Mε επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες, Κυριακή 05 Μαΐου, στην αίθουσα ΚΑΣΤΕΛΛΑΚΗ του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, η εκδήλωση μνήμης που διοργάνωσε η Πολιτεία Τυμπακίου με θέμα «ΤΥΜΠΑΚΙ –ΑΠΟ ΤΗ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ».

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση:

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πλήθος κόσμου μεταξύ των οποίων : ο Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας κ.κ. Μακάριος, ο Εκπρόσωπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης ο Αρχιμανδρίτης κ.κ. Νικάκης Χριστόφορος, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Ηγουμενίδης, ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ο Εκπρόσωπος του Πολιτικού Γραφείου κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη, κ. Νίκος Χρονάκης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ Βασίλης Λαμπρινός, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Γεώργιος Πιτσούλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Απόδημου Ελληνισμού κ. Κωνσταντίνος Φασουλάκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων κ. Γεώργιος Επιτροπάκης,  ο Αντιεισαγγελέας Εφετών κ. Νικόλαος Μαρκάκης. Επίσης, τίμησαν με τη παρουσία τους τη εκδήλωση ο κ. Αντώνης Μανιαδάκης, Διευθύνων Σύμβουλος των ΜΙΝΩΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ, οι Τυμπακιανές Πρωταθλήτριες κα. Κέλλυ Κυδωνάκη και κα. Μαρινέλα Πεδιαδιτάκη, ο συγγραφέας του βιβλίου «ΤΟ ΤΥΜΠΑΚΙ» κ. Μανώλης Χαλκιαδάκης, ο ζωγράφος κ. Αριστόδημος Παπαδάκης, εκπρόσωποι των Γιατρών του Αιγαίου, εκπρόσωποι του Ναυταθλητικού Ομίλου Τυμπακίου  καθώς και οι πρόεδροι τοπικών συλλόγων του Τυμπακίου και συγκεκριμένα του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου κ. Μανώλης Ορφανουδάκης, του Αγροτοβιομηχανικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου κ. Βαγγέλης Τσιμπραγάκης, του ΑΟΤ κ. Αντώνης Λαμπράκης, του Πολιτιστικού Συλλόγου Τυμπακίου κ. Δημήτρης Χαλκιαδάκης, και του Εξωραϊστικού Συλλόγου Αγίου Πνεύματος στο Τυμπάκι  «ΜΕΤΟΧΙ» κα. Αγγελική Γεωργιλάκη.

Ο πρώτος ομιλητής της εκδήλωσης, κ. Ανδρέας Λενακάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, με τίτλο: «Το χρέος στη Μνήμη. Ποια Μνήμη;» συγκλόνισε με μια βιωματική προσέγγιση των ιστορικών γεγονότων και του τρόπου που βιώθηκε ο απόηχός τους από τον ίδιο και τη γενιά του, διαμορφωμένη από αφηγήσεις τρίτων και από προσωπικές του εμπειρίες, πάντα υπό το πρίσμα των πλούσιων ιστορικών του γνώσεων.

Ο δεύτερος ομιλητής, κ. Γεώργιος Καλογεράκης, στην ομιλία του με τίτλο «Τυμπάκι, 24 Ιανουαρίου 1942. Εάν οι οικογένειαι δεν έχουν εγκαταλείψει τας οικίας των εντός των καθοριστικών προθεσμιών, θα εκδιωχθούν βιαίως », σε συνέχεια πολυετής μελέτης και έρευνας από τον ίδιο της ιστορικής περιόδου 1940-1945, έφερε στο φώς νέα στοιχεία ανοίγοντας μια νέα σελίδα στην ιστορία του Τυμπακίου. Μάλιστα επέλεξε να παρουσιάσει αδημοσίευτα έγγραφα της εποχής, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι σκοπίμως επικαλέστηκαν «λόγοι υγείας» για την επίσημη αιτιολόγηση της εκκένωσης, πράγμα το οποίο στιγμάτισε αδίκως τους κατοίκους της περιοχής, αναλύοντας ταυτόχρονα τους πραγματικούς λόγους της εκκένωσης.

Η τρίτη ομιλήτρια της εκδήλωσης, η κα. Ευαγγελία Μαράκη, με τίτλο ομιλίας « ΤΥΜΠΑΚΙ- Η Κατάρρευση της οικονομίας από τους Ναζί και η εξέλιξη σε υπόδειγμα οικονομικής ευημερίας», ανέλυσε τον τρόπο που ο λαός του Τυμπακίου, με την εργατικότητά του, από την οικονομική εξαθλίωση κατάφερε όχι μόνο να ανακάμψει αλλά και να δημιουργήσει το ακατόρθωτο, να κατακτήσει δηλαδή το 1978 την κορυφή της Ελλάδας σε κατά κεφαλήν εισόδημα!

Το βίντεο με ιστορικές μαρτυρίες που προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της βραδιάς ήταν μία επιμέλεια και ευγενική προσφορά των κ. Κωνσταντίνου Κολυμπιανάκη και κ. Αλέξανδρου Χριστόπουλου. Κατά τη διάρκεια της προβολής, το αίσθημα της συγκίνησης ήταν διάχυτο καθώς με περιεκτικό και συνοπτικό τρόπο αποτυπώθηκαν ο πόνος, η ολοκληρωτική ισοπέδωση, ο ξεριζωμός και η ιστορία των  θυμάτων των ναρκοπεδίων που δημιουργήθηκαν από τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν μουσικά οι κ.κ. Γιώργος Πατεράκης (λύρα) και Μιχάλης Φραγκιαδουλάκης (λαούτο).

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ηρακλείου, κ. Μανώλη Αλιφιεράκη για την ευγενική παραχώρηση της αίθουσας ΚΑΣΤΕΛΛΑΚΗ και για την τιμητική παρουσία του στη εκδήλωση. Επίσης, τους ομιλητές για την πολύτιμη συμβολή τους, καθώς και όλο τον κόσμο για τη σημαντική στήριξή του σε όλες μας τις δράσεις.

Ανανεώνουμε το ραντεβού  μας για τον Αύγουστο του 2019 στο Τυμπάκι.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook