in

Μαθητές του ΓΕΛ Νεάπολης σε ρητοροπαιχνιδίσματα, photos

Ρητοροπαιχνιδίσματα

Στο Φεστιβάλ Ρητορικής Παιδείας έλαβε μέρος ομάδα μαθητών από το ΓΕΛ Νεάπολης το διήμερο 17-18 Μαΐου, που διεξήχθη  στο  Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο Ρέθυμνο, υπό την αιγίδα της Φιλοσοφικής σχολής.

Μέσα από μια  ποικιλία δραστηριοτήτων που καλλιεργούν τον προφορικό λόγο και ενισχύουν τη σύνδεση των ρητορικών δεξιοτήτων με αυτές που πρέπει να διαθέτει ο έφηβος ως μελλοντικός πολίτης, οι μαθητές ανακάλυψαν βιωματικά τη δύναμη των λέξεων και τη μαγεία των ιδεών. Μοιράστηκαν συναισθήματα και προκλήσεις. Έμαθαν για την εργαλειοθήκη του ρήτορα και  τα σύνεργά του, ασχολήθηκαν με το θέατρο, έγιναν μικροί συγγραφείς μέσω της δημιουργικής γραφής, ζωγράφισαν, έλυσαν γρίφους, διατύπωσαν στίχους αλλιώς, και βέβαια επιχειρηματολόγησαν.

Οι μαθητές μας, Βαρδιδάκη Ελευθερία, Πεταλάς Γεώργιος, Τζώρτζη Μαρία, Παντερμαράκη Μαρίνα, Γκέκα Ανθή, Χριστοπούλου Μαριλένα, Φαϊτάκης Εμμαν. Κρασανάκης Γιάννης, Γκίκα Χρύσα, Σηφάκης Ανδρέα, συμμετείχαν στα  εργαστήρια που ξεκίνησαν την Παρασκευή το πρωί και κράτησαν  έως το απόγευμα του Σαββάτου. Ακολούθησαν δύο ρητορικοί αγώνες Διττών λόγων & ένας Αυθόρμητου λόγου από τυχαίες ομάδες μαθητών. Το σχολείο μας κληρώθηκε και στον αυθόρμητο λόγο, με εκπρόσωπο την Παντερμαράκη Μαρίνα, και στον πρώτο αγώνα διττού λόγου με εκπρόσωπο το Γεώργιο Πεταλά, που ανέλαβε τη θέση του πρώτου ομιλητή της ομάδας του Αντιλόγου.

Οι μαθητές στον αυθόρμητο λόγο είχαν να διαλέξουν ανάμεσα στο «Αν ήμουν σύννεφο θα…» ή « Αν ήμουν μυρμήγκι θα…». Η Μαρίνα Παντερμαράκη επέλεξε το πρώτο και μίλησε για την αγάπη, το φως και τη δύναμη που θα μετέδιδε στον κόσμο, αν ήταν σύννεφο. Κέρδισε τη δεύτερη θέση ανάμεσα στους τρεις συμμετέχοντες.

Η ομάδα του Γιώργου Πεταλά στον πρώτο αγώνα του διττού λόγου είχε να υπερασπιστεί την άποψη ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία είναι καλύτεροι πολιτικοί από ότι τους νέους. Δύσκολη θέση, όμως υπερίσχυσαν των αντιπάλων τους!

Επρόκειτο για ένα δημιουργικό διήμερο, όπου οι μαθητές κατανόησαν και την αξία της ρητορικής παιδαγωγικής, και την ανάπτυξη των επικοινωνιακών ικανοτήτων μέσα σε ένα συγκεκριμένο κοινωνικοπολιτιστικό πλαίσιο. Στον 21ο αιώνα η ανάπτυξη της δημιουργικής παράλληλα με την κριτική σκέψη θεωρείται αφενός απαραίτητη προϋπόθεση και αφετέρου αναγκαία ικανότητα. Οι μαθητές, λοιπόν, ως χειραφετημένοι και συνειδητοποιημένοι πολίτες, πρέπει να είναι ικανοί να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που δημιουργούν οι σύγχρονες κοινωνίες.

 

Ευχαριστούμε  τους διοργανωτές για την εξαιρετική διαδικασία, τη σχολική Σύμβουλο κ. Ραμουτσάκη και το ΚΤΕΛ Ηρακλείου – Λασιθίου για την έκπτωση στο αντίτιμο του εισιτηρίου.

 

Οι υπεύθυνες καθηγήτριες

Αντωνία Κυπριωτάκη

Αθηνά Ανδρουλάκη