Οι προτάσεις του συλλόγου για τις επιχειρήσεις του κλάδου 

Φορολογικές Υποχρεώσεις

Για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου αναστολή πέραν τον 4 μηνών, έως ότου αποκατασταθεί και διαφανεί το μέγεθος της ζημιάς στον τουριστικό κλάδο, για τις παρακάτω οφειλές χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.
– Η καταβολή οφειλών που έχουν βεβαιωθεί από δηλώσεις Φ.Π.Α., πληρωτέες Μαρτίου.
– Η καταβολή κάθε είδους βεβαιωμένων οφειλών στις Δ.Ο.Υ ή τα Ελεγκτικά Κέντρα.
– Η καταβολή των δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών.

2.Παράταση για το Σεπτέμβριο των βεβαιώσεων φόρου εισοδήματος του Οικονομικού έτους 2019 και πληρωμή του φόρου έως 48 δόσεις άτοκα χωρίς προκαταβολής φόρου για το 2020.

3. Οριζόντια μείωση 40% στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ και περαιτέρω εισαγωγή των κτιρίων των Ενοικιαζομένων Δωματίων Διαμερισμάτων στο καθεστώς των Ειδικών Κτιρίων όπως και τα Κύρια Ξενοδοχειακά καταλύματα.

4. Προτείνουμε να μειωθεί ο ΦΠΑ στον τουρισμό (διαμονή εστίαση) στο 6%, μέτρο που θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα.

Ασφαλιστικές Υποχρεώσεις

Προτείνουμε να δίνεται η δυνατότητα στον ασφαλισμένο της μερικής πληρωμής των ασφαλιστικών υποχρεώσεων που αφορούν τον κλάδο της υγείας έως ότου διαφανεί το μέγεθος της κρίσης στον κλάδο.
Διασφάλιση των εργαζομένων μέσω του ταμείου ανεργίας για τους εργαζόμενους στον κλάδο για όσο διαρκεί η κρίση.

Προστασία Επιχειρήσεων

Λόγω της επέλασης του κορονοιού στην Ευρώπη φθάνουν σωρεία ακυρώσεων από τα κανάλια διανομής(expedia,booking).
Επικαλούμενοι λόγους Ανωτέρας βίας, απαιτούν επιστροφή προκαταβολών και για κρατήσεις μή επιστρέψιμης τιμής.
Θεωρούμε ότι η Πολιτεία πρέπει άμεσα να νομοθετήσει ώστε να υπάρχει η δυνατότητα το κατάλυμα να δύναται να επικαλεστεί λόγους Ανωτέρας βίας και να αντιπροτείνει μετάθεση ημερολογιακά της κράτησης ή διατήρησης ως πίστωση του ποσού στον πελάτη για μελλοντική χρήση .
Αν ο πελάτης δεν συναινεί , πάλι για λόγους Ανωτέρας βίας να μπορεί η επιχείρηση να προβεί σε σταδιακή επιστροφή του ποσού σε χρονικό ορίζοντα δύο ετών.

Οικονομική Στήριξη

1.Επειδή η κρίση αυτή λέγεται ότι θα είναι ακόμα πιο σοβαρή από αυτή του 2008, προτείνουμε για τα καταλύματα μια ενίσχυση σε δύο σκέλη ,χαμηλότοκος δανεισμός με εγγυητή το κράτος και μία τεκμαρτή μη επιστρέψιμη αποζημίωση .
Το ένα 1δις της επιστρεπτέας προκαταβολής δεν είναι αρκετό για να καλύψει όλους του κλάδους.
2.Οι Δήμοι να αναστείλουν τις οφειλές σε πάσης μορφής τέλος, οι εταιρείες τηλεφωνίας, ρεύματος και νερού να προχωρήσουν σε γενναίες προσφορές και εκπτώσεις για να μπορούν οι επαγγελματίες σε συνθήκες οικονομικής στενότητας να πληρώσουν τους λογαριασμούς.

3.Προτείνουμε οι τράπεζες λόγο της εποχικότητας του κλάδου να αναβάλουν τις δόσεις των δανείων για ένα έτος για τα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια και να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση των δόσεων των δανείων λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες περιστάσεις και τη χειμαζόμενη οικονομία.

Εκ του Δ.Σ. του Συλλόγου

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook