Η υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Χανίων, Άννα Σαματά, με ένα καυστικό και ταυτόχρονα χιουμοριστικό βίντεο, καυτηριάζει την καθημερινότητα των Χανιωτών και καταδικνύει το αυτονόητο. Η αλλαγή που ζητάμε, ξεκινά πρώτα από εμάς…

Πριν από μερικές ημέρες, ανέβασα στα κοινωνικά δίκτυα ένα πολύ σύντομο βίντεο στο οποίο παρουσίαζα μία απλή μέρα στα Χανιά.

Η ιδέα για το βίντεο αυτό ήταν πολύ απλή, βασισμένη στην καθημερινότητα. Όλοι όσοι μένουμε στα Χανιά και στις περιαστικές περιοχές, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το κέντρο της πόλης μας δεν είναι εύκολα προσβάσιμο εξαιτίας πολλών παραγόντων: από τις λακούβες που καταστρέφουν τα αυτοκίνητα και βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή των δικυκλιστών μέχρι τα πεζοδρόμια που είναι όχι μόνο κατειλημμένα αλλά και κατεστραμμένα, από τις ράμπες των πεζοδρομίων που καταλαμβάνονται παράνομα μέχρι τα σκουπίδια που βρίσκονται σε κάθε γωνιά της πόλης.

Δυστυχώς, δεν είναι δύσκολο να παρουσιάσεις τα προβλήματα της καθημερινότητας στο Δήμο των Χανίων.

Το δύσκολο είναι να μπεις στη διαδικασία να βρεις λύση για αυτά, όχι επειδή συνήθως δεν υπάρχει αλλά κυρίως επειδή είναι πολύ δύσκολο να αλλάξεις τη νοοτροπία ανθρώπων που έχουν συνηθίσει να ζουν σε μία τέτοια κατάσταση θεωρώντας την κάποιες φορές φυσιολογική ή μη πιστεύοντας ότι οι ίδιοι με τη συμπεριφορά και την ψήφο τους μπορούν να την αλλάξουν.

Ζώντας λόγω μεταπτυχιακών  σπουδών μερικά χρόνια στο εξωτερικό και συγκεκριμένα σε μια πόλη της Ολλανδίας ίδιου μεγέθους με τα Χανιά, είδα από πρώτο χέρι πώς είναι να ζεις σε μία πόλη που σε σέβονται. Εκτός του σεβασμού μεταξύ των συμπολιτών, υπάρχει ο σεβασμός της δημοτικής αρχής προς τους πολίτες της! Τα έργα που διαρκώς γίνονταν δεν ξεκινούσαν ως δια μαγείας τριάντα ημέρες πριν από τις εκλογές. Οι υποδομές ήταν πάντα σε άριστη κατάσταση και αυτό δεν οφείλονταν στο ότι απλά υπήρχαν χρήματα αλλά στο ότι ο κάθε Δήμος ήξερε τον τρόπο να τα διαχειριστεί, είχε τη βούληση αλλά και το σωστό οργανόγραμμα στην Υπηρεσία για να μοιράσει αρμοδιότητες (κατά τη γνώμη μου, η οργάνωση είναι το ήμισυ του παντός – το άλλο ήμισυ είναι η αρχή).

Είναι γεγονός ότι η νοοτροπία αλλάζει πιο αργά από τα δεδομένα.

Αυτός είναι ο σκοπός που αποφάσισα να ασχοληθώ με την πολιτική. Δεν μπορώ να θεωρήσω δεδομένο ότι η πόλη που ζω και που σε λίγα χρόνια θα μεγαλώσουν τα παιδιά μου δε με σέβεται. Δεν μπορώ να θεωρήσω δεδομένο ότι δεν μπορώ να αλλάξω τα κακώς κείμενα. Δεν μπορώ να θεωρήσω δεδομένο ότι όλοι οι υποψήφιοι είναι ίδιοι. Είναι πολύ εύκολο να ασκείς κριτική από τον καναπέ. Τι αξία, όμως, έχει μια κριτική όταν δεν προσπαθείς με πράξεις να αλλάξεις τα άσχημα που συμβαίνουν γύρω σου;

Αυτός είναι ο λόγος που αποφάσισα να είμαι υποψήφια στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Όπως όλοι γνωρίζουμε, οι υποψήφιοι δήμαρχοι για το Δήμο Χανίων είναι οκτώ! Είχα την τιμή να έχω πρόταση για κάθοδο στις δημοτικές εκλογές από την πλειοψηφία των συνδυασμών. Πέρα από την τιμή, αυτό μου έδωσε την επιλογή να σκεφτώ πολύ καλά ποιος θεωρώ ότι είναι ο καλύτερος για να λάβει το αξίωμα του δημάρχου. Έχω ως αρχή να σκέφτομαι πολύ λεπτομερώς προτού ασκήσω το σημαντικότερο δημοκρατικό δικαίωμα που μου έχει απομείνει, αυτό της ψήφου. Αυτό σημαίνει ότι για να αποφασίσω με ποιον θα είμαι υποψήφια στις δημοτικές εκλογές, ήθελε ακόμα μεγαλύτερη σκέψη. Κατέληξα στο Γρηγόρη Αρχοντάκη γιατί από τους οκτώ υποψήφιους δημάρχους είναι πραγματικά ο μόνος που συνδυάζει το τρίπτυχο εμπειρία – όραμα – θέληση, που ακριβώς αυτό είναι ο μαγικός συνδυασμός για να κάνει έναν δήμαρχο επιτυχημένο και μία πόλη-πρότυπο.

Ο λόγος που είμαι υποψήφια είναι επειδή θεωρώ κατ’ αρχάς καθήκον μου να παλεύω για τα δικαιώματά μου και να μην αφήνω τη ζωή μου και την καθημερινότητά μου στα χέρια άλλων. Από την οικογένειά μου έμαθα ότι πάντα πρέπει να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε αυτό που μας αναλογεί.

Γιατί, όμως, κάποιος να επιλέξει να ψηφίσει εμένα; Θεωρώ ότι ως πρόεδρος του Σωματείου Επιχειρηματιών Εστίασης Νομού Χανίων απέδειξα έμπρακτα ότι μπορώ να αγωνίζομαι για τα δικαιώματα των ανθρώπων που εκπροσωπώ, έχω το σθένος και τη θέληση να διεκδικώ βασιζόμενη πάντα σε λογικά επιχειρήματα. Εκτός αυτού, θεωρώ ότι είμαι σε μια δημιουργική ηλικία, όμως, ταυτόχρονα έχω και την εμπειρία και τις ιδέες που είναι απαραίτητες για να ξεφύγουμε από τα τετριμμένα που μέχρι σήμερα έχουν γίνει για την πόλη. Έχω την τύχη να έχω ταξιδέψει αρκετά σε πόλεις και χώρες του εξωτερικού και να έχω συζητήσει με ανθρώπους σε σημαντικές θέσεις για το πώς επιτυγχάνονται οι λύσεις. Οι σπουδές μου, η εμπειρία μου ως ελεύθερη επαγγελματίας, η ενασχόλησή μου με το Σωματείο Εστίασης αλλά ταυτόχρονα η θέλησή μου για αλλαγή είναι τα σημαντικότερα εφόδια που έχω για να μπορέσω μαζί με το Γρηγόρη Αρχοντάκη να φέρουμε Μαζί τα Χανιά της Επόμεης Μέρας.

Είναι αυτονόητο ότι για να αλλάξουν κάποια πράγματα πρέπει πρωτίστως να αλλάξουμε εμείς, να γίνουμε εμείς αυτή η αλλαγή που τόσο καιρό ζητάμε!

Άννα Σαματά
Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος
Περιφερειακής Ενότητας Χανίων
με το συνδυασμό του Γρηγόρη Αρχοντάκη
“Μαζί για τα Χανιά της Επόμενης Μέρας”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook