Την Κυριακή 29 Σεπτέμβρη ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου διοργανώνει εύκολη πεζοπορία, που περιλαμβάνει δύο διαφορετικές δράσεις:

– ανάβαση στον λόφο Αναύλοχο και επίσκεψη στην περιοχή της αρχαιολογικής ανασκαφής

– επίσκεψη στο ιστορικό σπήλαιο Μιλάτου

Η κυριακάτικη εξόρμηση μας συνδυάζει πεζοπορία, επίσκεψη σε ιστορικά σημαντικές τοποθεσίες και μπάνιο στο παραλιακό χωριό της Μιλάτου.

Θα ξεκινήσουμε από τον πλάτανο στο κέντρο του Βραχασίου και θα ακολουθήσουμε  τον δρόμο που περνάει δυτικά από το παλιό σχολείο και αφού προσπεράσουμε τα τελευταία σπίτια του χωριού, θα φτάσουμε σε χαλικόδρομο που ανηφορίζει προς το βουνό. Μετά από ανάβαση μισής περίπου ώρας, φτάνουμε στην κορυφή και απολαμβάνουμε την πανοραμική θέα προς τον κόλπο της Χερσονήσου και των Μαλίων, τον ορεινό όγκο του Ψηλορείτη και χαμηλότερα προς την παραλία Μιλάτου.

Στην συνέχεια, από ανηφορικό μονοπάτι θα κατευθυνθούμε προς το ανασκαφικό πεδίο, μία περιοχή με πλήθος ενδείξεων για διαχρονική και εκτεταμένη κατοίκηση. Σε αυτό το  αφιλόξενο μέρος έχουν εντοπιστεί ίχνη μεταμινωικού οικισμού (9-6ος αιώνας π.Χ.) με δεξαμενές, τείχη, τάφους και ιερό. Ο οικισμός ανήκει στους δεκάδες οικισμούς που μετά την καταστροφή του Μινωικού Πολιτισμού, κτίστηκαν στις πιο αφιλόξενες κορυφές των Κρητικών βουνών για ασφάλεια. Η αρχαιολογική έρευνα, που ακόμη συνεχίζεται, έχει αποκαλύψει πλούσια και σημαντικά ευρήματα.

Επιστρέφουμε από την ίδια διαδρομή στο Βραχάσι, επιβιβαζόμαστε στα αυτοκίνητα μας και κατευθυνόμαστε προς το κοντινό σπήλαιο της Μιλάτου, που βρίσκεται σε απότομη χαράδρα, ΝΑ από το χωριό. Από τον κεντρικό δρόμο με πορεία 15 λεπτών σε μονοπάτι φθάνουμε στην είσοδό του σπηλαίου. Επισκεπτόμαστε το μικρό ναό που έχει κτιστεί μέσα στο σπήλαιο και απολαμβάνουμε την ανεμπόδιστη θέα προς τον κάμπο με τα λιόδεντρα, τους δυό ξεχωριστούς οικισμούς και την ανοιχτή θάλασσα.

Καταλήγουμε στη Παραλία Μιλάτου για μπάνιο και παραδοσιακές νοστιμιές στις παραθαλάσσιες ταβέρνες.

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ: την Κυριακή το πρωί στις 8:30 από τον Άγιο Νικόλαο  (Κ.Καραμανλή 23, S/M ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ). Μετάβαση με δικά μας αυτοκίνητα.

ΑΡΧΗΓΟΣ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Μαμάκης Γιώργος (6932686702)

ΩΡΕΣ ΠΟΡΕΙΑΣ: 2,5 (χωρίς τις απαραίτητες στάσεις)

ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 1

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook