Συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15/5 με τον υποψήφιο Δήμαρχο Χανίων με την Λαϊκή Συσπείρωση Νίκου Βουρλάκη,  και την υποψήφια δημοτική σύμβουλο Κατερίνα Βουτετάκη με το προεδρείο του Φιλοζωικού Συλλόγου «Η Προστασία των Ζώων». 

Στη συνάντηση που είχε θέμα την συζήτηση των θέσεων και των δράσεων του φιλοζωικού συλλόγου, διαπιστώθηκε η ταύτιση απόψεων με την Λαϊκή συσπείρωση και τον φιλοζωικό σύλλογο στο θέμα της διαχείρισης και μεταχείρισης του ευαίσθητου ζητήματος της ανάδειξης της ανάγκης προστασίας όλων των ζώων.

Αποτελεί ένα θέμα με πολλές διαστάσεις ηθικές, πολιτιστικές και κοινωνικές. Έχοντας πλέον εμπεδώσει ότι «τα αδέσποτα δεν πέφτουν από τον ουρανό», αντιθέτως το μείζον αυτό θέμα ξεκινά από το σπίτι κάθε πολίτη ο οποίος διατηρεί ένα ζώο συντροφιάς το οποίο δεν στειρώνει, ότι υπάρχει ελλιπής ενημέρωση σχετικά με τις θετικές επιπτώσεις της στείρωσης στα κατοικίδια και ότι – το κυριότερο – η πολυετής οικονομική κρίση, οδηγεί κάθε οικογένεια στην καλύτερη περίπτωση στον περιορισμό των εξόδων σε ό,τι αφορά στο κατοικίδιό τους στα απολύτως απαραίτητα – και στην χειρότερη περίπτωση, στην εγκατάλειψη του κατοικίδιου. 

Το κύριο όμως πρόβλημα είναι ότι οι Δήμοι, που είναι αρμόδιοι για τα αδέσποτα ζώα και θα έπρεπε να αναλάβουν το κόστος των παραπάνω, αδιαφορούν για την «πηγή του κακού» που είναι τα δεσποζόμενα ζώα, και συγκεκριμένα η ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή, εγκατάλειψη και κακοποίηση τους. Χρειάζεται πολιτική βούληση της δημοτικής αρχής στη διαχείριση αδέσποτων/δεσποζόμενων ζώων με καλλιέργεια παιδείας και σεβασμού για την αρμονική συνύπαρξη με αυτά σε συνεργασία με τους εθελοντές και τα Φιλοζωικά σωματεία, σε αντίθεση με την έως σήμερα πρακτική του στιγματισμού του προβλήματος, αγνοώντας τις αιτίες του. 

Στη συζήτηση διαπιστώθηκε η ανάγκη για συνεργασία των αντίστοιχων τμημάτων υπηρεσιών του δήμου, καθώς ο ρόλος του δήμου δεν είναι να κάνει τον μπόγια. Πέραν της ανάγκης για λειτουργία σύγχρονου δημοτικού κτηνιατρείου, και την επέκταση του σε δημοτική κτηνιατρική κλινική απαιτείται η συνεργασία των πολιτιστικών τμημάτων, των τμημάτων παιδείας, κοινωνικής πολιτικής, περιβάλλοντος, με διεκδίκηση μόνιμων θέσεων εργασίας για τις ανάγκες των υπηρεσιών αυτών. Επίσης ζητούμενο είναι η ουσιαστική λειτουργία της 5αμελούς επιτροπής με συνδιαμόρφωση θεμάτων με τα φιλοζωικά σωματεία. Χρειάζονται προγράμματα  δωρεάν συστηματικών στειρώσεων που να απευθύνονται και σε οικονομικά  ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Απαραίτητη είναι και η ανανέωση των συμβάσεων με κτηνιάτρους για εξειδικευμένες ιατρικές πράξεις. Είναι αναγκαίο να ευαισθητοποιηθούν και να ενεργοποιηθούν οι τοπικές ενότητες συμβάλλοντας στην αλλαγή νοοτροπιών και κακομεταχειρίσεων απέναντι στα ζώα. 

Για την αγωνιστική διεκδίκηση των παραπάνω, ο υποψήφιος δήμαρχος Νίκος Βουρλάκης δήλωσε ότι από όποια θέση κατατάξει την Λαϊκή συσπείρωση ο Χανιώτικος Λαός, ο φιλοζωικός σύλλογος θα έχει συμπαραστάτη και αρωγό μέσα στα δημοτικά συμβούλια τους συμβούλους της Λαϊκής Συσπείρωσης αλλά και έξω σε δράσεις για τα ζώα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook