Η επιχείρηση “Ειρήνη” της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβολή του εμπάργκο εξαγωγής όπλων προς τη Λιβύη, έχει δημιουργήσει ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο αποβίβασης λαθρομεταναστών στη Σούδα (δείτε εδώ)

Επικοινώνησα με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και του εξέφρασα την ανησυχία μου. Μου διευκρίνισε τα εξής:

1. Η επιχείρηση έχει στόχο την επιβολή του εμπάργκο όπλων και όχι την διάσωση λαθρομεταναστών. (Αυτό είναι βέβαια γνωστό, καλό είναι όμως να τονίζεται).

2. Η Ελλάδα προσέφερε λιμάνι της για τη διευκόλυνση της επιχείρησης, χωρίς να προσδιορίζεται πιο ακριβώς θα είναι αυτό.

3. Σε περίπτωση που κατά την επιχείρηση επιβολής του εμπάργκο διασωθούν λαθρομετανάστες, υπάρχει ήδη συμφωνία ότι ασχέτως του σημείου αποβίβασης αυτοί τελικά θα μεταφερθούν στη Γαλλία και τη Γερμανία. (Δε θα παραμείνουν στη χώρα αποβίβασης).

4. Σε κάθε περίπτωση, η υλοποίηση της επιχείρησης θα αξιολογείται ανά τετράμηνο, με δυνατότητα μονομερούς αποδέσμευσης, για όποια χώρα αναθεωρήσει ενδεχομένως τη θέση της στη βάση των δεδομένων που θα προκύψουν.

Η προσωπική μου άποψη:

Εφ’ όσον η επιχείρηση υλοποιηθεί όπως περιγράφεται παραπάνω, ιδίως συμπεριλαμβανομένου του σημείου 3, δεν θα υπάρξουν για την Κρήτη αρνητικές συνέπειες από την επιχείρηση “Ειρήνη”. Υπό τον όρο βέβαια ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες στο εσωτερικό της χώρας θα διασφαλίσουν την απρόσκοπτη υλοποίηση του όρου για μεταφορά στη Γαλλία και τη Γερμανία των όποιων λαθρομεταναστών από Λιβύη ενδεχομένως συλληφθούν. (Στο σημείο αυτό θα επανέλθω, με συνεννόηση με τα συναρμόδια Υπουργεία Μετανάστευσης και Προστασίας του Πολίτη).

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αντιμετωπίζουμε μια αναβαθμισμένη επιθετικότητα της Τουρκίας σε όλα τα μέτωπα. Στα συνηθισμένα πεδία αντιπαράθεσης, προστέθηκαν και τα συνδεόμενα με το γνωστό Σύμφωνο Λιβύης – Τουρκίας. Η επιχείρηση “Ειρήνη” της ΕΕ πιστεύω ότι θέτει φραγμούς στις αποσταθεροποιητικές για την περιοχή κινήσεις της Άγκυρας. Η πατρίδα μας πρέπει λοιπόν να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιχείρηση αυτή, συνεισφέροντας κατά δύναμιν. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζουμε τη συμμετοχή των ευρωπαίων εταίρων μας στην προσπάθεια αποκατάστασης της διεθνούς νομιμότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Κι αυτό είναι απολύτως θετικό για την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook