Παρουσία του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Οικονομίας (ΕΓΔΙΧ)  Φώτη Κουρμούση

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019 από το Επιμελητήριο Ρεθύμνης, η ημερίδα με θέμα: «Προστασία Κύριας Κατοικίας – Ρυθμίσεις  οφειλών δημοσίου ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ – Κόκκινα Δάνεια – Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Χρεών Νομικών κ Φυσικών Προσώπων», που αφορά στις δυνατότητες ρύθμισης επιχειρηματικών οφειλών μέσω του  εξωδικαστικού μηχανισμού.

Ομιλητής ήταν ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Οικονομίας (ΕΓΔΙΧ)  κ. Φώτης Κουρμούσης, ο οποίος προχώρησε στην παρουσίαση του νομοθετικού πλαισίου του μηχανισμού που αφορά στη ρύθμιση οφειλών επιχειρήσεων, ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών, αλλά και τα επιμέρους  βήματα και δικαιολογητικά που προβλέπονται για την ένταξη σε αυτόν.

Ο κ. Κουρμούσης τόνισε ότι η διαδικασία ξεκινά μόνον κατόπιν σχετικής αίτησης της επιχείρησης. Επίσης αναφέρθηκε ότι, μιας και τα χρονικά περιθώρια είναι πιεστικά,  οι πολίτες θα πρέπει προχωρήσουν άμεσα στις προβλεπόμενες διαδικασίες, τονίζοντας ότι ακόμα και το κόστος του δικηγόρου για την ένταξη στον μηχανισμό χρηματοδοτείται.

Επίσης, πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή νόμος που διευκολύνει και βελτιώνει τη διαδικασία, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να προστατεύσουν την πρώτη τους κατοικία και να ρυθμίσουν ευνοϊκά το στεγαστικό τους δάνειο, να πληρώσουν μόνο το ποσό που αντιστοιχεί στην πραγματική αξία του στεγαστικού πρώτης κατοικίας και το υπόλοιπο να διαγραφεί, αλλά το κράτος να δύναται να συμβάλει στην εξυπηρέτησή του.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, δόθηκαν  απαντήσεις σε ερωτήματα και απορίες των συμμετεχόντων. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Κουρμούσης ανέλυσε μια σειρά ζητημάτων που άπτονται της εφαρμογής του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων. Αναφέρθηκε  επίσης ότι στα γραφεία και τα Κέντρα Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών (ΓΕΥΔ), που έχουν στόχο το να ενημερώνουν αναλυτικά για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις υπερχρεωμένων πολιτών, επαγγελματιών και επιχειρήσεων με  αδυναμία στο να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους.

Παρέχουν δε και εξατομικευμένες συμβουλές, οδηγίες και ενεργή υποστήριξη για τις  σχετικές διαδικασίες.  Για το Ρέθυμνο, το αντίστοιχο γραφείο στεγάζεται στο ΚΕΠ του  Δήμου Ρεθύμνου, Ασκούτση & Ζυμβρακάκη (Σχολή Αστυνομίας). Σχετικές πληροφορίες και αιτήσεις υπαγωγής στον μηχανισμό παρέχονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΕΓΔΙΧ: www.keyd.gov.gr . Παροχή διευκρινίσεων (helpdesk) στο e-mail: ocw-info@keyd.gov.gr  –  τηλέφωνο για ραντεβού: 2132125730.

Ο νόμος, ο οποίος παρέχει ισχυρά κίνητρα για την ένταξη μίας επιχείρησης η οποία  αδυνατεί να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της, σε μία καινοτόμο, δομημένη, γρήγορη και αυστηρά χρονικά οριοθετημένη εξωδικαστική διαδικασία διαπραγμάτευσης με όλους τους πιστωτές.  Σημαντικό στην όλη διαδικασία είναι η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του οφειλέτη που αποτελεί προϋπόθεση για την υπαγωγή στο Νόμο και την επίτευξη συμφωνίας ρύθμισης. Η απεικόνιση της  πραγματική δυνατότητας αποπληρωμής των δόσεων από τους ενδιαφερόμενους, είναι κάτι που προκύπτει από το ειδικό, τυποποιημένο  έντυπο – ερωτηματολόγιο,  το οποίο βρίσκεται στην ιστοσελίδα της ΕΓΔΙΧ: http://www.keyd.gov.gr/np_ocw_aithsh-link-01_uliko/

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν  επίσης μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης, κ. Γιώργος Γιακουμάκης. Τη συζήτηση συντόνισε το μέλος της Διοίκησης  και υπεύθυνος ΓΕΜΗ του Επιμελητηρίου κ. Κωνσταντίνος Σπυριδάκης, ο οποίος στην εισήγηση του μεταξύ άλλων υπογράμμισε την αναγκαιότητα του να παραμείνουν όρθιοι αυτοί που πραγματικά δικαιούνται μια δίκαιης και βιώσιμης λύσης, διατηρώντας θέσεις εργασίας και τον κοινωνικό ιστό ανέπαφο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook