Δύο χρόνια μετά την παράδοση του ερευνητικού έργου από το ΕΛΚΕΘΕ και δεν έχει γίνει το παραμικρό

Προκειμένου να αντιμετωπισθεί η συνεχώς αυξανόμενη διάβρωση των παραλιών στα Χανιά και ειδικά στις ακτές του Δήμου Πλατανιά, το 2013 η  Περιφερειακή Ενότητα Χανίων ανέθεσε στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών την εκπόνηση ερευνητικού έργου υπό τον τίτλο «Μελέτη διάβρωσης και προστασίας ακτών κόλπου Χανίων».

Την έρευνα – προϋπολογισμού 380.000 ευρώ – εκπόνησε το Ινστιτούτο Ωκεανολογίας του ΕΛΚΕΘΕ και παραδόθηκε στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Χανίων το 2016.

Το 2017 παρουσιάστηκαν και δημοσίως τα αποτελέσματα του ερευνητικού έργου τα οποία – συνοπτικά – αποδίδουν την διαρκώς επιδεινούμενη διάβρωση των ακτών σε άστοχες ή παράνομες ανθρώπινες επεμβάσεις και προτείνει ήπιες παρεμβάσεις, όπως μεταφορά χονδρόκκοκης άμμου στις παραλίες, κατασκευή υφάλων ή προβόλων κλπ.

Όμως δύο χρόνια μετά την δημόσια παρουσίαση της έρευνας, και παρά τις συσκέψεις που ακολούθησαν για το πώς θα εφαρμοστεί, δεν έχει γίνει το παραμικρό και το έργο που κόστισε 380.000 ευρώ βρίσκεται σε κάποια «συρτάρια» της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

Επειδή πρόκειται για ερευνητικό έργο και όχι για μελέτη εφαρμογής, δεν μπορεί να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και το μόνο που μπορεί να γίνει είναι είτε να αποτελέσει την βάση για την εκπόνηση μελέτης εφαρμογής και στην συνέχεια να αναζητηθεί πρόγραμμα χρηματοδότησης της συνολικής εφαρμογής, είτε να γίνει τμηματική εφαρμογή με άγνωστα όμως αποτελέσματα.

Να σημειωθεί πως κατά την παρουσίαση του ερευνητικού έργου, ο Δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης είχε προτείνει να γίνει μια πιλοτική – ερευνητική εφαρμογή των μέτρων που προτείνει το έργο στην περιοχή του Πλατανιά για να φανεί στην πράξη εάν βελτιώνεται η κατάσταση με την διάβρωση των ακτών.

Όμως ουδέν έγινε και μπορεί εξ αιτίας των πλημμυρικών φαινομένων του περασμένου Χειμώνα να μεταφέρθηκαν στις ακτές πολλά φερτά υλικά, όμως η διάβρωση των παραλιών στον κόλπο των Χανίων και το «ξεγύμνωμά» τους από την άμμο συνεχίζεται.

Ορισμένα στοιχεία από την «Μελέτη διάβρωσης και προστασίας ακτών κόλπου Χανίων».

Ως θερμές εστίες έντονης διάβρωσης χαρακτηρίζονται οι:

α. ακτές Κολυμπαρίου,
β. ακτές Αγ. Μαρίνας (Πλατανιάς).

Τα προβλήματα διάβρωσης που αντιμετωπίζει ο Κόλπος των Χανίων οφείλονται στις χωρίς σύνεση και χωρίς σωστό σχεδιασμό ανθρωπογενείς επεμβάσεις και παρεμβάσεις:

• επεμβάσεις στο υδρογραφικό δίκτυο,
• παράνομες αλλά και σύννομες αμμοληψίες από τις κοίτες των ποταμών (τεράστιες ποσότητες άμμου έχουν αφαιρεθεί από το ισοζύγιο των φερτών υλών τις τελευταίες δεκαετίες), 
• χωρίς σχεδιασμό ολιστικότερης θεώρησης κατασκευές λιμενίσκων, χωρίς σχεδιασμό έργα για προστασία των ακτών από τις επιπτώσεις που προέκυψαν από τα προηγούμενα έργα και στη συνέχεια, “πυροσβεστικές” παρεμβάσεις για προστασία από τα έργα προστασίας.

Η ακτή του Κόλπου των Χανίων έχει ένα προσανατολισμό δύση-ανατολή. Οι επικρατούντες κυματισμοί των βορείων κατευθύνσεων συντελούν σε μια παράκτια μετακίνηση των αμμωδών συστατικών εγκάρσια προς τον προσανατολισμό της ακτής. 

Οι κυματισμοί δυτικών κατευθύνσεων συντελούν σε παράκτια μετακίνηση των αμμωδών συστατικών από δυτικά προς τα ανατολικά. 

Με βάση όσα προαναφέρθηκαν μπορούμε να αντιληφθούμε την απώλεια παραλιακών συστατικών από το μέτωπο της ακτής στο Κολυμπάρι (έντονη διάβρωση), την συσσώρευση αμμωδών και κροκαλωδών συστατικών δυτικά του προσήνεμου μόλου του αλιευτικού καταφυγίου του Πλατανιά, την ραγδαία διάβρωση της παραλίας αμέσως ανατολικά του αλιευτικού καταφυγίου.

Αυτά τα δεδομένα καταδεικνύουν αμέσως την άστοχη χωροθέτηση του αλιευτικού καταφυγίου στη θέση που είναι σήμερα, αλλά και την άστοχη κατασκευή του.

Επίσης δεν έγινε αντιληπτό ότι τα υλικά, που συσσωρεύτηκαν δυτικά του προσήνεμου μόλου, είναι υλικά, που τα στερήθηκε η ακτή ανατολικά του λιμενίσκου του Πλατανιά, όπου οι εγκάρσιοι προστατευτικοί πρόβολοι ως μια ακόμα άστοχη παρέμβαση στην δυναμική της ακτής, με όλες τις αρνητικές συνέπειες της συνεχιζόμενης διάβρωσης. 

Την δημιουργηθείσα χέρσο δυτικά του λιμανιού ο “ευφυής” άνθρωπος την αξιοποίησε αμέσως, με κατασκευή γηπέδου. Στα ανατολικά ο “ευφυής” άνθρωπος “ασέλγησε” επί της ακτής με συσσώρευση βράχων υπο μορφή προστατευτικών της διάβρωσης προβόλων (χωρίς επιτυχία αν κρίνουμε εκ του αποτελέσματος).».

Σε ότι αφορά στα μέτρα, σε ότι αφορά στην ακτή του Κολυμπαρίου, όπου εμφανίζονται φαινόμενα διάβρωσης στο δυτικό της τμήμα, κοντά στο αλιευτικό καταφύγιο, προτείνονται τεχνικά  έργα στην περιοχή του λιμανιού τα οποία έχουν συμπεριληφθεί στο έργο που αναμένεται να γίνει εκεί από το Λιμενικό Ταμείο.

Για την ακτή στην περιοχή του Ταυρωνίτη προτείνεται η κατασκευή ενός συστήματος προβόλων με μήκος περί τα 45 m ώστε να συγκρατούνται τα ιζήματα (άμμος) στις περιοχές μεταξύ των κατασκευών αυτών.

Στις ακτές του Πλατανιά μέχρι  Αγία Μαρίνα και Σταλό, πέραν της διόρθωσης των όποιων άστοχων επεμβάσεων που έχουν γίνει, προτείνεται η μεταφορά και τοποθέτηση χονδρόκκοκης άμμου και η τοποθέτησή της με τέτοιο τρόπο ώστε να  περιοριστεί η διάβρωση , αλλά είναι πιθανό να χρειάζεται αναπλήρωση της άμμου που θα παρασύρεται με τα χρόνια.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook