Βίωσαν τις συνθήκες ενός ατυχήματος στο κέντρο των Χανίων αλλά ατύχημα δεν έγινε! 

Ο λόγος για την προσομοίωση τροχαίων ατυχημάτων που έγινε έξω από το δημαρχείο Χανίων και τους πολίτες να βιώνουν τη σύγκρουση αλλά και την ανατροπή αυτοκινήτου με περιστροφή του οχήματος 360ο γύρω από τον διαμήκη άξονά του.

Οι ταχύτητες φυσικά με τις οποίες έγιναν οι προσομοιώσεις ήταν κατά πολύ μικρότερες με αυτές που γίνονται στα τροχαία ατυχήματα και τις ταχύτητες που αναπτύσσουν τα οχήματα στον δρόμο.

Και πάλι όμως οι αντιδράσεις των πολιτών που δοκίμασαν τους προσομοιωτές ήταν ενδεικτικές των δυνάμεων που ασκούνται στον επιβάτη.

Τη βιωματική αυτή εμπειρία διοργάνωσε το Σωματείο Εκπαιδευτών Οδήγησης και Κυκλοφοριακής Αγωγής Χανίων “Συνοδηγός” σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, τον δήμο και την Τροχαία Χανίων έξω από το δημαρχείο Χανίων και αποτελεί την πρώτη ενημερωτική καμπάνια κατά των τροχαίων ατυχημάτων που μαστίζουν ειδικά την Κρήτη.

Σύμφωνα με τον Ευτύχη Καραγιαννάκη, Πρόεδρο Σωματείου Εκπαιδευτών Οδήγησης και Κυκλοφοριακής Αγωγής “Συνοδηγός”:

“Είναι η πρώτη μας δράση με σκοπό να θυμήσουμε στον κόσμο ότι πρέπει να φοράμε πάντα τη ζώνη ασφαλείας. Δείχνουμε σε συνθήκες ενός ατυχήματος είτε αυτές είναι ανατροπής είτε σύγκρουσης, πώς μας κρατά η ζώνη. Είναι βέβαια μικρές οι ταχύτητες στους προσομοιωτές – εδώ γίνεται με ταχύτητα μόλις 7χλμ. Μπορεί όμως κανείς να φανταστεί τι γίνεται στις πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες στις οποίες κινούνται τα οχήματα. Μακάρι ο κόσμος να καταλάβει το πρόβλημα των τροχαίων που είναι μάστιγα πλέον για το νησί και την Ελλάδα.”

Όπως ανέφερε η εντεταλμένη σύμβουλος Υγείας, Παιδείας και Πολιτισμού στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, Σοφία Μαλανδράκη:

“Είναι πολύ θετική αυτή η πρωτοβουλία που ξεκινά από τους εκπαιδευτές, γιατί αν πάρουμε το ζήτημα των τροχαίων θα πρέπει να δούμε ότι στην καρδιά του αρχίζει από την παιδεία και την οδηγική συμπεριφορά. Η παιδεία είναι ζήτημα κράτους και έτσι πρέπει να το δούμε. Στο κομμάτι της εκπαίδευσης είναι παρήγορο ότι έρχεται ο Σύλλογος Εκπαιδευτών, που είναι επαγγελματίες, να ασχοληθεί με αυτό το κοινωνικό φαινόμενο. Σαν περιφέρεια κρίνουμε ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια μεγάλη ομπρέλα κάτω από την οποία όλοι οι εθελοντικοί σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στο κομμάτι της πρόληψης και της οδηγικής ασφάλειας να μπορούν αυτοτελώς να παραμένουν στο δικό τους κομμάτι αλλά και όλοι μαζί να μπορούν με συνέργειες και κοινές δράσεις και σε συνεργασία με το κράτος να φτάσουν στο ποθητό αποτέλεσμα που είναι αν όχι η εξάλειψη, τουλάχιστον η σταδιακή μείωση των τροχαίων”

Από την πλευρά της η Συντονίστρια από την πλευρά της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, Κατερίνα Ζομπανάκη δήλωσε:

“Η πρώτη καμπάνια που γίνεται με τίτλο “Ζώνη Ασφαλείας” έχει στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών ως προς τη χρήση της ζώνης ασφαλείας. Ειδικά η Κρήτη είναι ένα νησί που ζει στο πετσί της το κοινωνικό αυτό πρόβλημα των τροχαίων ατυχημάτων.”

Να σημειωθεί ότι στον χώρο το “παρών” έδωσε και ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Χανίων “Ο Αγ. Ιωάννης” ο οποίος έλαβε δείγματα σιέλου για μυελό των οστών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook