Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19/1 η εκδήλωση-συνεστίαση που οργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Τουρισμού-Επισιτισμού του ΚΚΕ και η αντίστοιχη Οργάνωση Βάσης της ΚΝΕ.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Ταβέρνα «ο Φραγκιός». Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ ετοίμασαν μια ωραία βραδιά για τους εργαζόμενους του κλάδου και ετοίμασαν με εθελοντική προσφορά το μενού της εκδήλωσης. Την πολιτική ομιλία πραγματοποίησε ο Στράτος Μανιαβός.μέλος του Δ.Σ της Ομοσπονδίας Τουρισμού-Επισιτισμού και στέλεχος του ΚΚΕ.

Στην ομιλία του αναφέρθηκε στις εξελίξεις που προβληματίζουν τους εργαζόμενους του κλάδου,στις διεθνείς εξελίξεις, στην ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς ,στον ρόλο που παίζει η βάση της Σούδας στην πολεμική ετοιμότητα των ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων συνολικά στην περιοχή της Ν.Α Μεσογείου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κοπή της πίτας των Κομματικών οργανώσεων του Τουρισμού-επισιτισμού και λαϊκό γλέντι με το συγκρότημα των Μαριανανακη Βαγγέλη και  Ανδρεάκη Νικόλα.

Παραθέτουμε αποσπάσματα από την πολιτική ομιλία:

Δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε αρχικά στα πολύ σημαντικά γεγονότα που διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα πιο έντονα στη γύρω περιοχή της χώρας μας, λίγα χιλιόμετρα μακριά απο το Νησί μας.   

Η κατάσταση απαιτεί ξεσηκωμό και επαγρύπνηση. Είναι πολλά τα μαύρα σύννεφα του ιμπεριαλιστικού πολέμου που έχουν μαζευτεί στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου, της Β. Αφρικής, της Μ. Ανατολής με κυρίαρχη την δολοφονική δράση των ΑμερικανοΝΑΤΟϊκών γερακιών και πολύ ανησυχητική την όλο και πιο βαθιά εμπλοκή των ελληνικών κυβερνήσεων σ’ αυτούς τους σχεδιασμούς. Τα πολεμικά επεισόδια μεταξύ ΗΠΑ και ΙΡΑΝ, το νέο πολεμικό μέτωπο στη Λιβύη με την άμεση εμπλοκή της αστικής τάξης της Τουρκίας και άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, η συνέχιση του πολέμου στη Συρία και σε άλλες αραβικές χώρες συνιστούν ένα πολύ επικίνδυνο πολεμικό κοκτέιλ για τους λαούς της περιοχής.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά , ήρθε παραμονές Χριστουγέννων, η κυβέρνηση της ΝΔ, σαν τον κλέφτη,   να φέρει  την κατάπτυστη συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ για την επέκταση των στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα, που δρομολόγησε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ας ζητάει τώρα δήθεν “πάγωμα” της ψήφισης της συμφωνίας, που μετατρέπει τη χώρα μας όχι μόνο σε πολεμικό ορμητήριο των ΝΑΤΟικών δολοφόνων, αλλά και σε στόχο, σε “μαγνήτη” επιθέσεων ή αντιποίνων.

Δεν χρειάζεται καμία φοβερή ανάλυση για το τι περιλαμβάνει αυτή η συμφωνία.

Ουσιαστικά, τα παραχωρεί ΟΛΑ:  στρατόπεδα,  στρατιωτικά αεροδρόμια και λιμάνια  στην υπηρεσία των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, επεκτείνοντας το εύρος των δραστηριοτήτων τους στην Ελλάδα, που μετατρέπεται απ’ άκρη σ’ άκρη σε αμερικανοΝΑΤΟικό στρατόπεδο!

Ειδικά ενισχύει τις πολεμικές δυνατότητες της βάσης της Σούδας στην Κρήτη, που διαχρονικά έχει χρησιμοποιηθεί από τους ΝΑΤΟικούς στους πολέμους και τις επεμβάσεις εναντίον της Γιουγκοσλαβίας (1999), του Αφγανιστάν (2001), του Ιράκ (2003), της Λιβύης (2011), της Συρίας (2011) κ.λπ.

Η δήλωση του Ρώσου Προέδρου που λέει ότι  “ Η ανάπτυξη αμερικανικών πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς στην Ευρώπη θα αναγκάσει τη Ρωσία να στοχοποιήσει τις χώρες που τους φιλοξενούν”   αποκαλύπτει το εύρος του κινδύνου για τον λαό.

Τώρα είναι η ώρα να εντείνουμε όλοι την προσπάθεια μας , με τις ανακοινώσεις στο χέρι να  ενημερώσουμε το λαό για τις επικίνδυνες εξελίξεις, την εμπλοκή της χώρας στους σχεδιασμούς ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ. Να καλέσουμε κάθε εργάτη και εργάτρια του Κλάδου και όχι μόνο να μη μείνουν θεατές, αντίθετα να βάλουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις, δυναμώνοντας την πάλη ενάντια στην επικίνδυνη εμπλοκή, ενάντια στη μετατροπή της χώρας σε απέραντο αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο, για την αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Οι ξενοδόχοι έχουν κάθε λόγο να παίρνουν μέρος στη διαμάχη που αναπτύσσεται για το αν η Κρήτη θα γίνει κόμβος μεταφοράς εμπορευμάτων και ενέργειας, ή θα κρατήσει την καθαρά Τουριστική της ταυτότητα. Προβάλουν τα δισεκατομμύρρια υπερκέρδη που βάζουν στη τσέπη τους, τα φετινά 20 δις, τα ρεκόρ αφίξεων και την αντοχή του κλάδου στην 10ετία της κρίση έχοντας διπλό στόχο. Πρώτον για να κρατήσουν ψηλά τις αξιώσεις τους προς την  κυβερνητική πολιτική όπως κάνουν για παράδειγμα στο θέμα της μεταφοράς ή όχι προσφύγων στη Κρήτη και δεύτερον για να παραμυθιάσουν  τους εργαζόμενους για τα οφέλη που δήθεν αποκομίζουν απο τη περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα. Να μην συστοιχιθούν πίσω απο τις απαιτήσεις των μεγαλοξενοδόχων αλλά μαζί με τον υπόλοιπο λαό να απορρίψουν και να αντιπαλέψουν συνολικά τη πολιτική που τσακίζει τη ζωή τους

Οι ανταγωνσιμοί στην περιοχή σημειώνονται σε μια περίοδο που σχεδιάζεται και υλοποιείται η νέα επίθεση στα δικαιώματα της εργατικής τάξης και του κλάδου του Τουρισμού-Επισιτισμού.

Μια σειρά από δικαιώματα, κατακτήσεις μας, δοκιμάζονται. Δίνουμε αγώνα ακόμη και για πράγματα που θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητα όπως πχ το δώρο των Χριστουγέννων. Το ωράριο , οι αμοιβές το πλαίσιο που καθορίζει η ΣΣΕ και που γνωρίζουμε πολύ καλά ότι απασχολεί έντονα αυτή τη περίοδο τους περισσότερους εποχικούς απασχολούμενους για την επόμενη σεζόν, τους εργαζόμενους του επισιτισμού .

Αυτή τη περίοδο βρισκόμαστε μπροστά σε άλλο ένα χτύπημα στη κοινωνική ασφάλιση, που ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ σε συνέχεια του νόμου «λαιμητόμου» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουν να βάλουν οριστική ταφόπλακα στην κοινωνική ασφάλιση, να την μετατρέψουν σε ατομική υπόθεση του κάθε εργαζόμενου, σε πεδίο νέων αγορών για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Να καταργήσουν μια για πάντα την προσωπική διαφορά και την επικουρική ασφάλιση. Να μετατρέψουν σε ακριβό εμπόρευμα την υγειονομική περίθαλψη  και  την Πρόνοια.

Αυτοί που σήμερα θέλουν να εμφανιστούν  ως «σωτήρες» του ασφαλιστικού συστήματος είναι αυτοί που όλα τα προηγούμενα χρόνια καταλήστεψαν τα ασφαλιστικά μας ταμεία, έπαιξαν στο χρηματιστήριο τα λεφτά μας,  ανέβασαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης,  πέταξαν έξω από τα βαρέα ανθυγιεινά επαγγέλματα τις καμαριέρες, τους μάγειρες κ.λπ. Όλοι αυτοί που ευθύνονται για το τσεκούρωμα (40%) και την κατάργηση της 20ετίας στο ΕΦΑΠΑΞ των ξενοδοχοϋπαλλήλων. (……)

Δεν είναι αλήθεια το δεν αλλάζει τίποτα. «Πραγματικότητα» δεν είναι ό,τι παίζει στα δελτία ειδήσεων. Ήδη αυτή τη περίοδο , Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα οργανώνουν απεργία για το ασφαλιστικό-λαιμητόμο, χιλιάδες τις προηγούμενες μέρες διαδήλωσαν ενάντια στην ελληνοαμερικανική συμφωνία που μετατρέπει τη χώρα σε ορμητήριο πολέμου του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών. 5.500 νέοι πτυχιούχοι απήργησαν την προηγούμενη εβδομάδα σε όλη τη χώρα, επειδή απολύονται.

Στον ΟΤΕ οι εργαζόμενοι έκαναν πάνω από 20 μέρες απεργία, με πρωτοφανή μαζικότητα για τον όμιλο του ΟΤΕ, διεκδικώντας Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Χιλιάδες συνταξιούχοι, μέσα στις γιορτές, μέσα στο χιονιά, διεκδικούσαν. Αλλά και σε άλλες χώρες υπάρχουν τεράστιες απεργίες, πολυήμερες και μαχητικές, στη Γαλλία ενάντια στον εκεί νόμο «Κατρούγκαλου-Βρούτση» α λα γαλλικά.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, οι δυνάμεις τους στο κίνημα, όλοι εμείς , απλώνουμε το χέρι κι απευθύνουμε κάλεσμα συμπόρευσης για να ανασυντάξουμε το εργατικό-λαϊκό κίνημα, για μια νέα άνοδο των αγώνων του λαού μας.

Για να μην ξαναγίνουν οι αγώνες μας νεροκουβαλητές στο μύλο της εναλλαγής κυβερνήσεων στην ίδια εξουσία, μιας χούφτας καπιταλιστών και των ενώσεών τους, αλλά να ανοίξουν δρόμο πραγματικής αλλαγής, ανατροπής του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος.

Η νέα δεκαετία που ξεκίνησε μπορεί να γίνει αληθινά επαναστατική και νικηφόρα”. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook