in , ,

Νεάπολη- η ανατολική γοητεία

..γράφει ομάδα μαθητών του ΕΠΑΛ Νεάπολης

 

Η Νεάπολη είναι μια κωμόπολη στο Νομό Λασιθίου, στην Ανατολική Κρήτη, με περίπου 2.700 χιλιάδες κατοίκους. Βρίσκεται σε υψόμετρο 270 μ. στην Σκάφη του Μιραμπέλλου.

Η περιοχή της Νεάπολης φαίνεται ότι κατοικείται από την αρχαιότητα. Η ύπαρξη της αρχαίας πόλης της Δρήρου στο όρος Καδηστός αποδεικνύει ότι η περιοχή κατοικούνταν ήδη από τον 12ο π.Χ. αιώνα. Αρκετούς αιώνες αργότερα δημιουργήθηκε σε ένα κοντινό σημείο ένας οικισμός με την ονομασία Καρές. Ο οικισμός μεγάλωνε και με την έλευση των Ενετών στο νησί μετονομάστηκε σε Καινούργιο Χωριό. Αρκετά χρόνια αργότερα ο χριστιανός διοικητής Κωστής Αδοσίδης Πασάς μετονομάζει το Καινό ή Καινούργιο Χωριό σε Νεάπολη και ορίζει την πόλη ως πρωτεύουσα του νομού Λασιθίου.

dsc_5571-001-1dsc_9994-1bty

Το αστέρι της Νεάπολης σήμερα είναι η Μεγάλη Παναγία, έδρα της Ιεράς Μητρόπολης Πέτρας και Χερρονήσου.

Δίπλα στη Μεγάλη Παναγία μας, η οποία πήρε το όνομά της από ομώνυμη μονή στην Ιερουσαλήμ, δεσπόζει το Παλιό Γυμνάσιο, το πρώτο Γυμνάσιο του Νομού Λασιθίου το οποίο ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Κωστή Αδοσίδη Πασά, του χριστιανού διοικητή της Κρήτης, ο οποίος κατάφερε να μετατρέψει το μικρό χωριό σε σπουδαία πόλη. Από το 2016 το Παλιό Γυμνάσιο φιλοξενεί το Λαογραφικό Μουσείο Νεάπολης.

dsc_7070-001

Ο Δημόσιος κήπος είναι σημείο αναφοράς για όλους τους κατοίκους, καθώς αποτελεί αγαπημένο μέρος συνάντησης και ανάπαυλας.

 

Δεν θα μπορούσαμε βέβαια να μην αναφερθούμε και στο Σεράι του Αδοσίδη Πασά με τις 100 πόρτες, την κεντρική πορτέλα και τις 30 καμάρες…

ή στη μονή Φραρώ που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το σχολείο μας….

αλλά και στα αμέτρητα εκκλησάκια, λιθόστρωτα σοκάκια και την απίστευτη φυσική ομορφιά που υπάρχει γύρω από την πόλη μας…

 

Ευχαριστούμε πολύ τον συντοπίτη μας Αντώνη Γιαλελάκη για τις όμορφες απεικονίσεις της πόλης μας μέσα από τον φωτογραφικό του φακό.

Συντάκτες : Φαϊτάκης Γιάννης, Τζεβελεκάκη Μαρία, Ψαλλιδάκης Κωνσταντίνος, Γαβριλάκης Κωστής, Σαριδάκης Νίκος

πηγη lasithiculture