Ιστορική ημέρα για την ΑΒΕΑ

Μπροστά στα ιστορικά φουγάρα της ΑΒΕΑ, πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα η εκδήλωση βράβευσης της εταιρείας από την Ευρωπαϊκή Χημική Εταιρεία  – EuChems, που έφερε στην πρώτη θέση την ιστορική εταιρεία ανάμεσα σε 135 συμμετοχές.

Η εταιρεία μαζί με μια Σουηδική εταιρεία, βραβεύτηκε για την λειτουργία της, τα αποτελέσματα της, τη διαχρονική παρουσια και τη συμβολή της στο γίγνεσθαι στον τόπο.

Ο Μιχάλης Μαρακάκης, πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων και πρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας, σε δηλώσεις του στο περιθώριο της εκδήλωσης έκανε λόγο για μια “ιστορική ημέρα για τα Χανιά και για την ΑΒΕΑ που αποτελεί ίσως την μακροβιότερη εν λειτουργία εταιρεία της Ελλάδας.

“Είναι μια ιστορική μέρα για τα Χανιά , μια εταιρεία που λειτουργεί πάνω από 130 χρόνια. Είναι ίσως η μακροβιότερη εταιρεία στην Ελλάδα, εν λειτουργία. Είναι ένα σημαντικό γεγονός για εμάς, γιατί έτσι χωρίς να το περιμένουμε ιδιαίτερα –  είχαμε κάνει μια αίτηση να συμμετάσχουμε σε έναν ευρωπαϊκό διαγωνισμό, από τους Χημικούς της Ευρώπης – και τελικά από 135 υποψήφιους , η ΑΒΕΑ βραβεύτηκε πρώτη”.

Το φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο που έμεινε αναξιοποίητο ελέω γραφειοκρατίας

Η βράβευση έγινε στις εγκαταστάσεις του ιστορικού εργοστασίου, με φόντο τα φουγάρα της ΑΒΕΑ, σε έναν χώρο που δυστυχώς απέχει πολύ σήμερα από την αίγλη της εταιρείας και την ιστορία της. Ο χώρος, μετά και την μετεγκατάσταση του εργοστασίου, παραμένει αναξιοποίητος παρά τις σοβαρές προσπάθειες που είχαν γίνει στο παρελθόν να μην αφεθεί στην φθορά του χρόνου.

(εικόνες σήμερα από τις εγκαταστάσεις του ιστορικού εργοστασίου)

Ο κ.Μαρακάκης, ερωτηθείς για τις ενέργειες αξιοποίησης των εγκαταστάσεων του εργοστασίου, επεσήμανε οτι η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων είχε καταθέσει ένα φιλόδοξο σχέδιο που ωστόσο δεν ευδοκίμησε λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών αλλά και έλλειψης, όπως τόνισε, πολιτικής βούλησης.

“Θεωρώ οτι είναι το καλύτερο σημείο της πόλης για ανάπτυξη γης, γιατί ήταν το μεγαλύτερο οικόπεδο που ήταν αναξιοποίητο. Στις αρχές του 2000 η Τράπεζα Χανίων είδε οτι το οικόπεδο αυτο μπορούσε να αξιοποιηθεί και πήραμε την πρωτοβουλία και το αγοράσαμε από την τότε Αγροτική Τράπεζα. Η ΑΒΕΑ είχε μεταστεγαστεί στα Κεραμειά, το ακίνητο ήταν ανεκμετάλλευτη και η τράπεζα, μέσω των “Κρητικών Ακινήτων” πήρε την πρωτοβουλία να το αξιοποιήσει. Δυστυχώς η γραφειοκρατία αλλά και η έλλειψη πολιτικής βούλησης αυτών που ουσιαστικά διοικούν τον τόπο, δεν αφήνει τη σωστή εκμετάλλευση του χώρου.

Είχαμε κάνει ένα πολύ δυνατό και φιλόδοξο σχέδιο που περιελάμβανε ένα συνεδριακό κέντρο 1500 ατόμων μέσα στην πόλη, ένα ξενοδοχείο πόλης, ένα ενυδρείο, όπως της Βαρκελώνης, μια πλατεία που θα τη δίναμε δωρεά στην τοπική αυτοδιοίκηση, περίπου 20 καταστήματα καθώς και κατοικίες. Αυτό δεν έγινε λόγω ενός χώρου μπροστά που είχαν χαρακτηριστεί αθλητικές εγκαταστάσεις και δεν μας επέτρεψαν να γίνει η επένδυση. Δυστυχώς εμείς αναγκαστήκαμε και το πουλήσαμε”.

Ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων πρόσθεσε οτι σήμερα υπάρχει νέος επενδυτής και θεωρεί οτι αυτό το οικόπεδο θα αξιοποιηθεί γιατί είναι κρίμα, όπως τόνισε να έχει μετατραπεί σε πάρκινγκ και αποθήκες

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν στελέχη της εταιρείας, της Ευρωπαϊκής Χημικής Εταιρείας, ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, φορέων και τουρισμού

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook