Ο πρώτος πολίτης της πόλης, λίγες ημέρες πριν στηθούν οι κάλπες των αυτοδιοικητικών εκλογών, εξηγεί γιατι ζητά από τους δημότες την ευκαιρία για δεύτερη θητεία στο δήμο Χανίων

Από το 2014 βρίσκεται στο τιμόνι του δήμου Χανίων και στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές ζητά την ανανέωση της εντολής που του έδωσαν οι δημότες να διαχειριστεί τα του δήμου θέτοντας στην κρίση τους το έργο της δημοτικής αρχής στα 4,5 χρόνια θητείας της.

Εργα που υλοποιήθηκαν καθώς και άλλα που έχουν δρομολογηθεί και που αποτελούν τη “ναυαρχίδα” του προεκλογικού του προγράμματος όπως η ανάπλαση του κτιρίου της Δημοτικής Αγοράς, η αξιοποίηση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου, η κατασκευή οκτώ νέων υπερσύγχρονων σχολικών μονάδων μέσω ΣΔΙΤ, η ολοκλήρωση της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου της πόλης, η μεταμόρφωση του κέντρου με πεζοδρόμια και ποδηλατόδρομο, η πρόσφατη ένταξη στο ΕΣΠΑ της προτάσης δημιουργίας Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου στην πλατεία 1866 θέτουν για τον δήμαρχο Χανίων Τάσο βάμβουκα το πραγματικό διακύβευμα και το αληθινο δίλημμα των εκλογών της 26ης Μαΐου: Ποιος είναι καταλληλότερος να συνεχίσει και να υλοποιήσει το αναπτυξιακό όραμα που έθεσε η παρούσα δημοτική αρχή και να εγγυηθεί την ολοκλήρωση έργων πνοής για τα Χανιά;

Ο δήμαρχος Χανίων σε μία εφ’ολης της υλης συνέντευξης του στο Flashnews, σε μια διαδρομή από τον κήπο, την Τζανακάκη, την Κορνάρου και την Αποκορώνου και… από το 2014 μέχρι το 2019, υπεραμύνεται του έργου του, απαντά στους επικριτές του που αμφισβητούν τα αποτελέσματα της διακυβέρνησης του, μιλάει για συνεργάτες που έχασε, για τα προβλήματα στην καθημερινότητα των δημοτών και εν πολλοίς εξηγεί γιατί ζητά από τους δημότες την ψήφο τους

Τις τελευταίες ημέρες που κορυφώνεται η προεκλογική μάχη,  σας βλέπουμε να υπερασπίζεστε το δημοτικό σας έργο με έναν θα έλεγα θριαμβευτικό τρόπο, σημειώνοντας ότι όχι μόνο καταφέρατε να πράξετε όσα καμία άλλη δημοτική αρχή δεν κατάφερε σε μια θητεία, αλλά και να ισχυρίζεστε ότι παραδίδεται έργο για τις επόμενες δύο ή τρεις δημοτικές αρχές. Υπάρχει ωστόσο κάποιος τομέας που θεωρείτε ότι δεν καταφέρατε όσα θα θέλατε ή ότι τα  πράγματα δεν πήγαν όσο καλά είχατε σχεδιάσει;

Είμαστε περήφανοι για το έργο της δημοτικής αρχής, αυτό είναι αλήθεια. Εργαστήκαμε με σχέδιο και πρόγραμμα και κυρίως με το βλέμμα στραμμένο στις ανάγκες του αύριο. Δεν σχεδιάσαμε με ορίζοντα τις εκλογές, αλλά σε μακρόπνοη λογική προτάσσοντας το συμφέρον των Δημοτών. Δεν στήσαμε «προεκλογικά εργοτάξια», όπως μας κατηγορούν, δουλέψαμε με πρόγραμμα και συνέπεια.

Η Τζανακάκη που βρισκόμαστε τώρα είναι ανοιχτή, αρχίσαμε και τελειώσαμε το έργο όπως είχαμε πει, δεν στήσαμε προεκλογικό σόου. Αυτά τα έργα που εκτελούνται σήμερα είναι ένα μικρό μέρος από δύο μεγάλες εργολαβίες που προγραμματίστηκαν πριν ενάμισι χρόνο και περιλαμβάνουν αντικατάσταση ασφαλτικών, όπως στην Ελ. Βενιζέλου, Αναπαύσεως, Χαλέπα, και εκτεταμένα πεζοδρόμια σε πολλά σημεία της πόλης, όπως  Παπαναστασίου,  Χαριλάου Τρικούπη, Κριτοβουλίδου, κυκλικό κόμβο στην Χαλέπα κλπ τα οποία θα συνεχιστούν αμέσως μετά τις εκλογές. 

Παντού δουλέψαμε με σχέδιο και αίσθηση συνέχειας. Και έτσι αυτή τη φορά τα Χανιά έχουν όντως μια αναπτυξιακή «προίκα» στη διάθεσή τους, δεν θα κουραστούμε να το λέμε. Και την ίδια στιγμή ολοκληρώσαμε και προχωράμε ό,τι παραλάβαμε και ό,τι ξεκινήσαμε οι ίδιοι. Στα επόμενα χρόνια τα Χανιά θα δρέπουν τους καρπούς αυτής της προσπάθειας. Με την αξιοποίηση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου με πράσινο, αθλητικές εγκαταστάσεις, ανοικτό θέατρο πάρκινγκ κλπ. Με τη μεταμόρφωση του κέντρου από τη Τζανακάκη μέχρι τη Νέα Χώρα με φαρδιά πεζοδρόμια και ποδηλατόδρομο, με τη νέα Βιβλιοθήκη μπροστά στα ενοποιημένα πάρκα μετά στην ανακαινισμένη Δημοτική Αγορά ως την Ανοιχτή Αγορά και τη νέα Χάληδων μέχρι το Ενετικό λιμάνι.   Σε αυτά μόλις προχτές προστέθηκε η επιτυχία μας της ένταξης στα ΕΣΠΑ της πρότασης δημιουργίας του ανοιχτού κέντρου εμπορίου πέριξ της  πλ. 1866 που αλλάζει την μορφή της περιοχής και προάγει την επιχειρηματικότητα.

Υπάρχουν ακόμη πράγματα να κάνουμε που έμειναν πίσω κυρίως από εμπλοκές σε συναρμοδιότητες με υπουργεία και υπηρεσίες αλλά και αυτά πλέον επιλύονται, όπως ο πεζόδρομος – ποδηλατοδρόμος από Κλαδισό μέχρι το πάρκο των Αγ. Αποστόλων που βρίσκεται επιτέλους κοντά στην έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών όρων και σε λίγο καιρό θα γίνει  πραγματικότητα ένα εξαιρετικό έργο που ανοίγει την πόλη προς τα Δυτικά.

Η παρούσα θητεία σας ξεκίνησε και ολοκληρώνεται με απώλειες όσον αφορά την δημοτική σας ομάδα και ανθρώπους που εσείς προσωπικά επιλέξατε να έχετε δίπλα σας. Εννέα από τους 29 δημοτικούς σας συμβούλους, το 1/3 σχεδόν της δημοτικής σας ομάδας είτε παραιτήθηκαν είτε αποστασιοποιήθηκαν. Κάποιες από αυτές τις αποχωρήσεις ήταν περισσότερο ηχηρές από άλλες, κάποιες μπορεί να σας «στοίχισαν» περισσότερο, το βέβαιο είναι ότι δώσατε μια εικόνα ότι άνθρωποι που σας  εμπιστεύτηκαν και τους εμπιστευτήκατε προτίμησαν να αποχωρήσουν παρά να συνεργαστούν  μαζί σας. Εκ των υστέρων, αναρωτηθήκατε τι έφταιξε για αυτό και πώς μπορείτε να εγγυηθείτε σε έναν πολίτη από τον οποίο διεκδικείτε την ψήφο του,  ότι κάτι τέτοιο δεν θα επαναληφθεί με δεδομένο μάλιστα ότι όσοι καθίσουν στα έδρανα του επόμενου δημοτικού συμβουλίου θα πρέπει να έχουν κουλτούρα συνεργασίας και συναινέσεων. 

Νομίζω ότι έχουμε αποδείξει εκ τω πραγμάτων ότι είμαστε η δύναμη εγγύησης στον Δήμο Χανίων. Λέτε για αποχωρήσεις, θα σας πω ότι φέραμε την πολιτική ανανέωση. Ως Δήμαρχος εμπιστεύτηκα νέους ανθρώπους σε θέσεις κλειδιά στον Δήμο μας και δικαιώθηκα. Με το έργο τους κέρδισαν την εκτίμηση όλων των δημοτών και όλων των παρατάξεων, μην το ξεχνάτε αυτό. Η δουλειά τους έφερε νέα πράγματα στην πόλη και στον Δήμο μας. Δείτε για παράδειγμα το Ανοιχτό Εμπορικό Κέντρο της πλατείας 1866. Η πρότασή μας βαθμολογήθηκε ως η δεύτερη καλύτερη στην Ελλάδα και είναι προϊόν της συνεργασίας νέων ανθρώπων, με καινούργιες ιδέες, όπως οι Αντιδήμαρχοί μας  Ελπίδα Τσιτσιρίδη και Γιώργος Ξανθουδάκης. Δείτε τη δουλειά που γίνεται στη σχολική επιτροπή του Δήμου Χανίων από τον αντιδήμαρχο Αντώνη Βαρδάκη. Φέραμε τη νέα γενιά των Χανίων, γυρίσαμε τη σελίδα.  Αυτή είναι η βάση πάνω στην οποία μπορούμε να χτίσουμε τις συνέργειες και τις συναινέσεις της επόμενης ημέρας.  

Λόγω της απλής αναλογικής, το δημοτικό συμβούλιο που θα προκύψει θα είναι πολυσυλλεκτικό και σε αυτό, «κοκορομαχίες», «τακτικισμοί» και προσωπικές φιλοδοξίες θα ισοδυναμούν με στασιμότητα και αδυναμία διοίκησης. Όσοι θέτουν εαυτόν στην κρίση των δημοτών για μια θέση στον δήμο Χανίων, θα πρέπει από πριν να καλλιεργήσουν την πολυπόθητη κουλτούρα συνεργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν έχετε διαβάσει τις προγραμματικές θέσεις των ανθυποψηφίων σας και αν μεταξύ αυτών, βρίσκεται ότι κάποιες είναι  χρήσιμες και ενδιαφέρουσες για το καλό του δήμου και αν ναι ποιες είναι αυτές; Με λίγα λόγια με ποιους βλέπετε περισσότερα σημεία σύγκλισης.

Αυτό που έχω να παρατηρήσω διαβάζοντας τα προγράμματα των άλλων συνδυασμών είναι ότι αρκετοί από αυτούς υιοθετούν δικά μας έργα και εγκεκριμένα σχέδια ή προτείνουν κάτι πάνω σε αυτά που έχουμε ήδη κάνει. Όπως και να έχει είναι θετικό, φαίνεται ότι τα σχέδια και τα έργα μας έχουν ευρεία αποδοχή. Αυτό είναι και καλός οιωνός για τη μετεκλογική συνεργασία, που όπως είπατε είναι ζητούμενο από το θεσμικό πλαίσιο του «Κλεισθένη». Δικαίως, επομένως, λέμε ότι μπορούμε να εγγυηθούμε το απρόσκοπτο της επόμενης ημέρας στον Δήμο Χανίων, υπάρχουν κοινά σημεία.

Έχετε δεχθεί έντονη κριτική ότι ως δήμος δεν φέρατε εις πέρας σωστά ή υποβαθμίσατε σημαντικές διοργανώσεις και εκδηλώσεις που αποτελούν σημείο αναφοράς για τα Χανιά, για ντόπιους και επισκέπτες, όπως για παράδειγμα τον Αγροτικό Αύγουστο ή τις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, παρουσιάζοντας μια εικόνα μίζερη για τα Χανιά και μια δημοτική αρχή που είναι αποξενωμένη από τον κόσμο της και τις ευρύτερες ανάγκες του . Τι απαντάτε σε αυτήν την κριτική;

Αντιθέτως, θα τους πούμε, αναβαθμίσαμε τον Πολιτισμό στα Χανιά. Δημιουργήσαμε και στηρίξαμε διεθνή φεστιβάλ, το DanceDays, το ChaniaFilmFestival, ενισχύσαμε κινηματογραφικές παραγωγές επανασυστήσαμε τη Φιλαρμονική, υιοθετήσαμε την Παιδική Χορωδία του Δήμου Χανίων, ολοκληρώσαμε το Παλιό Τελωνείο στο όνομα το Μίκη Θεοδωράκη. Φέραμε στα Χανιά σημαντικές συνεργασίες με το Εθνικό Θέατρο, το Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου, τη Λυρική Σκηνή. Αποκεντρώσαμε τις εκδηλώσεις στις περιαστικές περιοχές, βοηθήσαμε στην ανάδειξη και μνημείων όπως στην επαναλειτουργία του αρχαίου θεάτρου της Απτέρας με τις εξαιρετικές παραστάσεις κάθε Ιούνιο. Για εμάς είναι σημαντικό που ολοκληρώθηκε η μόνιμη στέγη του ΔΗΠΕΘΕΚ που θα το κρατήσει για πάντα στα Χανιά και που η στέγη αυτή συνδέθηκε με τον μεγάλο Χανιώτη Μίκη Θεοδωράκη. 

Όσο για τον Αγροτικό Αύγουστο αντίθετα τον αναβαθμίσαμε και από λαϊκή αγορά που είχε μετατραπεί επί των ημερών της  προηγούμενης διοίκησης τον μετατρέψαμε σε ένα θεσμό που προβάλλει μόνο τοπικά πιστοποιημένα προϊόντα με υψηλή προστιθέμενη αξία.

Οι πολιτικοί σας αντίπαλοι, σας κατηγορούν ότι πολλά από τα έργα που «διαφημίζετε» ως επιτυχία της δημοτικής αρχής, όπως η παραχώρηση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου και  η ανακατασκευή της Δημοτικής Αγοράς,  είναι «στον αέρα» και βιάζεστε να «οικειοποιηθείτε» μια επιτυχία, γνωρίζοντας ότι υπάρχουν κενά στις επιμέρους συμφωνίες  που μπορούν να μπλοκάρουν την πορεία τους.  Μπορείτε να εγγυηθείτε ότι οι ανησυχίες αυτές  δεν έχουν βάση;

Το εγγυώμαι απολύτως. Έχουν γίνει όλα όσα είναι απαραίτητα για να είναι διασφαλισμένη η πορεία των μεγάλων αυτών έργων. Έχουν υπογραφεί οι συμφωνίες, έχουν «κλειδώσει» οι χρηματοδοτήσεις. Οι αμφισβητίες είτε δεν γνωρίζουν πια τις διαδικασίες είτε είναι οπαδοί της «διεκδικητικής ακινησίας». Εμείς δεν διεκδικήσαμε για τις εντυπώσεις, συζητήσαμε και διαπραγματευτήκαμε σοβαρά και προχωρήσαμε ένα ένα τα βήματα αποφασιστικά. Γιατί σκοπός μας ήταν να φέρουμε στους Χανιώτες και στις Χανιώτισσες λύσεις, όχι διεκδικήσεις. Είναι κρίμα να υπονομεύονται και να δυσφημούνται τέτοιες προσπάθειες, κρίμα για τα Χανιά. Για αυτό λέμε ότι συνεχίζουμε, για να εγγυηθούμε την ολοκλήρωση ενός έργου που θα κάνει τη διαφορά για τα Χανιά. Και αυτό είναι το μεγάλο δίλημμα των εκλογών της Κυριακής. Συνεχίζουμε ή σταματάμε;

Τον Οκτώβριο του 2016, και αφού ο δήμος κινδύνευσε να «χάσει» τα Νεώρια, το Μνημείο παραχωρήθηκε για 5 χρόνια στο δήμο Χανίων με τον όρο να κατατεθεί από πλευράς Δήμου ολοκληρωμένη πρόταση αποκατάστασης ανάδειξης και επανάχρησης των Νεωρίων η οποία θα περιλαμβάνει αρχιτεκτονική και στατική μελέτη Η/Μ εγκαταστάσεων. Έχουν περάσει τρία χρόνια από τότε και ενώ λήγει η προθεσμία παραχώρησης, θα ήθελα να μας πείτε τι έχει γίνει μέχρι σήμερα. Θα ήθελα επίσης να προσθέσω – και μπορείτε να επιβεβαιώσετε ή να διαψεύσετε – ότι επιστήμονες του Πολυτεχνείου Κρήτης, που από το 2000 κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα Νεώρια, έχουν κάνει πρόταση μελέτης της στατικής δομικής αποκατάστασης του Μνημείου, χωρίς ανταπόκριση – τουλάχιστον εξ όσων γνωρίζουμε μέχρι τον Απρίλιο του 2019 . Για ποιο λόγο δεν έχει ευδοκιμήσει μια τέτοια συνεργασία;

Η αλήθεια αντιθέτως είναι ότι η συνεργασία με το Πολυτεχνείο έχει ήδη ευδοκιμήσει. Ο Δήμος Χανίων έχει υπογράψει με το Πολυτεχνείο Κρήτης προγραμματική συμφωνία για την εκπόνηση συνολικών μελετών προστασίας, ανάδειξης και αξιοποίησης των Νεωρίων ύψους σχεδόν μισού εκατομμυρίου ευρώ. Οι μελέτες προχωρούν και θα είναι όλα έτοιμα μέσα στη σχετική προθεσμία. Πρόκειται για τη συνολικότερη προσπάθεια που έχει γίνει έως τώρα και απόδειξη της άριστης συνεργασίας που έχουμε με το Πολυτεχνείο Κρήτης. Είναι η πρώτη φορά που ανοίγει με σοβαρές προϋποθέσεις  η προοπτική αξιοποίησης του μνημείου. Θυμίζω ότι προεκλογικά δεν είχα κάνει καμία αναφορά στα Νεώρια. Γνώριζα ότι έληγε η 20ετής παραχώρηση στον Δήμο Χανίων και δεν είχε ικανοποιηθεί ο όρος της κατάρτισης σχεδίου αξιοποίησής τους. Γνώριζα επομένως ότι θα ήταν δύσκολο να παραχωρηθούν εκ νέου. Κι όμως το δοκίμασα επί υπουργίας του κ. Μπαλτά,  ο οποίος ήταν εξαιρετικά διστακτικός. Τελικά και με τη σύμφωνη γνώμη της γενικής γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού μας παραχωρήθηκαν για πέντε μόλις χρόνια και με υποχρέωση εκπόνησης σχεδίου αξιοποίησης. Το οποίο χάρη στη συνεργασία μας με το Πολυτεχνείο θα το έχουμε. 

Για τις ανάγκες αυτής της συνέντευξης, ζήτησα από μια φίλη που τυγχάνει να είναι μητέρα και που  πρόσφατα επέστρεψε στα Χανιά από το εξωτερικό όπου ζούσε, να μου περιγράψει πως βλέπει τα Χανιά, θεωρώντας ότι η ματιά της συνδυάζει το συγκριτικό βλέμμα ενός επισκέπτη αλλά και εκείνου που αγαπάει βαθιά τον τόπο του.  Μου περιέγραψε μια πόλη σχεδόν σε εγκατάλειψη: βρώμικη,  με «σπασμένους» δρόμους και χωρίς δημοτικό φωτισμό σε πάρα πολλές συνοικίες,  με δημόσιους χώρους – παιδικές χαρές, πλατείες και πάρκα, που φαίνεται η παντελής έλλειψη συντήρησης και καθαρισμού και με ελλιπή πρόσβαση για ΑμεΑ. Εσείς, δηλώνετε συχνά περήφανος για τα έργα στα οποία έχετε προχωρήσει ή έχετε διασφαλίσει χρηματοδότηση για να υλοποιηθούν, όπως για νέες παιδικές χαρές, για πεζοδρόμηση κτλ, όμως σε πολλούς φαίνεται ότι η φροντίδα, η συντήρηση και βελτίωση των υπαρχουσών υποδομών απουσιάζει, με αποτέλεσμα την υποβάθμισή τους. Τι φταίει για αυτό;  Είναι η ανθρώπινη αγωνία ενός δημάρχου να παρουσιάσει νέα έργα, είναι έλλειμμα που χαρακτηρίζει τον τρόπο διοίκησης στην Ελλάδα ή θεωρείται ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει;

Για ένα προς ένα από όσα σας επεσήμανε η συνομιλήτριά σας έχουμε κάνει σημαντικά βήματα. Θα τα πάρω με τη σειρά, για να υπάρχει αντιστοιχία. Στην καθαριότητα προχωράμε στην κατασκευή του νέου κυττάρου της ΔΕΔΙΣΑ, αποτρέποντας την επανάληψη φαινομένων Κουρουπητού, αυξάνουμε τον στόλο των απορριμματοφόρων του Δήμου και της ΔΕΔΙΣΑ, δημιουργούμε σταθμούς μεταφόρτωσης για ταχύτερη αποκομιδή, προσθέτουμε 5.000 κάδους και λοιπά σημεία απόρριψης. Προχωράμε στην αντικατάσταση του οδοφωτισμού σε όλο το Δήμο θα αντικατασταθούν περισσότερα από 17.000 φωτιστικά νέα τεχνολογίας LED για εξοικονόμηση ενέργειας και καλύτερη ποιότητα φωτισμού. Πιστοποιήσαμε και κατασκευάζουμε νέες πιστοποιημένες παιδικές χαρές σε όλο τον Δήμο, από το Ακρωτήρι έως τις Μουρνιές ενώ για τους ανάπηρους συμπολίτες μας φροντίζουμε μα κάθε τρόπο: με ειδικές συσκευές στις παραλίες της Ν. Χώρας και του Αγίου Ονουφρίου, με το ειδικό σχολείο στις Στέρνες, με τις σύγχρονες προδιαγραφές προσβασιμότητας στα πεζοδρόμια που ανακατασκευάζουμε. Το ότι υπάρχουν πολλά ακόμη να κάνουμε δεν το αρνούμαι. Άλλωστε, για αυτό ακριβώς συνεχίζουμε.      

Στο Flashnews.gr σχεδόν καθημερινά δεχόμαστε μηνύματα δημοτών που αφορούν σε προβλήματα που προκύπτουν και αφορούν τον δήμο, όπως χαλασμένα φανάρια, έλλειψη δημοτικού φωτισμού, βλάβες σε δίκτυα της ΔΕΥΑΧ, παράνομη εναπόθεση σκουπιδιών κτλ.  Ο δημότης δηλαδή νιώθει πως απευθυνόμενος στα ΜΜΕ , βρίσκει «ευήκοα ώτα» και πως με κάποιο τρόπο θα επιταχυνθεί η διαδικασία επίλυσης των προβλημάτων. Εσείς το 2017 θέσατε σε λειτουργία μια σωστή ομολογουμένως εφαρμογή στο δήμο Χανίων, ένα application που ο κάθε δημότης μπορεί μέσω του κινητού του να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες όπως: θέσεις στάθμευσης, πολιτιστικές εκδηλώσεις, πάρκα και πλατείες του Δήμου ενώ το βασικότερο σκέλος της εφαρμογής είναι η δήλωση προβλημάτων καθημερινότητας, που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Έχω συναντήσει ελάχιστους που γνωρίζουν αυτή την εφαρμογή και αν όντως κάτι τέτοιο ισχύει, αυτομάτως μειώνεται η λειτουργικότητά της. Πείτε μας τι ανταπόκριση υπάρχει από την πλευρά των πολιτών και αν θεωρείται ότι εκμεταλλευτήκατε  σωστά αυτό το εργαλείο – εννοώντας και το κομμάτι της ενημέρωσης του  κόσμου για αυτή τη δυνατότητα –  προς όφελος του δήμου.

Η ανταπόκριση του κόσμου, ιδιαίτερα των νεότερων είναι αυξανόμενη. Παραμένει γεγονός ωστόσο ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των συμπολιτών μας καταφεύγει σε πιο συμβατικές μεθόδους για την ενημέρωση και την εξυπηρέτησή του. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Δήμου είναι μια προσπάθεια των τελευταίων ετών και χρειάζεται συντονισμό με τους δημότες και τις συνήθειές τους. Εμείς πάντως προχωράμε κι εδώ με συγκεκριμένο σχέδιο. Εκτός από την εφαρμογή που αναφέρατε χρησιμοποιούμε τις νέες τεχνολογίες για να αναβαθμίσουμε την καθημερινότητα κατοίκων κι επισκεπτών, όπως π.χ. για τις θέσεις στάθμευσης των ΑμεΑ ή για την καταμέτρηση του κυκλοφοριακού φόρτου της πόλης, την ψηφιοποίηση του αρχείου της πολεοδομίας που κάναμε πρώτοι στην χώρα. Επιπλέον, αξιοποιώντας συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα ετοιμάζουμε εφαρμογές όπως την ενιαία διαχειριστική πλατφόρμα Πολιτισμού για όλα τα Χανιά αλλά και ψηφιακές περιηγήσεις σε τρισδιάστατο στα μνημεία της πόλης για τους επισκέπτες.  Να σημειώσω επίσης ότι στο επόμενο δίμηνο προχωράμε στην ανάθεση του έργου της ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων και επομένως όλες οι υπηρεσίες θα κινούνται ταχύτερα και ασφαλέστερα για την εξυπηρέτηση των δημοτών.      

Συνεχίζοντας  με θετικές πρωτοβουλίες που λάβατε στο δήμο, το 2016 έπειτα από ένα χρόνο εργασιών της ειδικής επιτροπής που συστάθηκε για την κατάρτιση μητρώου περιουσιακών στοιχείων του δήμου, προέκυψε ότι ο δήμος διαθέτει 750 ακίνητα, κάποια εκ των οποίων ήταν ξεχασμένα! Μετά την πρώτη καταγραφή της δημοτικής περιουσίας,  υπάρχει πρόβλεψη για το πώς θα αξιοποιηθεί αυτή η λίστα προς όφελος των δημοτών;

Ήταν πραγματικά εντυπωσιακό το πόρισμα της επιτροπής και αποκαλυπτικό των άγνωστων δυνατοτήτων του Δήμου μαςγια την αξιοποίηση των κτηρίων αυτών έχουμε ήδη μεταστεγάσει υπηρεσίες όπως την Πολεοδομία, το Πράσινο, το παλιό Δημαρχείο της Σούδας με την εγκατάσταση εκεί του ΚΕΠ και του κέντρου κοινότητας κλπ. Σε άλλες περιπτώσεις έχουμε προβεί σε παραχωρήσεις σε φορείς όπου υπήρχε κοινωφελές περιεχόμενο.

Τα τελευταία χρόνια, πολλοί συμπολίτες μας, φοιτητές και εκπαιδευτικοί που έρχονται στα Χανιά, αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα εύρεσης κατοικίας εξαιτίας της εξάπλωσης του φαινομένου της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων, κοινώς του Airbnb. Είναι ένα θέμα για το οποίο δεν έχει άμεσα ευθύνη ο δήμος Χανίων, ωστόσο όταν ένα ζήτημα αποκτά τόσο μεγάλες διαστάσεις που να αφορά μεγάλη μερίδα των πολιτών, ο δήμος δεν μπορεί να μένει αμέτοχος. Έχετε σκεφτεί παρεμβάσεις και σε ποια κατεύθυνση θα κινούνται αυτές, για την ανακούφιση συμπολιτών μας;  

Η ρύθμιση της στεγαστικής αγοράς είναι υπόθεση της κεντρικής κυβέρνησης και όχι της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτό είναι που ονομάζουμε έλλειμμα αρμοδιοτήτων και αυτό που μπορούμε να κάνουμε και έχει ουσία είναι να πιέσουμε για αλλαγές στη σχετική νομοθεσία. Η αποφασιστική αρμοδιότητα για θέματα τουρισμού, όπως π.χ. ο αριθμός κλινών και υποδομών ανά περιοχή θα πρέπει να περάσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση γιατί τότε μόνο θα κάνουμε ουσιαστικές παρεμβάσεις.  Η πρότασή μου είναι ακριβώς αυτή να δοθεί η δυνατότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση να ρυθμίσει αυτό το ζήτημα όπου σε συνδυασμό με την διαφοροποίηση εκ μέρους της πολιτείας της φορολογίας θα προκύψει η ισορροπία που χρειάζεται.

Ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα που αντιμετωπίζουν τα Χανιά, είναι το φαινόμενο με τα αδέσποτα.  Ο δήμος πρόσφατα υπέγραψε ένα πλαίσιο συνεργασίας με τον Φιλοζωικό Σύλλογο Χανίων για την περισυλλογή και διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Πως προχωράει αυτή η συνεργασία και ποια είναι η συμβολή του δήμου σε αυτό το εγχείρημα;

Η πολιτεία μας έχει δώσει μια αρμοδιότητα χωρίς να μας δώσει τα εργαλεία να την ασκήσουμε. Παρ’ όλα αυτά η συνεργασία μας προχωρά θετικά και αποδίδει. Πλέον τα Χανιά διαθέτουν δημοτικό κτηνιατρείο στα Νεροκούρου και λαμβάνονται μέτρα προστασίας και ελέγχου του πληθυσμού. Προχωράμε σε στειρώσεις και εμβολιασμούς με ολοένα και αυξανόμενους ρυθμούς σε συνεργασία με κτηνιάτρους ενώ θα προχωρήσουμε και σε συνεργασία με φιλοζωικά σωματεία.Το πρόβλημα φυσικά παραμένει σημαντικό αλλά όσο βελτιώνεται η συνεργασία μας τόσο θα βρίσκουμε λύσεις.  

Κλείνοντας θα ήθελα να μου πείτε, σε περίπτωση που δεν εκλεγείτε στο τιμόνι του δήμου Χανίων, θα συνεχίσετε, στο τιμόνι της παράταξης «Δήμος Ενεργών Πολιτών» και μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, να διεκδικείτε αυτά που θεωρείτε σωστά για το δήμο Χανίων;

Είμαι στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων χωρίς απουσία από το 2010, δεν νομίζω ότι έχω αφήσει κανένα περιθώριο για άλλη απάντηση. Φυσικά και θα παραμείνω, όπως ελπίζω ότι θα παραμείνουν  και όλοι οι συνυποψήφιοί μου. Ο Δήμος Χανίων δεν είναι σημαία ευκαιρίας, μας χρειάζεται όλους.
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook