Κατάληψη στο ΕΠΑΛ Μουρνιών, απάντηση του προϊστάμενου της Β’ βάθμιας εκπαίδευσης.

Φαίνεται ότι το ζήτημα που ξεκίνησε χτες με την ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του ΕΠΑΛ Μουρνιών που διαμαρτύρεται εντόνως για το… κόψιμο του δωρεάν εισιτηρίου στους μαθητές που φοιτούν στη συγκεκριμένη σχολική μονάδα και μένουν σε απόσταση περισσότερη των 4 χιλιομέτρων, θα έχει κι άλλα επεισόδια.

Σήμερα το πρωί, οι μαθητές του σχολείου πραγματοποίησαν κατάληψη στο ΕΠΑΛ Ελ. Βενιζέλου για να κάνουν πιο έντονο το αίτημα τους και μάλιστα συνέδραμαν σε αυτή την πρωτοβουλία και γονείς.

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, η υπόθεση παίρνει σοβαρές διαστάσεις και δεν είναι υπερβολή να τονιστεί ότι μπορεί να φτάσει πολύ ψηλά για την εξεύρεση λύση, με την επιδίωξη μιας τροποποίησης της νομοθεσίας για την παροχή του δωρεάν εισιτηρίου στους μαθητές.

Ο προϊστάμενος της Β’ βάθμιας εκπαίδευσης Στέλιος Ζερβάκης αργά το μεσημέρι της Τρίτης (4/12) εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εξηγεί αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους προέκυψε αυτό το πρόβλημα και που εκπορεύονται καθαρά από την τήρηση του Νόμου και όχι από πρόθεση της ίδιας της Δευτεροβάθμιας που, όπως τονίζεται “βρισκόμαστε και εμείς στην ίδια πλευρά με τους  Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων όλων των σχολικών μονάδων, ως εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής διοίκησης, για την τήρηση της νομιμότητας, καθώς  όλοι μας επιθυμούμε να εφαρμόζεται ως παράδειγμα  η  χρηστή διοίκηση προς όφελος των σημερινών μαθητών- αυριανών πολιτών της χώρας”. 

Αναλυτικά η επιστολή του Στέλιου Ζερβάκη αναφέρει:

Κατόπιν της επιστολής  – διαμαρτυρίας του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του ΕΠΑΛ Ελευθερίου Βενιζέλου, που αφορά τη μετακίνηση των μαθητών του σχολείου και η οποία δημοσιοποιήθηκε, διευκρινίζουμε τα παρακάτω, προς ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων.

Σύμφωνα με τα οριζόμενα από το ΦΕΚ 4217 (τ. Β’) / 26-09-2018, το οποίο αφορά στη ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, άρθρο 1, παράγραφος 1, «Οι Περιφέρειες μεταφέρουν δωρεάν τους μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δημόσιων σχολείων, υπό τις προϋποθέσεις που ορίζονται ως κάτωθι :

 Η ελάχιστη απόσταση της κατοικίας του μαθητή από τη σχολική μονάδα, πάνω από την οποία ο μαθητής δικαιούται δωρεάν μεταφορά, προσδιορίζεται ως  εξής:

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Α. Για μεταφορά μαθητών με ειδικά μαθητικά δελτία (ΕΜΔ) και ίδια μέσα των Περιφερειών και των Δήμων   γ. 4.000 μέτρα για μαθητές Λυκείων και ΕΠΑ.Λ.»

Όπως ρητά προσδιορίζεται από το προαναφερθέν ΦΕΚ : «Οι μαθητές εγγράφονται σε σχολική μονάδα σύμφωνα με τη χωροταξική κατανομή των αρμόδιων Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, βάσει των διατάξεων του π.δ.79/2017 και της υπουργικής απόφασης  αριθμ. 10645/ΦΔ4/22.1.2018(ΦΕΚ Β’ 120 ), όπως ισχύουν».

«Για τη μεταφορά μαθητή εκτός χωροταξικής κατανομής εντός της ίδιας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης για εξαιρετικά σοβαρούς εκπαιδευτικούς λόγους, η μεταφορά καθορίζεται με απόφαση του Διευθυντή Εκπαίδευσης.» Για το ΕΠΑΛ Ελευθερίου Βενιζέλου υπάρχουν ήδη εγκρίσεις δωρεάν μετακίνησης μαθητών οι οποίοι φοιτούν στα τμήματα ένταξης του σχολείου και είναι εκτός χωροταξικής κατανομής.

Οι μαθητές της Α’ τάξης των ΕΠΑ.Λ δικαιούνται μεταφοράς για το πλησιέστερο στον τόπο κατοικίας τους ΕΠΑ.Λ, ενώ οι μαθητές της Β’ και της Γ’ τάξης των ΕΠΑ.Λ δικαιούνται μεταφοράς για το πλησιέστερο στον τόπο κατοικίας τους ΕΠΑ.Λ που διαθέτει τον τομέα ή την ειδικότητα της επιλογής τους».

Η εφαρμογή των ανωτέρω οριζόμενων από το ΦΕΚ διατάξεων επισημάνθηκε στους Διευθυντές όλων των σχολείων της αρμοδιότητάς μας τόσο δια ζώσης στη συνάντηση- ενημέρωση των Διευθυντών από τον ίδιο τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στις 29-08-2019 στο 2ο ΓΕΛ Χανίων, ενόψει έναρξης της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, όσο και εγγράφως με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου καθώς και με έγγραφες οδηγίες (21-10-2019).

Σε καμία περίπτωση η εφαρμογή του οριζόμενου από τη νομοθεσία πλαισίου τήρησης των διαδικασιών για τις μαθητικές μεταφορές ΔΕΝ στοχεύει στη διατάραξη της υπάρχουσας κατάστασης του μαθητικού ισοδύναμου στα σχολεία ούτε φυσικά και στον επηρεασμό της βούλησης των μαθητών των ΕΠΑ.Λ για την επιλογή του σχολείου φοίτησής τους, καθώς όλοι οι μαθητές ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ μειωμένου εισιτηρίου ( 50%) στις μετακινήσεις τους . Σε κάθε περίπτωση όμως , είμαστε υποχρεωμένοι να ελέγχουμε και να βεβαιώνουμε για τη νομιμότητά τους ως υπηρεσία τα στοιχεία που αποστέλλουμε στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων  για πληρωμή, καθώς αυτά βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και είμαστε υπόλογοι σε ενδεχόμενο έλεγχο από το Υπουργείο Οικονομικών.

Όσον αφορά στο μεγάλο πρόβλημα ασφάλειας στην πρόσβαση των μαθητών στο σχολείο με τα πόδια, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι θα ήταν σκόπιμο να απευθύνετε το δίκαιο αίτημά σας στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, στη δικαιοδοσία του οποίου ανήκουν τα σχολικά μας συγκροτήματα. Στο αίτημά σας αυτό να γνωρίζετε ότι θα μας βρείτε αρωγούς, πάντοτε όμως στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που μας προσδιορίζει ο νόμος.

Τέλος, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι είναι μη συζητήσιμο και αδιαπραγμάτευτο ως υπηρεσία η εν γνώσει μας μη εφαρμογή του νόμου τόσο για το ΕΠΑ.Λ Ελ. Βενιζέλου  όσο και για όλα τα σχολεία , τα οποία ανήκουν στην περιοχή ευθύνης μας.

Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε εν κατακλείδι ότι η αφοσίωση και η επιθυμία όλων των εργαζόμενων της  ΔΔΕ Χανίων στην κατά το βέλτιστο δυνατό υπηρέτηση και ανάδειξη της δημόσιας εκπαίδευσης είναι δεδομένη, έμπρακτη και κοινώς αποδεκτή από τον κόσμο της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Βρισκόμαστε και εμείς στην ίδια πλευρά με τους  Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων όλων των σχολικών μονάδων, ως εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής διοίκησης, για την τήρηση της νομιμότητας, καθώς  όλοι μας επιθυμούμε να εφαρμόζεται ως παράδειγμα  η  χρηστή διοίκηση προς όφελος των σημερινών μαθητών- αυριανών πολιτών της χώρας. 

Ο  Διευθυντής της Δ/θμιας Εκπ/σης Ν. Χανίων

Στυλιανός Γ. Ζερβάκης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook