Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018

Λαϊκή Συσπείρωση Δ Δελφών για ΤΕΙ Άμφισσας: όλα γίνονται για να "ταίσουν" εταιρίες με φτηνό προσωπικό...


Αποτέλεσμα εικόνας για λαικη συσπειρωση φωκιδασ

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ

     Όταν όλοι πανηγύριζαν για την ίδρυση, λειτουργία, και κατασκευή του κτηρίου του ΤΕΙ στην Άμφισσα, εμείς, η Λαϊκή Συσπείρωση ή οι συνδυασμοί που στήριζε τότε το ΚΚΕ δηλώναμε, σε κάθε δημοτικό συμβούλιο αλλά και με δημόσιες τοποθετήσεις ότι το ΤΕΙ θα είναι θνησιγενές γνωρίζοντας ποια ήταν και που προσανατολιζότανε η πολιτική της ΕΕ. 
   Η ίδρυση του ΤΕΙ, στηριζότανε εκείνες τις εποχές σε μια «δίκαιη ανάπτυξη» για την περιοχή μιας και διαχρονικά καμία πολιτική δύναμη δεν ήθελε να τα βάλει με τα μονοπώλια που λυμαίνονταν και λυμαίνονται τον τόπο μας. Και χρήματα θα έφερνε στον τόπο η κάθε είδους εκμετάλλευση των φοιτητών και των οικογενειών τους και η εκάστοτε κυβέρνηση θα έλεγε ότι έκανε το καθήκον της για τη Φωκίδα!!!

    Όλα μέλι γάλα λοιπόν μέχρι που ήρθε η καπιταλιστική κρίση να χτυπήσει καμπανάκι για το πώς και που πρέπει το κεφάλαιο να τοποθετήσει τα υπέρ συσσωρευμένα κέρδη του για να του φέρει κι άλλα κέρδη. Πεδίο δόξης λαμπρό η παιδεία και η υγεία (αυτά που βλέπουμε και θα δούμε με μεγαλύτερη ένταση το επόμενο διάστημα και στο νοσοκομείο). 

   Αυτή η πολιτική δεν έχει να κάνει με μνημόνια και με «καθαρή» έξοδο από αυτά. Στις 30 Μάη του ‘18, η κυβέρνηση ανάλυσε τη στρατηγική της κυβέρνησης στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, δηλαδή ανάλυσε τη στρατηγική της ΕΕ τη γνωστή Διακήρυξη της Μπολόνιας αποδεικνύοντας ότι η διαφαινόμενη κατάργηση των ΤΕΙ μέσω της ενσωμάτωσής τους στα πλησιέστερα Πανεπιστήμια ούτε τυχαία είναι, ούτε ανεξάρτητη από τις εξελίξεις. Πιο συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου ομολόγησε ότι «του τηλεφώνησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ», προτείνοντάς του να ενισχύσει τις δομές διετούς φοίτησης, διότι για παράδειγμα «ένας μηχανολόγος απόφοιτος διετούς θα προτιμάται από έναν μηχανολόγο απόφοιτο ΤΕΙ τετραετούς φοίτησης», σύμφωνα με τα σχέδια της μεγαλοεργοδοσίας. 

  Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της «περιφερειακής ανάπτυξης», τοπικοί επιχειρηματικοί όμιλοι απαιτούν άμεση και ευέλικτη σύνδεση με το περιεχόμενο των διετών προγραμμάτων σπουδών, προκειμένου οι απόφοιτοι να έχουν την απαιτούμενη κατάρτιση που θα τους αυξήσει τα κέρδη και που βέβαια θα μπαίνουν άμεσα στην αγορά εργασίας με χαμηλούς μισθούς συμπαρασύροντας και τους υπάρχοντες μισθούς σε ακόμη χαμηλότατα επίπεδα. Για παράδειγμα, σε αυτήν την κατεύθυνση το υπουργείο προτίθεται να δημιουργήσει «Αμπελουργική Σχολή» στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και «Γαλακτοκομική Σχολή» στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ή εδώ στον τόπο μας, σχολή Τεχνικών Μηχανολόγων-Μεταλλειολόγων, Ξεναγών, Ελαιοκομίας και Ελαιουργίας Συσκευασίας και Συντήρησης Τροφίμων και ίσως αύριο μεθαύριο σχολή Χειριστών Μεταλλείων ή τεχνίτες συντήρησης ή λειτουργίας Ιχθυοκαλλιεργητικών μονάδων κλπ κλπ. Τζάμπα προσωπικό δηλαδή για τις εδώ επιχειρήσεις. Την ίδια ώρα, η υποχρηματοδότηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά γενικεύονται, το περιεχόμενο σπουδών αδυνατίζει, η σίτιση και η στέγαση γίνονται ολοένα και πιο δύσκολες για τα παιδιά των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών, και το διδακτικό προσωπικό δεν φτάνει να καλύψει τα στοιχειώδη από τα προγράμματα σπουδών. 

  Οι όποιες δηλώσεις που θα διαβάσουμε ή θα ακούσουμε όλο το επόμενο διάστημα ΘΑ ΚΡΥΒΟΥΝ τη μια συγκεκριμένη πολιτική του κεφαλαίου όπως την εκφράζει η σημερινή κυβέρνηση αλλά και όλες όσες πέρασαν από την εξουσία τα τελευταία χρόνια. Εκφράσεις του στυλ αφορμή πολέμου «Casus Belli» που μας λέει ο κ. δήμαρχος ή άλλες που θα μας πιπιλίσουν οι εκλεγμένοι όλης της περιοχής της Στερεάς είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Συσκοτίζουν τις αιτίες, αποκρύβουν τους ενόχους, αθωώνουν την πολιτική των αφεντικών τους, της ΕΕ, του κεφαλαίου συνολικά. Είναι όλοι τους ταγμένοι στην υπηρεσία των αφεντικών και απλά τινάζονται που και που για να θολώνουν τα νερά με μόνο λόγο την επιβίωση του συστήματος που θρέφουν και τρέφονται από αυτό Μπροστά στη στρατηγική της κυβέρνησης και της άρχουσας τάξης, η καλύτερη απάντηση είναι η οργάνωση της πάλης από την πλευρά των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας και η προώθηση της δικής τους στρατηγικής.

   Αυτή η πολιτική είναι ταξική. Προετοιμάζει και δίνει φτηνό ευέλικτο, καταρτιζόμενο προσωπικό στις μεγάλο - εταιρείες, σκορπώντας τη φτώχεια στα λαϊκά νοικοκυριά. Αντιστεκόμαστε σε αυτή την ταξική πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ και μονοπωλίων και ταυτόχρονα ξεδιπλώνουμε την πρότασή μας για ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν, στην υπηρεσία του λαού και των αναγκών του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου