Την Τρίτη 15/10 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη πάνω σε θέματα Πολιτικής Προστασίας στον Δήμο Αρχανών-Αστερουσίων, με συμμετοχή των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων του Δήμου, την οποία συγκάλεσε ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλους για θέματα Πολιτικής Προστασίας.

Σε ανακοίνωση της Λαικής Συσπείρωσης αναφέρονται τα εξής:

“Ύστερα από καταγραφή και συγκέντρωση προβλημάτων και κινδύνων σχετικά με θέματα Πολιτικής Προστασίας στην περιοχή από την πλευρά προέδρων τοπικών συμβουλίων, ακολούθησε συζήτηση για την αναγκαιότητα δημιουργίας ειδικού κλιμάκιου του Δήμου που θα απασχολείται με τα αντίστοιχα θέματα. Ακολούθησε τοποθέτηση του Δημάρχου, ο οποίος αναφέρθηκε στα έντονα καιρικά φαινόμενο που εκδηλώνονται συχνότερα τα τελευταία χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής, χωρίς να τοποθετηθεί πάνω στην έλλειψη σχεδιασμού και πρόληψης αυτών των καταστάσεων από τη δημοτική αρχή. Στη συνέχεια, με αφορμή την τοποθέτηση σημάνσεων για «ιρλανδικές» διαβάσεις σε διάφορα σημεία της περιοχής μας, πρότεινε τη δημιουργία εθελοντικών ομάδων για την αντιμετώπιση των συνεπειών των φυσικών καταστροφών.

Σε παρέμβασή του, ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιώργος Γενετζάκης υπογράμμισε ότι όσο ακραία είναι τα καιρικά φαινόμενα, τόσο ακραίες είναι οι ελλείψεις μέτρων από την πλευρά του κράτους. Από την κυβέρνηση ως και τον Δήμο, υπάρχουν ακραίες ελλείψεις σε σχεδιασμό, παρακολούθηση, διαχρονικά και έκτακτα μέτρα και έργα υποδομών για την αντιμετώπιση κινδύνων, δηλαδή παντελής έλλειψη μιας πολιτικής που να απαντάει σε ζωτικές λαϊκές ανάγκες, για προστασία της ανθρώπινης ζωής και της λαϊκής περιουσίας, όπως είναι τα έργα αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής πρόληψης και προστασίας, έργα αντισεισμικής θωράκισης. Υπογράμμισε πως αυτό είναι αποτέλεσμα της επαίσχυντης λογικής «κόστους-οφέλους» της ΕΕ, στην οποία υποκλίνονται Κυβερνήσεις-Περιφέρεια-Δήμοι, ώστε τέτοια έργα να μην είναι καν επιλέξιμα προς χρηματοδότηση, καθώς δεν αποφέρουν κέρδη προς τους κατασκευαστικούς ομίλους. Δηλαδή, μπαίνει η ίδια η ανθρώπινη ζωή στο ζύγι με την κερδοφορία των μεγαλοκαρχαριών του συστήματος.

Ανάφερε ότι την τελευταία δεκαετία πάνω από 1 δισ. ευρώ περικόπηκαν από νευραλγικές κρατικές υπηρεσίες, όπως η Πυροσβεστική, η Δασική Υπηρεσία και το ΕΚΑΒ, πολιτική επιλογή που δεν αμφισβητεί η δημοτική αρχή. Σημείωσε πως είναι πάγια τακτική του κράτους, σε όλη του την κλίμακα, η ολοένα μεγαλύτερη μετακύλυση ευθυνών και αρμοδιοτήτων για παρέμβαση σε τέτοια σημαντικά ζητήματα ακόμα και στον εθελοντισμό, εκμεταλλευόμενο την ευαισθησία κάθε εργαζόμενου και νέου για σοβαρά ζητήματα, όπως είναι η πυροπροστασία, και ότι θα πρέπει να στραφεί η λαϊκή διεκδίκηση στην ανάληψη αυτών των ευθυνών από το κράτος, κόντρα στην πολιτική της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης. Σχετικά με τις αρμοδιότητες του Δήμου, υπογράμμισε τη διαφωνία της Λαϊκής Συσπείρωσης με την αποκέντρωση σοβαρών αρμοδιοτήτων, όπως η Πολιτική Προστασία, από την άμεση εποπτεία του δημοτικού συμβουλίου σε επιτροπές του Δήμου, ή ακόμα και εκτός οργάνων Δήμου, μάλιστα χωρίς καν κρατική χρηματοδότηση, κάτι που τις καθιστά «διακοσμητικές». Για την ίδια τη σύσκεψη, ζήτησε όλα τα προβλήματα που καταγράφονται από τα τοπικά συμβούλια να έρθουν στο δημοτικό συμβούλιο να συζητηθούν και να απαιτηθεί να αντιμετωπισθούν.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί τον λαό της περιοχής να παλέψει και να απαιτήσει άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα για υποδομές, μέτρα πρόβλεψης και πρόληψης, πραγματικό, ουσιαστικό σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης για φυσικές καταστροφές, ώστε να μην γίνουμε ξανά μάρτυρες δυστυχημάτων! Για να καλυφθούν τα μεγάλα κενά σε ειδικευμένο δυναμικό και υποδομές και να καταργηθούν όλοι οι αντιλαϊκοί νόμοι που υπηρετούν τους μονοπωλιακούς ομίλους και είναι κυριολεκτικά δολοφονικοί για τον λαό!”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook