Φεστιβάλ / Βραβεία

Πυροτεχνήματα για τη λήξη του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κιμώλου

στα 10

Μετά από μία εβδομάδα προβολών και μια ενέργεια που έκανε την Κίμωλο να μοιάζει για λίγο με ένα μικρό κέντρο του παγκόσμιου σινεμά, το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κιμώλου ολοκληρώθηκε με την απονομή των βραβείων του και το ραντεβού για το 2020.

Πυροτεχνήματα για τη λήξη του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κιμώλου

Θα αρκούσε η περίπτωση της κυρίας Αννας, μιας ηλικιωμένης Κιμωλιάτισσας που δεν έχασε ούτε μια προβολή από το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κιμώλου. Αν και τυφλή, είδε τον «κόσμο» να φτάνει στα στενά του χωριού του νησιού μέσα από τις περιγραφές του γιου της που δεν παρέλειπε να της αφηγείται ιστορίες, εντός και εκτός μεγάλης οθόνης.

Με την ορμή της πρώτης φοράς, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κιμώλου, έκανε αισθητή την παρουσία του στο νησί, με γεμάτες προβολές, την αμέριστη συμπαράσταση των Κιμωλιστών που εθελοντικά εδώ και χρόνια διοργανώνουν προβολές και πολιτιστικές δράσεις στο νησί και μια τοπική κοινωνία που, με μπροστάρισσα την κυρία Αννα έκανε τα πάντα για να συγκεντρώθεί στην Κίμωλο, έστω και για λίγες μέρες ένα κομμάτι του παγκόσμιου σινεμά.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το Φεστιβάλ στο επίσημο site του και στην επίσημη σελίδα του στο Facebook.

Κιμολο

kimolos

κιμολος

Το πρώτο Χρυσό Δέντρο, το μεγάλο βραβείο του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κιμώλου - εμπνευσμένο από το Σκιάδι, τον μοναδικό γεωλογικό σχηματισμό που είναι το σήμα κατατεθέν του νησιού - απονεμήθηκε στην ταινία «Αιώνιος Χειμώνας» του Ατίλα Σαζ από την Ουγγαρία, μια ερωτική ιστορία που διαδραματίζεται σε ένα σοβιετικό στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας, στο οποίο κρατούνται Ούγγροι πολίτες γερμανικής καταγωγής, κατά τη διάρκεια του πολέμου με τη ναζιστική Γερμανία.

Το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας απέσπασε η ταινία από την Τυνησία «Fatwa» του Μαχμούντ Μπεν Μαχμούντ, με ήρωα έναν Τυνήσιο ο οποίος επιστρέφει από τη Γαλλία εξαιτίας του θανάτου του νεαρού γιου του σε μοτοσυκλετιστικό ατύχημα. Στην πορεία όμως διαπιστώνει πως το παιδί εχε εμπλακεί με Ισλαμιστές φονταμενταλιστες και πως οι συνθήκες θανάτου του είναι σκοτεινές.

Το βραβείο της ΕΡΤ απονεμήθηκε στην ταινία «Amir» του Νίμα Εγκλίμα από το Ιράν, μια ταινία ιδιαίτερης κινηματογραφησης που παρακολουθεί την καθημερινότητα ενός άνδρα ο οποίος καλείται να διαχειριστεί μια οικογενειακή κρίση. Η ταινία δίνει μια εικόνα της κοινωνίας στο σύγχρονο Ιράν.

Στην τελετή λήξης που ακολουθήθηκε από πυροτεχνήματα, δόθηκαν επίσης τρεις Ειδικές Μνείες: καλύτερου σεναρίου στην ταινία «Η Μικρή Σύντροφος» της Μούνικα Σίμετς από την Εσθονία, πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη στo «Χρέος» της Βουλσάτ Σαράκογλου από την Τουρκία και καλύτερης κινηματογράφησης στο «Παιδιά του Αλατιού» των Αντρες Εντουάρντο Ροντρίγκεζ, Λουίς Αλεχάντρο Ροντρίγκες και Μαρία Αλεχάντρα Χιμένεθ από τη Βενεζουέλα. Με ειδικό βραβείο τιμήθηκε και η παραγωγος Κάτια Πανταζή.

Τα βραβεία απένειμε πενταμελής διεθνής κριτική επιτροπή η οποία αποτελείται από τον Πρόεδρο Ταχάρ Χουτσί (Ελβετία - Αλγερία, Δημοσιογράφος, Κριτικός Κινηματογράφου, Σκηνοθέτης, Διευθυντής του Φεστιβάλ Αραβικών Ταινιών της Γενεύης - FIFOG) και τα μέλη Τζον Πετριτζέλι (Βενεζουέλα, Δημοσιογράφος και Σκηνοθέτης), Κάρλος Αλαστρουέι (Ισπανία, Σκηνοθέτης και Παραγωγός), Ορόρα Μαριόν (Βελγιο - Ελλάδα - Ρουάντα, Ηθοποιός), Ραφίκα Τσαουίς (Αγγλία, Ελλάδα, Συρία, Σκηνοθέτης και Ηθοποιός).

κιμολος

Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κιμώλου, μια πρωτοβουλία του σκηνοθέτη Μάνουελ ντε Κόκο, διοργανώνουν ο Δήμος Κιμώλου και η εταιρεία παραγωγής Glory Films υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, με την ευγενική υποστήριξη του ΕΟΤ και με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Το φεστιβάλ πραγματοποιηθηκε από τις 25 Ιουνίου έως την 1η Ιουλίου 2019. Η υλοποίησή του βασίζεται στη συνεργασία τοπικών και διεθνών φορέων, όπως η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, το Φεστιβάλ Αραβικών Ταινιών της Γενεύης και η εταιρεία διανομής ταινιών SpanglishMovies (Λατινική Αμερική). Μεγάλος χορηγός επικοινωνίας του φεστιβάλ είναι η ΕΡΤ. Χορηγοί επικοινωνίας είναι το Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7FM και η ΕΡΑ ΣΠΟΡ 101.8FM.

Υποστηρικτές του φεστιβάλ είναι η εταιρεία Ορυκτών ΜΠΕΝΤΟΜΑΙΝ, η εθελοντική ομάδα Κιμωλίστες και οι εταιρείες διανομής ταινιών Rosebud.21 και Seven Films. Εξίσου πολύτιμη είναι και η συμβολή της εταιρείας Intermediate – Τοπική Συνεργασία. Mεγάλος Χορηγός Φιλοξενίας είναι τα Aria Hotels. Tην προβολή του φεστιβάλ αναλαμβάνει το Visit Greece του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.


Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το Φεστιβάλ στο επίσημο site του και στην επίσημη σελίδα του στο Facebook.