε οτι υπάρχουν “ατράνταχτα τεκμήρια οτι οι εξορύξεις υδρογονανθράκων όχι μόνο δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα στην οικονομία της χώρας μας αλλά αντίθετα θα είναι μία θηλιά στο λαιμό της οικονομικής ανεξαρτησίας και υπάρχουν δεκάδες παραδείγματα από άλλες χώρες του κόσμου που αποδεικνύουν ότι καμία χώρα, και κυρίως καμία κοινωνία του κόσμου δεν έχει ωφεληθεί στην πραγματικότητα από τους υδρογονάνθρακες. 

Ο πρών Υπουργός, υποστήριξε οτι η οικονομία της Κρήτης δεν θα ωφεληθεί, πέρα από τον κίνδυνο για ενδεχόμενη περιβαλλοντική μόλυνση από τις εξορύξεις. Είμαστε κάθετα αντίθετοι στις εξορύξεις. Δεν μπορει την ίδια ώρα που μιλάμε οτι πρέπει να σταματήσουμε άμεσα την κατανάλωση υδρογονανθράκων, λόγω της κλιματικής αλλαγής να συζητάμε για εξορύξεις. Αν δεχτούμε οτι θα εφαρμοστούν οι πολιτικές της ΕΕ για δραστικό περιορισμό της χρήσης υδρογονανθράκων, αυτό σημαίνει οτι οι τιμές τους θα πέσουν ραγδαία, άρα μπορεί να έχουμε και οικονομική ζημία, πέρα από τον περιβαλλοντικό κίνδυνο. Όλα τα οικονομικά μοντέλα αποδεικνύουν οτι η μετάβαση για την απανθρακοποίηση μπορεί να γίνει γρήγορα και με μεγάλα οικονομικά οφέλη, με τεχνολογίες που μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα στις χώρες. Ευνοούν τον συνεργατισμό, την αποκέντρωση που σημαίνει πολλές χιλιάδες “πράσινες” θέσεις εργασίας. Το τουριστικό ΑΕΠ, στη Φλόριντα που υπάρχουν πλατφόρμες είναι το μισό από το ΑΕΠ στις περιοχές που δεν έχουν πλατφόρμες. Για την Κρήτη, πιστεύουμε οτι συνολικά η οικονομία θα υποστεί ζημιά”

Ρήγας Τσιακίρης: Μειώνεται το τουριστικό brand name, οι εξορύξεις είναι ανταγωνιστικές με τις άλλες δραστηριότητες και τις καταστρέφουν

Ο Ρήγας Τσιακίρης, Δασολόγος, Συντονιστής Οικολόγων Πράσινων Ηπείρου, σημείωσε οτι με την ομιλία του στην εκδήλωση θέλει να μεταφέρει την εμπειρία του από το κίνημα που έχει αναπτυχθεί στην Ήπειρο, ενάντια στις έρευνες – εξορύξεις υδρογονανθράκων, τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί στις ίδιες τις συμβάσεις, στην τοπική οικονομία και στο περιβάλλον. “Τα προβλήματα είνα πάρα πολλά, κατά τη διάρκεια της έρευνας αλλά κυρίως κατά τη διάρκεια της εξόρυξης με τα μικροατυχήματα που είναι ρουτίνα. Έχουμε θέμα με την έκλυση  είτε, αερίων είτε υγρών αποβλήτων. Έχουμε επίσης το θέμα με την υδραυλική ρηγμάτωση, που δεν απαγορεύεται ακόμα στην Ελλάδα, και αυτές οι πηγές, μπορεί να προσπαθήσουν να “βγάλουν” τους υδρογονάνθρακες με υδραυλική ρηγμάτωση. Επίσης έχουμε μεγάλο πρόβλημα στις υποδομές που θα χρησιμοποιηθουν για τις μεταφορές.  Χρειάζονται μεγάλες δεξαμενές, αγωγοί, βιομηχανική υποδομή τα οποία εμείς, σαν brand name στην Ήπειρο, δεν “πουλάμε” βιομηχανική εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Πουλάμε φέτα, καθαρό νερό “Ζαγόρι”. Τα τοπικά μας προϊόντα είναι το brand name μας. Είμαστε το “Εμιρατο του Νερού” και όχι το “Εμιράτο των Υδρογονανθράκων”.

Ο κ. Τσακίρης πρόσθεσε πως το επιχείρημα οτι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας που θα μειώσουν την ανεργία είναι ψευδές καθώς αυτές οι δουλειές, απασχολούν λίγο προσωπικό, εξειδικευμένο και για μικρό χρονικό διάστημα. Αντίθετα, δημιουργούνται τεράστια προβλήματα στις ήδη υπάρχουσες παραγωγικές δραστηριότητες γιατί με τις συστηματικές ρυπάνσεις που γίνονται, η αγροτική παραγωγή μειώνεται και εκτός των άλλων, μειώνεται το τουριστικό brand name. Οι εξορύξεις είναι ανταγωνιστικές με τις άλλες δραστηριότητες και τις καταστρέφουν.

Γιώργος Πιαγκαλάκης: Ανάπτυξη κινήματος ενάντια στις εξορύξεις – Τεράστιο το κόστος μιας περιβαλλοντικής καταστροφής

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κρήτης, με την ΄”Ανυπόταχτη Κρήτη” Γιώργος Πιαγκαλάκης, αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάπτυξης κινήματος που θα σταματήσει τα σχέδια για έρευνες – εξορύξεις στην Κρήτη

“Αυτή η εκδήλωση αποτελεί εφαλτήριο για να δρομολογήθουν εξελίξεις από την πλευρά του κινήματος για το πως θα μπλοκάρουμε τα σχέδιά τους γιατί ξέρετε δεν είναι ένα απλό θέμα το κόστος της περιβαλλοντικής καταστροφής. Ειδικά στη Μεσόγειο θα είναι τεράστιο, φανταστείτε ειδικά σε ένα νησί, το οποίο δυστυχώς η “μονοκαλλιέργειά του” είναι ο τουρισμός. Επίσης, δεν είμαστε καθόλου αισιόδοξοι όσον αφορά τα ενεργειακά οφέλη τα οποία μπορεί να έχει η Κρήτη και η χώρα συνολικότερα αν αναλογιστεί κανείς ότι πλέον δεν υπάρχει ενεργειακός σχεδιασμός όσον αφορά τη χώρα και τα πάντα παίρνουν υπό τις ευλογίες και τις οδηγίες των δανειστών. Άρα δεν μπορούμε να μιλήσουμε με σαφήνεια για οφέλη από τα  κοιτάσματα τα οποία σίγουρα, τα όποια έσοδα ουσιαστικά θα μπουν στα ταμεία των πολυεθνικών και δεν θα είναι σε μία κατεύθυνση να αυξήσουν το βιοτικό επίπεδο του Κρητικού λαού”.

Κώστας Βουρεκάς: “Όχι” στις εξορύξεις για λόγους περιβαλλοντικούς, οικονομικούς, γεωπολιτικούς

Ο Αρχιτέκτων – Πολεοδόμος Κώστας Βουρεκάς, στην ομιλία του τάχθηκε “ενάντια στις εξορύξεις για λόγους περιβαλλοντικού κινδύνου, μειωμένων εσόδων, που δεν είναι όπως σημείωσε, αυτά που παρουσιάζονται αλλά και γεωπολιτικών κινδύνων, ευρύτερων, γενικότερα για τις ΑΟΖ, την Ανατολική Μεσόγειο και κινδύνους πολεμικής ανάφλεξης για ανάπτυξη εξορύξεων, τα κέρδη των οποίων δεν θα ωφελήσουν τον λαό και τους κατοίκους αυτής της χώρας, αλλά τις εταιρείες εξόρυξης και την ελληνική ολιγαρχία.

“Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις” πρόσθεσε, “ήδη σημειώνουν οτι ακόμα και στο στάδιο των ερευνών υπάρχουν περιβαλλοντικά προβλήματα με τα μεγάλα θαλάσσια θηλαστικά αλλά αυτό δεν είναι το μεγαλύτερο. Η εξόρυξη και η καύση ορυκτών πόρων συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή, την οποία η ελληνική κυβέρνηση επικαλείται για να πει οτι δεν φταίει πχ. στο Μάτι, τη Μάνδρα κτλ, αλλά και ο κίνδυνος ατυχήματος όχι μόνο από την εξόρυξη αλλά και τη μεταφορά, μόνο ανύπαρκτος δεν είναι και μάλιστα είναι αυξημένος στην υποθαλάσσια διαδικασία σε σχέση με την στεριά. Πρέπει να γίνει γνωστό οτι πρόκειται για εξορύξεις σε πολύ μεγάλα βάθη, γίνονται στην ελληνική τάφος που τα βάθη φτάνουν στα 4 με 5 χλμ, το σημείο που συναντιέται η αφρικάνικη με την ευρασιατική πλάκα. Εκεί είναι πολύ πιο εύκολο να γίνονται ατυχήματα και διαρροές και να υπάρξουν πετρελαιοκηλίδες που θα κάνουν τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή, στην ακτογραμμή, στον τουρισμό και σε άλλες οικονομικές δραστηριότητες”. 

“Η πρότασή μας είναι καθόλου εξορύξεις στα πλαίσια ενός εναλλακτικού οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου που θα ειναι οικονομικά βιώσιμο και θα προωθεί την αξιοβίωτη ζωή για το σύνολο του λαού και οικολογικά πολύ πιο συμβατό”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook