Είναι πλέον η ώρα που θα πρέπει ο Δημότης να μάθει την αλήθεια και για την καθαριότητα στο Δήμο Πλατανιά.

Μία τρανταχτή απόδειξη της προβληματικής και ξεκάθαρα λαθεμένης πολιτικής, η οποία φανερώνει κακοδιαχείριση στο μέγιστο βαθμό είναι οι επιλογές του Δήμου, όσον αφορά τον καθαρισμό των παραλιών μετά τις καταστροφές που έλαβαν χώρα από τις αρχές του 2019, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί ο Δημότης και το φυσικό περιβάλλον στο μέγιστο βαθμό.

Αναλυτικότερα:

Οι μαθητές, ως εθελοντές, καθάρισαν την παραλία από τα πλαστικά. Η ανάδειξη του εθελοντισμού είναι βεβαίως θετική και επιπροσθέτως πρέπει να γίνεται προσπάθεια ανάδειξης της ατομικής ευθύνης, κυρίως σε θέματα περιβάλλοντος. Όμως, από την άλλη πλευρά είναι απαράδεκτο εθελοντές που προσφέρουν θεάρεστες υπηρεσίες, τις οποίες όλοι τις επικροτούμε, να αναλαμβάνουν έργο το οποίο έχει υποχρέωση ο Δήμος να το υλοποιεί.

Σύμφωνα με το Πρακτικό Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου (συνεδρίαση: 21/1/2019), διαπιστώνεται από την παρούσα Δημοτική Αρχή η αδυναμία εκτέλεσης υπηρεσιών καθαριότητας με ίδια μέσα, οπότε επιλέγεται η ανάθεση σε ιδιώτη.

Στην τεχνική περιγραφή, στα κείμενα της Δημοτικής Αρχής, σχετικά με το τι πρέπει να περιλαμβάνει η ανάθεση της καθαριότητας σε ιδιώτη, αναφέρεται συγκεκριμένα και επί λέξη: «…καθαρισμός παραλιών, κόψιμο καλαμιών, καθαρισμός ρυακιών – χαντακιών, καθαρισμός φρεατίων». Μάλιστα σε επόμενο σημείο, εμφατικά τονίζεται ότι συμπεριλαμβάνεται στις υποχρεώσεις και ο: «καθαρισμός των παραλιών σε περίπτωση θεομηνίας».

Ομάδα εθελοντών διαπιστώνει (και αναφέρεται σε τοπικά ΜΜΕ) ότι καίγονται στις παραλίες και καλάμια και πλαστικά και μάλιστα διερωτώνται: «Ποιοι έδωσαν εντολή στην Πυροσβεστική να απέχει από τις πυρκαγιές στις παραλίες;» 

Αυτολεξεί οι εθελοντές δηλώνουν: «Η Πυροσβεστική είπε ότι ο Δήμος Πλατανιά, σε αντίστοιχη περίπτωση, τους ζήτησε να μην πάνε να σβήσουν τη φωτιά, γιατί δεν έχουν μηχανήματα να καθαρίσουν τις παραλίες».

Για να αποποιηθεί τις όποιες ευθύνες ο Δημαρχος κ. Μαλανδρακης , εκδίδει ανακοίνωση ότι «η αλόγιστη καύση που προκλήθηκε σε ορισμένες παραλίες είναι αυθαίρετη και παράνομη…». Όμως το ερώτημα παραμένει, τι έκανε ο Δήμαρχος για να μην αναπνέουν οι Δημότες τους ρύπους που προέκυψαν από την καύση; Έβγαλε μόνο μία ανακοίνωση για να μην έχει την ευθύνη; Άλλη μία φορά μόνο λόγια και εκκωφαντικό έλλειμα πράξεων από την παρούσα Δημοτική Αρχή. Όσοι αντίκρισαν το θέαμα της καύσης ήταν πραγματικά αποκρουστικό με καπνούς να καλύπτουν το παραλιακό μέτωπο, υποβαθμίζοντας το περιβάλλον δραματικά.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όταν οι καύσεις περιλαμβάνουν πλαστικά, οι ρύποι που εκπέμπονται είναι άκρως τοξικοί, οπότε τουλάχιστον θα έπρεπε, μετά την ολοκλήρωση της εθελοντικής προσπάθειας των μαθητών, άμεσα να καθαριστεί η παραλία πλήρως, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα της τεχνικής έκθεσης, που προαναφέρθηκαν, τουλάχιστον από σεβασμό στον Δημότη που ανέπνευσε αυτούς τους επικίνδυνους ρύπους.

Στη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 2/4/2019, η Δημοτική Αρχή αποφάσισε  την αύξηση του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου για την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας από τον ιδιώτη.

Η αύξηση του ποσού ήταν της τάξης του 15%, δηλαδή πάνω από 64.000 Ευρώ, φτάνοντας συνολικά σχεδόν 609.000 Ευρώ, το οποίο δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο, για την καθαριότητα του Δήμου.

Παράλληλα, ο Δήμαρχος επιλέγει συνειδητά να μην αξιοποιεί τις δυνατότητες της  αυτεπιστασίας, όπως κάνουν άλλοι Δήμοι σε όλη την χώρα, η οποία επιφέρει σημαντικό οικονομικό όφελος και ανοίγει και θέσεις εργασίας.  Την ίδια στιγμή μηχανήματα του Δήμου, αντί να αξιοποιούνται, τα αφήνει η Δημοτική Αρχή να σκουριάζουν γεγονός που συνιστά μία απολύτως προβληματική κατάσταση, η οποία αποβαίνει σε τελική ανάλυση σε βάρος του Δημότη και για αυτό η ευθύνη της Δημοτικής Αρχής είναι πολύ μεγάλη.

 

Επίσης, την ίδια ημερομηνία στις 2/4/2019, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Πλατανιά, αποφασίζει να προχωρήσουν επιπλέον εργασίες καθαρισμού παραλιακής ζώνης, ως αποτέλεσμα των φερτών υλικών που συσσωρεύτηκαν μετά τη θεομηνία στις 13-14 Φεβρουαρίου. Μετά από πάνω από 1,5 μήνα δηλαδή.

Το ποσό που δόθηκε με την απευθείας ανάθεση ειδικά για τις παραλίες ήταν πάνω από 108.000 Ευρώ, την ίδια μέρα που αποφασίστηκε και η αύξηση του ποσού για την καθαριότητα του Δήμου Πλατανιά κατά 64.000 Ευρώ, όπως προαναφέρθηκε.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι αμείλικτα:

Γιατί ενώ υπάρχει στη σύμβαση ξεκάθαρος όρος για καθαρισμό των παραλιών σε περίπτωση θεομηνίας, ο Δήμαρχος δεν απαίτησε να καθαριστεί η παραλία έγκαιρα σύμφωνα με την υπάρχουσα σύμβαση;

Γιατί ο Δημαρχος Αρχή δεν έλαβε μέτρα να σταματήσει τις φωτιές στις παραλίες και να αποτραπεί το περιβαλλοντικό έγκλημα;

Γιατί εφόσον το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε απόφαση για αύξηση του ποσού κατά 64.000 Ευρώ για την καθαριότητα, η Δημοτική Αρχή έδωσε την ίδια μέρα διαμέσου της Οικονομικής Επιτροπής επιπρόσθετα άλλα 108.000 Ευρώ για τον καθαρισμό των παραλιών;

Και όλα αυτά λαμβάνουν χώρα τη στιγμή που οι Δημότες δίνουν ανταποδοτικά τέλη περίπου 3.000.000 Ευρώ και πρέπει να γνωρίζουν αν η διαχείριση των οικονομικών του Δήμου είναι η σωστή και η βέλτιστη.

Υποτίθεται ότι ο κύριος Μαλανδράκης με εμπειρία 9 ετών στη διαχείριση του Δήμου θα ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει το θέμα της καθαριότητας, με συναίσθηση της ευθύνης που έχει απέναντι στον Δημότη και στο περιβάλλον, όμως το αποτέλεσμα δεν είναι το ενδεδειγμένο. Για άλλη μία φορά και σε αυτό το θέμα ακούστηκαν πολλά λόγια από τον κ. Δήμαρχο, αλλά στην πράξη ο Δήμος δεν έκανε όσα θα έπρεπε και όσα θα μπορούσε να κάνει.

Για αυτό είναι η ώρα αυτή η πρακτική στη διαχείριση του Δήμου να αλλάξει συνολικά. Η Δημοτική Αρχή είχε πληθώρα χρόνου και δικαιολογίες δεν υπάρχουν.

Στις 26 Μαΐου αλλάζουμε τον Δήμο Πλατανιά. Είναι ώρα για μία νέα και αξιόπιστη ομάδα να διαχειριστεί αποτελεσματικά τον Δήμο.

Προχωράμε μαζί και αλλάζουμε τον Δήμο για το καλό όλων των Δημοτών!

*Δασκαλάκης Εμμανουήλ

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Κολυμβαρίου Δήμου Πλατανιά  στον συνδυασμό «Ανεξάρτητη Κίνηση Δήμου Πλατανιά – Νέα Εποχή» με υποψήφιο Δήμαρχο τον Μανώλη Ντουντουλάκη

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook