Τώνια Λιοδάκη Τώνια
Λιοδάκη
Δημοσιογράφος

Ο άνδρας εργάζεται ξενοδοχοϋπάλληλος, οπότε είναι χωρίς δουλειά από τα τέλη Οκτωβρίου και η γυναίκα είναι άνεργη. Οι δυο αυτοί άνθρωποι που έχουν παιδιά, καλούνται να τα βγάλουν πέρα, χωρίς τους τελευταίους δυο μήνες να έχουν μπει χρήματα στο σπίτι τους.

Η σύμβαση στο ξενοδοχείο που εργαζόταν ο άνδρας έληξε στις 28 Οκτωβρίου. Πήρε νούμερο, ως είθισται από το Εργατικό Κέντρο Χανίων, για να πάει συγκεκριμένη ημερομηνία να καταθέσει τα χαρτιά του στον ΟΑΕΔ προκειμένου να μπει στο ταμείο ανεργίας. Τα δικαιολογητικά και όλα τα απαραίτητα έγγραφα τα κατέθεσε 16 Δεκεμβρίου. Είναι ήδη 11 Φεβρουαρίου και επίδομα ανεργίας δεν έχει δοθεί στην οικογένεια.

Η σύζυγός του μιλώντας στο Flashnews.gr εξέφρασε την απόγνωσή της καθώς έχει παιδιά και εδώ και δυο μήνες χωρίς χρήματα έχουν αναγκαστεί να δανειστούν από παντού για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν σε στοιχειώδεις υποχρεώσεις.

Η περίπτωση αυτή στα Χανιά δεν είναι η μοναδική και το πρόβλημα δεν είναι ούτε τοπικό ούτε φετινό. Δυστυχώς, πολλές περιπτώσεις οικογενειών ξενοδοχοϋπαλλήλων μένουν χωρίς επίδομα ανεργίας για πολλές ημέρες κάθε χρόνο σε τουριστικές περιοχές της Ελλάδας, λόγω του μεγάλου αριθμού αιτήσεων για ταμείο ανεργείας που συσσωρεύονται μαζικά σε μικρό χρονικό διάστημα στα καταστήματα του ΟΑΕΔ.

Στις 12.000 οι αιτήσεις για ταμείο ανεργίας στα Χανιά μέσα σε 3 μήνες!

«Έχουν δίκιο οι ξενοδοχοϋπάλληλοι. Εγώ θα ήθελα το επίδομα των ανθρώπων να βγαίνει την επόμενη ημέρα. Τους καταλαβαίνω τους ξενοδοχοϋπαλλήλους αλλά τους χειμερινούς μήνες “φτύνουμε κι εμείς αίμα”.» Με αυτά τα μελανά λόγια ο προϊστάμενος του υποκαταστήματος ΟΑΕΔ στα Χανιά περιγράφει στο Flashnews.gr την πραγματικότητα που βιώνουν οι υπάλληλοι του οργανισμού από τα τέλη Οκτωβρίου και μετά όταν δηλαδή κλείνουν τα ξενοδοχεία.

Όπως υποστηρίζει ο προϊστάμενος του υποκαταστήματος ΟΑΕΔ Χανίων:

«Το τελευταίο τρίμηνο στα Χανιά έγιναν 12.000 αιτήσεις μόνο για το ταμείο ανεργίας. Από αυτές το 90% αφορούν σε ξενοδοχοϋπαλλήλους που απολύθηκαν τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου. Στο υποκατάστημα Χανίων εργάζονται 22 άτομα τα οποία όμως δεν ασχολούνται μόνο με το ταμείο ανεργίας, αλλά εξυπηρετούν και όλους όσους κάνουν αίτηση για επιχορηγούμενα προγράμματα εργασίας, για κάρτες ανεργίας κτλ.

Σκεφτείτε ότι για να βγει η δουλειά τροποποιούμε το ωράριο και έρχονται εργαζόμενοι να δουλέψουν μέχρι τις 18-19.00 το απόγευμα για να βγάλουν με ηρεμία όσες πιο πολλές αιτήσεις γίνεται και να πληρωθούν οι άνθρωποι.

Πρέπει να έχω 5 εργαζόμενους μπροστά για να παραλαμβάνουν φακέλους (ο καθένας παραλαμβάνει περίπου 50 φακέλους, άρα στο σύνολο έχουμε καθημερινά 250) και πρέπει να έχω και άλλους 5 εργαζόμενους για να βλέπουν αν είναι πλήρεις οι φάκελοι, αν έχουν κανονικά τα ένσημα, αν είναι τα εκκαθαριστικά σωστά κοκ.»

Αναγκαία η ενίσχυση του ΟΑΕΔ στα Χανιά με υπαλλήλους έστω και εποχικά

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο το αποκορύφωμα της δουλειάς είναι μόλις κλείσουν τα ξενοδοχεία, στα τέλη Οκτώβρη που γίνονται περίπου 500 απολύσεις την ημέρα και συνεχίζεται με 3000 απολύσεις την ημέρα. Αυτήν την περίοδο για να βγει η δουλειά και να μην μένουν απλήρωτοι οι υπάλληλοι την ίδια στιγμή που τρέχουν οι υποχρεώσεις τους, είναι απαραίτητο να ενισχυθεί το προσωπικό.

«Κάποιοι ξενοδοχοϋπάλληλοι που παίρνουν νούμερο για κατάθεση χαρτιών πιο αργά, αντί να πληρωθούν στις 40 ημέρες, πληρώνονται στις 50 – 55 ημέρες. Μπορεί και κάποιοι να φτάσουν στους δυο μήνες, τους οποίους με καθυστέρηση θα τους πληρωθούν μαζεμένους. Είναι σε γνώση της Διοίκησης το θέμα αυτό. Εμείς ζητάμε μια βοήθεια τους χειμερινούς μήνες. Τρία άτομα έχουν πεθάνει στην υπηρεσία και καμία αναπλήρωση δεν έχει γίνει.

Συγκριτικά με άλλα υποκαταστήματα του ΟΑΕΔ ανά την Ελλάδα, εμείς στα Χανιά, διεκπεραιώνουμε τις υποθέσεις γρηγορότερα. Παρόλα αυτά ζητάμε και άλλο προσωπικό για να πληρώνονται οι άνθρωποι γρηγορότερα το επίδομά τους. Θα θέλαμε μια ενίσχυση, έστω εποχική, με τοποθέτηση συμβασιούχων τους χειμερινούς μήνες ώστε να βγαίνει πιο γρήγορα η δουλειά».

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο την Παρασκευή αναμένεται να καταβληθούν τα επιδόματα και στους υπόλοιπους ξενοδοχοϋπαλλήλους.

Τελευταία ενημέρωση 15/2: Η ίδια διαβεβαίωση για πληρωμή την Παρασκευή των επιδομάτων είχε δοθεί και στη γυναίκα της οποίας ο σύζυγος  εδώ και δυο μήνες δεν έχει πάρει τα χρήματά του. Ωστόσο η Παρασκευή πέρασε και χρήματα στον λογαριασμό δεν μπήκαν…

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook