Τι λέει στο Flashnews.gr, ο πρόεδρος της Α’ βάθμιας σχολικής επιτροπής του Δήμου Χανίων Νίκος Βλαζάκης.

Η πρωτοβάθμια σχολική επιτροπή του Δήμου Χανίων είναι από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα, αφού σε αυτήν εντάσσονται 133 σχολικές μονάδες (90 νηπιαγωγεία και 33 δημοτικά σχολεία), διάσπαρτες στις 7 δημοτικές ενότητες.

Ως εκ τούτου, τα προβλήματα που εμφανίζονται είναι συνεχή και έχουν τη μορφή “λερναίας ύδρας”, ένα κεφάλι κόβεις τρία εμφανίζονται.

Το πρόβλημα μεγιστοποιείται από τη στιγμή που τα περισσότερα νηπιαγωγεία είναι ενοικιαζόμενα (με ό,τι αυτό κι άν συνεπάγεται στον προϋπολογισμό του Δήμου Χανίων), ενώ πολλά νηπιαγωγεία στεγάζονται εντός των δημοτικών σχολείων (διαχρονικό πρόβλημα).

“Κάποτε δεν προνόησαν να φτιάξουν σχολικές στέγες”

“Η σχολική στέγη αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα για τα Χανιά. Kάποιοι, κάποτε δεν προνόησαν να γίνουν σχολικές στέγες σε καθαρά οικόπεδα, ώστε να μην υπάρχει αυτή τη στιγμή πρόβλημα σχολικής στέγης. Θεωρώ επίσης απαράδεκτη τη λύση του “προκάτ” ειδικά όταν μιλάμε για παιδιά ηλικίας 4 έως 12 ετών”, σημειώνει ο πρόεδρος της Α’ βάθμιας σχολικής επιτροπής του Δήμου Χανίων, Νίκος Βλαζάκης, που βρίσκεται σε αυτό το πόστο από τον Μάρτιο του 2013 (επί δημαρχιών Σκουλάκη, Βάμβουκα και Σημανδηράκη) και είναι από τους μακροβιότερους στην Ελλάδα.

Όπως τονίζει ο κ. Βλαζάκης, η προοπτική κατασκευής σχολικών μονάδων μέσω ΣΔΙΤ, ίσως να είναι η πιο ενδεδειγμένη (κάτι που έχει δρομολογήσει η προηγούμενη δημοτική αρχή Χανίων), ενώ επισημαίνει ότι πρέπει να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση, για να βελτιωθούν οι υποδομές και ο εξοπλισμός των σχολείων. “εδώ και 8 χρόνια που είμαι πρόεδρος στη σχολική επιτροπή δεν έχουμε δεί καμία χρηματοδότηση”, προσθέτει ο Νίκος Βλαζάκης.

Τα προβλήματα “γιγαντώθηκαν” λόγω covid-19

Τα προβλήματα στις σχολικές μονάδες, είναι εύλογο, ότι μεγιστοποιήθηκαν, λόγω του covid-19 και των μέτρων πρόληψης που απαιτούνται. Είναι σαφές ότι οι υποδομές που, ούτως ή άλλως, χωλαίνουν, απαιτείται να “σηκώσουν” επιπλέον βάρος, λόγω της πανδημίας και με γνώμονα ότι πρέπει να παρέχουν τις κατάλληλες  συνθηκες ασφάλειας στα μικρά παιδιά.

“Ήταν πρωτόγνωρη εμπειρία για εμάς. Πιστεύω ότι για τα παιδιά το σχολικό περιβάλλον είναι αναντικατάστατο. Η εξ αποστάσεως διαδασκαλία είναι καλή, αλλά τα παιδιά πρέπει να βρίσκονται στο σχολικό τους περιβάλλον”, τονίζει ο Νίκος Βλαζάκης για τις νέες συνθήκες που επικρατούν στα σχολεία.

Το διάστημα που ανακοινώθηκε από την Υπουργό Νίκη Κεραμέως, ότι από την 1/6 θα ανοίξουν τα σχολεία, οι αρμόδιοι φορείς και φυσικά η σχολική επιτροπή του Δήμου “έτρεχε και δεν έφτανε” για να καλύψει τις ανάγκες των σχολείων αυτών, ειδικά στο ζήτημα άμεσης προετραιότητας όπως είναι η καθαριότητα. “Ελπίζω το θεσμικό πλαίσιο για τη νέα σχολική χρονιά να ανακοινωθεί νωρίς για να μην τρέχουμε πάλι την τελευταία στιγμή. Για να ανοίξουν τον Ιούνιο τα σχολεία περάσαμε δύσκολα και το δημοτικό συμβούλιο και η σχολική επιτροπή, τις οποίες θέλω να ευχαριστήσω. Επίσης τους υπαλλήλους, τους διευθυντές των δημοτικών και τις προϊστάμενες των νηπιαγωγείων”, προσθέτει ο πρόεδρος της Α’ βάθμιας σχολικής επιτροπής Δήμου Χανίων.

Ηρωίδες οι καθαρίστριες

Όπως επισημαίνει επίσης ο κ. Βλαζάκης έγινε “τιτάνια” προσπάθεια και από τις ίδιες τις καθαρίστριες που έδωσαν το καλύτερο εαυτό τους για να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις συνθήκες, παρόλο που οι περισσότερες εξ αυτών είχαν προσληφθεί  με σύμβαση έργου, ενώ παράλληλα υπήρχε άψογη συνεργασία με τους αντιδημάρχους Παιδείας, Οικονομικών τεχνικών υπηρεσιών.

Ο Νίκος Βλαζάκης σημείωσε τέλος, ότι και φέτος θα γίνουν σε όλες τις σχολικές μονάδες, οι συντηρήσεις που απαιτούνται (βαψίματα, επιδιορθώσεις σε κτίρια κτλ), ώστε οι συνθήκες, ενόψει της νέας χρονιάς να είναι , κατά το δυνατόν, οι καλύτερες για μαθητές και εκπαιδευτικούς. “σε αυτό το θέμα όπως και σε πολλά άλλα να ευχαριστήσω και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων που κάνουν τεράστια προσπάθεια, για να βοηθήσουν και να συνδράμουν στο έργο μας”, κατέληξε ο κ. Βλαζάκης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook