in , , ,

“Λύκειον Των Ελληνίδων Αγίου Νικολάου” Συναυλία – Παρουσίαση της νέας πολύτιμης έκδοσης Κρητικές μελωδίες για βιολί

ΛΥΚΕΙΟΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Συναυλία – Παρουσίαση

της νέας πολύτιμης έκδοσης  Κρητικές μελωδίες για βιολί

Μεραμπέλο-Χανιά

Ένα τεράστιο έργο παρακαταθήκη, ένα σπουδαίο εγχείρημα του συμπολίτη μας εκπαιδευτικού και μουσικού Γιάννη Σηφάκη, θα παρουσιαστεί την Δευτέρα 29 Ιουλίου στις 7.30 μμ

στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου της Νεάπολης [Παλαιό Γυμνάσιο]

 

Η μελέτη, αφορά την καταγραφή σε μουσικά κείμενα, μελωδιών της βιολιστικής -κυρίως- μουσικής παράδοσης της Κρήτης και προέκυψε, από πολύχρονη έρευνα του Γ.Σηφάκη στην Περιφέρεια της Κρήτης και πιο συγκεκριμένα στο Ν. Χανίων και στο Ν. Λασιθίου –Επαρχία Μεραμπέλου.

Πηγές της έρευνας είναι η μαθητεία του συγγραφέα σε αυθεντικούς δασκάλους της Κρητικής Μουσικής, οι εν ζωή οργανοπαίχτες, αλλά και οι διάφορες ερασιτεχνικές ηχογραφήσεις.

Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει ανάλογη σε έκταση και λεπτομερειακή καταγραφή- έκδοση, πράγμα που αναδεικνύει την ανεκτίμητη αξία της συγκεκριμένης εργασίας, στην αποθησαύριση της μουσικής παράδοσης της Κρήτης, ως κληρονομιά στις μελλοντικές γενιές.

Ο αναγνώστης του βιβλίου μπορεί να κάμει μια περιήγηση διαφορετική  στο Μεραμπέλο και στα Χανιά, που θα του επιτρέψει να εξερευνήσει τα μουσικά σοκάκια του χθες και του σήμερα. Στο διάβα τους, εκτός από τις σημαντικές πληροφορίες για τη μουσική κουλτούρα των περιοχών αυτών, θα ανακαλύψει ανεκτίμητους θησαυρούς της παράδοσης μας.

Μέσα από τις σελίδες του ξεπροβάλλουν κοντυλιές, σκοποί, και χοροί του Μεραμπέλου και του Νομού Χανίων. Παρουσιάζονται ως ολοκληρωμένες  παρτιτούρες με τα απαραίτητα μουσικά σύμβολα [tempo, ένταση, χειρισμός δοξαριού, τρίλιες, glissandi, δακτυλισμός] που επιτρέπουν στον ενδιαφερόμενο μουσικό, να ερμηνεύσει το  κάθε κομμάτι, με τα χαρακτηριστικά παραδοσιακά «γυρίσματα», κάνοντας το δικό του μουσικό ταξίδι στα μονοπάτια του παρελθόντος και του παρόντος.

Το πλούσιο φωτογραφικό υλικό και τα κείμενα, σχόλια, οι στίχοι και οι μαντινάδες που συνοδεύουν τα μουσικά κείμενα που ακολουθούν, κάνουν εναργέστερη την ατμόσφαιρα της εποχής που καταγράφεται. Το βιβλίο απευθύνεται και προσφέρει απόλαυση τόσο στον κοινό αναγνώστη, όσο και στους γνώστες μουσικής, κλασικής και παραδοσιακής.

Για το βιβλίο έγραψαν:

Ήταν θαρρώ άνοιξη του 1992 όταν πρωτοαντίκρισα τον Ναύτη(Κων. Παπαδάκη) στο καφενείο του Χάρχαλη. Μιλώντας μαζί του ένοιωσα την ανάγκη μιας καθαρής αποτύπωσης της κρητικής μουσικής στο πεντάγραμμο. Χρόνια μετά ο Γιάννης Σηφάκης αναλαμβάνει να μεταφέρει σε ευρωπαϊκή σημειογραφία σπουδαία έργα της κρητικής μουσικής. Ο Γ. Σηφάκης είναι ένας νέος εκπαιδευτικός και μουσικός, ήταν αυτός που έμελλε, ή μάλλον έπρεπε να ασχοληθεί με το ζήτημα αυτό. Ο Γιάννης έχει κοπιάσει πολύ. Όταν πρωτοείδα απόσπασμα της δουλειάς του κατάλαβα πόσο μεγάλο εγχείρημα και τι τεράστιος όγκος μουσικής και ευθύνης είναι. Είναι πραγματικά ένα πόνημα. Απευθύνεται σε κάθε άνθρωπο του…. πλανήτη που θα έχει την ανάγκη μιας μεγάλης «βουτιάς» στη μουσική της Κρήτης, που θα δουλέψει και θα αφουγκραστεί το ηχόχρωμα της. Όμως εύσημα ανήκουν και στο Λύκειον των Ελληνίδων Αγίου Νικολάου που υποστήριξαν και επέμεναν ώστε να γίνει η έκδοση αυτή Εύχομαι το βιβλίο να είναι καλοτάξιδο, χρήσιμο και βασικός οδηγός σε κάθε μαθητή-ερευνητή-μουσικό, με την ελπίδα να είναι η απαρχή μιας μεγάλης και ολοκληρωμένης μεταγραφής, που θα αφορά στο σύνολο της σπουδαίας μας μουσικής.”

Σωτηρόπουλος Νίκος, καθηγητής μουσικής 6ο Γυμνάσιο Χανίων

 

I feel honored to be invited to this beautiful culture where the music is the heart of their civilization. The recording adds life to the essence of Cretan culture, passed down from generation to generation. I recommend this book to people near and far who want to be a part of this beautiful journey into Cretan music.”

Sussana Coray-Lussi, Violin Faculty, Music-Akademie Basel, Violinist

Zurich Chamber Orchestra

Στη μουσική παρουσίαση της έκδοσης, συμμετέχουν πολλοί σημαντικοί καλλιτέχνες μουσικοί, οι βιολονίστες Suzanna Coray-Lyssi, μέλος της Φιλαρμονικής  Ορχήστρας της Ζυρίχης, η συντοπίτισσα Χρυσή Τζάβλα, βιολονίστα, μέλος της Καμεράτα Νέων και της Φιλαρμονικής ορχήστρας Πειραιώς, καθώς  και εκλεκτοί καλλιτέχνες από τον τόπο μας.

Ο Μανώλης Φανουράκης από τον Κρούστα και ο Πέτρος Περράκης από τα Χανιά.

Ο συντοπίτης μας Παν/μιακός Μουσικοθεραπευτής  Κώστας Ζαχαρενάκης και ο αδελφός του Κυριάκος καθηγητής μουσικής, ο γνωστός βιολάτορας από την Τουρλωτή, Νίκος Τσαγκαρακης, [Κουτούνιος], οι μικροί Δημήτρης και Μανώλης  Κοκολάκης και ο  Γιάννης Βάρδας [Λυραρογιάννης].

Θα τραγουδήσουν ο Νίκος Σιγανός και ο Γιώργος Φουλεδάκης.

Θα πλαισιώσουν χορευτικά κάποια κομμάτια, μέλη της Χορευτικής Ομάδας του Λυκείου των Ελληνίδων Αγ. Νικολάου.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο φιλόλογος Γιάννης Χρονάκης, ο Διευθυντής της Δημοτικής Χορωδίας, καθηγητής μουσικής και πιανίστας κ. Μανώλης Κανακάκης, και ο συγγραφέας του βιβλίου, Γιάννης Σηφάκης.

Σας καλούμε να απολαύσομε τη Δευτέρα 29 Ιουλίου ένα μοναδικό μουσικό απόβραδο, συμμετέχοντας σε ένα σπουδαίο πολιτιστικό γεγονός στον φιλόξενο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου στη Νεάπολη.

Η είσοδος είναι ελεύθερη