Πρόκειται για ένα πλοίο εξοπλισμένο με τις τελευταίες τεχνολογίες υποθαλάσσιων ερευνών

Το πρωί της Παρασκευής κατέπλευσε στον όρμο της Σούδας, προερχόμενο από την Augusta Ιταλίας, το ερευνητικό ωκεανογραφικό πλοίο Bruse Heezen το οποίο είναι ενταγμένο στο πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ.

Πρόκειται για ένα ευέλικτο πλοίο πολλαπλών αποστολών το οποίο έχει πάρει το όνομά του από τον επιστήμονα θαλάσσης Dr. Bruce c. Heezen και είναι ικανό να επιθεωρεί παράκτια και βαθιά ωκεανούς. 

Το μήκος 100 και πλάτους 18 μέτρων πλοίο, είναι εξοπλισμένο με την τελευταία τεχνολογία έρευνας και περιλαμβάνει ένα δυναμικό σύστημα εντοπισμού θέσης. Σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε για να παρέχει: χημική και βιολογική ωκεανογραφία, περιβαλλοντικές έρευνες,  ωκεανική μηχανική και θαλάσσια ακουστική • θαλάσσια γεωλογία και γεωφυσική,  καθώς και βαθυμετρικές, βαρυμετρικές και μαγνητομετρικές μετρήσεις.

Το πλοίο «έδεσε» σε προβλήτα του Ναυστάθμου Κρήτης στις ακτές του Ακρωτηρίου απέναντι από το λιμάνι και προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστός ο σκοπός της άφιξης του πλοίου στον όρμο της Σούδας και αν σχετίζεται με την γενικότερη κινητικότητα που υπάρχει στην Κρήτη εν όψει των υποθαλάσσιων ερευνών τόσο σε ότι αφορά στις έρευνες για υδρογονάνθρακες, όσο και για την πόντιση του ηλεκτρικού καλωδίου σύνδεσης Πελοποννήσου με Κρήτη που αναμένεται να γίνει εντός του έτους.

Πάντως, από τις 7 Φεβρουαρίου είναι «δεμένος» στο λιμάνι της Σούδας ο βαρέως τύπου πλωτός γερανός “Taklift 4” (Floating Sheerleg – σημαίας Σινγκαπούρης) μήκους 83 και πλάτους 35 μέτρων.

Επίσης, από τις 7 Ιανουαρίου βρίσκεται στο λιμάνι το σκάφος “Simar Esperanca” (Offshore Supply Ship – σημαία Μπαχάμες), μήκους 103 και πλάτους 20 μέτρων, το οποίο θεωρείται πως σχετίζεται με το έργο πόντισης του ηλεκτρικού καλωδίου σύνδεσης Κρήτης και Πελοποννήσου.

Να σημειωθεί πως θα πρόκειται για την – έως τώρα – μεγαλύτερη διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος στον κόσμο σε μήκος καλωδίου εναλλασσόμενου ρεύματος, καθώς το μήκος της είναι 176 χλμ. και η βαθύτερη στον κόσμο, καθώς θα τοποθετηθεί σε βάθη 1.000 μέτρων. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook