in

Για τον Άγιο Νικόλαο

Γράφει ο Μανόλης Μενεγάκης

Το δεύτερο από την ομάδα άρθρων που αναφέρονται ξεχωριστά σε κάθε δήμο της περιφερειακής ενότητας Λασιθίου

Τι δεν είδαμε κατά την θητεία του απερχόμενου περιφερειάρχη κ. Αρναουτάκη στην περιφερειακή ενότητα Λασιθίου και συγκεκριμένα στον Άγιο Νικόλαο;

Δεν είδαμε έργα, σχέδια, δράσεις και χρηματοδοτήσεις που προωθούν σε ικανοποιητικό βαθμό την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. Δεν είδαμε αυτά που θα μας έδιναν ώθηση να φύγουμε από την κρίση χωρίς να ξοδευόμαστε σχεδόν αποκλειστικά στην διαχείριση των αναγκαίων. Αντίθετα, είδαμε την περιφέρεια να χρηματοδοτεί από εδώ και από εκεί διάφορους φορείς ή και έργα χωρίς να εντάσσονται όλα αυτά σε έναν συγκεκριμένο αναπτυξιακό σκοπό. Δεν μηδενίζουμε, αλλά δεν είδαμε όσα χρειαζόταν ο τόπος και αρκετά από αυτά ήταν αποσπασματικά.

Ο Άγιος Νικόλαος, η διοικητική πρωτεύουσα της ενότητας Λασιθίου, με την ιστορική πρωτεύουσα του δήμου την Νεάπολη, δεν μπορεί να μην έχει ένα νέο εθνικό δίκτυο (ΒΟΑΚ) που να καλύπτει ολόκληρο το δήμο (Ντάρμαρος-Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος-Καλό Χωριό μέχρι γέφυρα Φρουζή και Παχειά Άμμο). Δεν είναι άμεσης αρμοδιότητας της περιφέρειας όμως πρέπει να πιέσει το κράτος προς αυτήν την κατεύθυνση. Στο επαρχιακό δίκτυο που είναι αρμοδιότητας της περιφέρειας χρειαζόμαστε συντηρήσεις και βελτιώσεις. Στη Φουρνή, το Χαυγά, την Πλάκα, από Ντάρμαρο προς Σίσι, από Σίσι προς Μίλατο, στην Κριτσά προς Καθαρό, στην Νεάπολη και τους γύρω από αυτήν επαρχιακούς δρόμους και βέβαια την ολοκλήρωση – επιτέλους – του περιφερειακού δρόμου Ελούντας. Η βελτίωση του κεντρικού οδικού δικτύου της περιοχής του Αγίου Νικολάου μαζί με αυτό της υπόλοιπης ενότητας Λασιθίου θα αποτελέσει τον καταλύτη για να λειτουργήσει και το αεροδρόμιο της Σητείας “Βιτσέντζος Κορνάρος” στον μέγιστο δυνατό βαθμό, να στηρίξει την τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής και να αποτελέσει την ανατολική πύλη της Κρήτης.

Στην εκπαίδευση: Να αναπτυχθούν σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις υπάρχουσες υποδομές του ΤΕΙ στα Λακώνια και να χρηματοδοτηθούν μελέτες για σχολική στέγη (νέα νηπιαγωγεία και γυμνάσιο).

Στον πολιτισμό και αθλητισμό: Η περιφέρεια πρέπει να εξασφαλίσει χρηματοδότηση και να ενθαρρύνει αρχαιολογικές ανασκαφές αλλά και να πιέσει για την ολοκλήρωση απαλλοτριώσεων που εκκρεμούν. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν αξιοσημείωτες αρχαιολογικές θέσεις οι οποίες αν ανασκαφούν – και ολοκληρωθούν υποδομές πρόσβασης και επισκεψιμότητας – θα αποτελέσουν πολιτιστικούς και τουριστικούς προορισμούς. Πολύ σημαντικό θέμα πολιτισμού (και με αυτονόητο τουριστικό ενδιαφέρον) είναι να ξεμπλοκάρει επιτέλους το θέμα της λειτουργίας της επέκτασης του Αρχαιολογικού Μουσείου Αγίου Νικολάου και σε αυτό η περιφέρεια μπορεί να βοηθήσει. Να ενθαρρυνθούν νέες υποδομές πολιτισμού (π.χ. ανοιχτό θέατρο) και υποδομές αθλητισμού και να προχωρήσει η ανακαίνιση παλαιότερων σύμφωνα με τις ανάγκες που θα εξειδικεύσει ο Δήμος Αγίου Νικολάου (π.χ. παλιό γυμνάσιο Νεάπολης). Γι’ αυτό θα πρέπει να τεθούν συγκεκριμένα κριτήρια που θα εξασφαλίζουν μια ανταποδοτικότητα ούτως ώστε να μην δίνονται χρήματα μόνο και μόνο για να ικανοποιούνται διάφοροι φορείς ή σωματεία και να γίνεται ψηφοθηρία. Η περιφέρεια οφείλει να βοηθήσει και τα φεστιβάλ που γίνονται τοπικοί «θεσμοί» και έχουν την ανταποδοτικότητα αυτή.

Στην διαχείριση των υδάτων: Να υπάρξει μέριμνα για την κάλυψη των αναγκών του Δήμου. Να ολοκληρωθούν τα δίκτυα και οι δεξαμενές ύδρευσης από το Φράγμα Αποσελέμη προς Σϊσι, Μίλατο, Ελούντα, Κριτσά και Νεάπολη. Να επεκταθούν και εκσυγχρονιστούν τα υπάρχοντα αρδευτικά δίκτυα και να γίνουν ταμιευτήρες στον Καθαρό και τον Κρούστα. Να προχωρήσουν οι βιολογικοί καθαρισμοί (π.χ. Νεάπολης) και να αναβαθμιστούν οι παλαιότεροι.

Στην πολεοδόμηση, τον χωροταξικό σχεδιασμό και τις αναπλάσεις: Να ολοκληρωθούν επιτέλους οι πολεοδομήσεις των οικισμών (σχέδια πόλεων και επεκτάσεις σχεδίων) του Δήμου Αγίου Νικολάου και ιδίως των παραλιακών οικισμών. Πρόκειται για σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης της τουριστικής και παραθεριστικής κατοικίας και γενικά της οικιστικής επέκτασης. Να προχωρήσει η τροποποίηση του ΣΧΟΟΑΠ και να επικαιροποιηθούν οι χρήσεις γης όπου χρειάζεται. Να ενθαρρυνθούν και να στηριχθούν από την περιφέρεια αναπλάσεις εντός των πόλεων και των χωριών οι οποίες θα εξειδικευθούν από τον δήμο στις διάφορες δημοτικές ενότητες σε συνδυασμό με παλαιότερες και νέες μελέτες όπου χρειάζεται (π.χ. πεζοδρομήσεις στον Άγιο Νικόλαο, ανάπλαση πλατείας και ιστορικού ιστού Νεάπολης κ.α.).

Στην προστασία των ακτών/παραλιών: Να ενισχυθούν οι δομές της πολιτικής προστασίας της περιφέρειας για περιπτώσεις άμεσης ανάγκης και να προωθηθούν ανάλογα έργα υποδομής για την προστασία των ακτών. Παράδειγμα, η περίπτωση της Μιλάτου που πρέπει να αντιμετωπιστεί κ.α.

Στον τουρισμό: Τα περισσότερα από τα παραπάνω σε συνδυασμό με προγράμματα προβολής βοηθούν σωρευτικά στην καλή ανάπτυξη του τουρισμού. Στόχος πρέπει να είναι η ποιότητα που απολαμβάνει ο επισκέπτης έξω στις πόλεις, τα χωριά και τους δρόμους να είναι ίδια με αυτήν που έχει μέσα στα ξενοδοχεία και τα καταλύματα που διαμένει τα οποία είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Δεν μπορούμε να ανταγωνιζόμαστε τις τρίτες χώρες αλλά τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές. Να ενθαρρυνθεί γενικά η τουριστική αξιοποίηση των περιοχών του δήμου πάντοτε με σεβασμό στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον.

Τα παραπάνω και περισσότερα μπορούν να γίνουν με την στήριξη και τον σχεδιασμό της περιφέρειας. Όλοι μαζί έχουμε την δυνατότητα να τα διεκδικήσουμε για να πάμε πιο μπροστά.

Μανώλης Γ. Μενεγάκης

υπ. περιφερειακός σύμβουλος Λασιθίου

με τον συνδυασμό “Η ΚΡΗΤΗ ΜΠΡΟΣΤΑ”

του υπ. Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Μαρκογιαννάκη