in ,

Οι βασικές θέσεις Κοκκίνη για την επόμενη μέρα στον Δήμο Αγίου Νικολάου

Ο επικεφαλής του συνδυασμού “ΑλλάΖουμε τον Δήμο”, Νίκος Κοκκίνης στην εκδήλωση της Τετάρτης 3 Απριλίου στο ΡΕΞ παρουσίασε τις βασικές αρχές του συνδυασμού του για τον Δήμο Αγίου Νικολάου

Ο Νίκος Κοκκίνης είπε:
 
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Οι Αυτοδιοίκητές Εκλογές του Μαΐου θα αναδείξουν τις νέες Δημοτικές αρχές μέσα σε ένα διαφορετικό Θεσμικό – Κοινωνικό και Οικονομικό περιβάλλον.
Ζούμε σημαντικές αλλαγές σε Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Παράλληλα η χώρα μας αγωνιά για την έξοδο της από την στενή επιτήρηση και τις μνημονιακές πολιτικές.
Μέσα σ’αυτό το περιβάλλον πρέπει να δούμε με νηφαλιότητα και ρεαλισμό τις δυνατότητες που διαμορφώνονται για την ανάπτυξη του Τόπου μας.
Οι εκλογές του Μαΐου είναι για μας η αφετηρία μιας Νέας Διαδρομής. Κλείνει εδώ ο κύκλος των χαμένων ευκαιριών. Ο Δήμος μας κουβαλάει ένα μεγάλο αρνητικό φορτίο από το πρόσφατο παρελθόν, συσσωρευμένα προβλήματα και υστερεί σε στοιχειώδεις υπηρεσίες και δημόσια αγαθά!
Θέλουμε τώρα να ανοίξουμε ένα Νέο κύκλο για το αύριο και να επενδύσουμε στην Προοπτική και την Πρόοδο με προγραμματισμό με συλλογικές λειτουργίες με ενεργούς τους Πολίτες στον σχεδιασμό και την υλοποίηση.
Με καθαρό βλέμμα και φρέσκιες αντιλήψεις να αλλάξουμε όσα μας κρατούν καθηλωμένους ως κοινωνία.
Τιμούμε το Παρελθόν, σεβόμαστε το Παρόν και διεκδικούμε ένα Μέλλον για όλους μας…
Αλλά για να κατακτήσουμε το Μέλλον πρέπει να υπερβούμε τις λογικές της πολιτικής περιχαράκωσης και της στείρας αντιπαράθεσης.
 
Μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε νέους πόλους ανάπτυξης, να αξιοποιήσουμε τις υπάρχουσες υποδομές, να δώσουμε περιεχόμενο και ζωντάνια στις πόλεις και τα χωριά μας.
 

 

  1. ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Είμαστε Πολίτες και κάτοικοι από όλες τις πόλεις και τους οικισμούς του Δήμου Αγίου Νικολάου. Από τις περιοχές του Κάτω και του Απάνω Μεραμπέλλου, από την πρωτεύουσα του Λασιθίου τον Άγιο Νικόλαο και την ιστορική του έδρα την Νεάπολη, από τις 26 κοινότητες και τα χωριά που τον συγκροτούν και αποτελούν τις ιστορικές του ρίζες, τις μικρές μας πατρίδες.
Είμαστε Πολίτες με διαφορετικές αφετηρίες, καταγωγές και απόψεις, με πολιτικές προσεγγίσεις και προτιμήσεις που αντιπροσωπεύουν όλες τις πλευρές του δημοκρατικού φάσματος, που ενώνουμε σήμερα τη φωνή και τις δράσεις μας, αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία για τη δημιουργία μιας ενωτικής δημοτικής παράταξης, ανεξάρτητης πέρα από κόμματα και παρατάξεις, χωρίς αποκλεισμούς, ένα ανοικτό βήμα και μαζί διαρκή πρόσκληση συμμετοχής σε όλους τους συμπολίτες και τους κατοίκους του Τόπου μας.
Μας ενώνει και μας κινητοποιεί ένα κυρίαρχο πρόταγμα της Δημοτικής μας κίνησης. Ο Δήμος μας – ο Δήμος μας είναι ο Τόπος μας.
Είμαστε όλοι εμείς που κατανοώντας τα σημερινά μεγάλα προβλήματα και θέλοντας να συμβάλλουμε στη λύση τους, συναντηθήκαμε με μοναδική κοινή πεποίθηση πως έφτασε η ώρα να κάνουμε πράξη την ολόπλευρη συμμετοχή, σε ένα ανοικτό Δήμο, που δεν θα φοβάται να ακούει τη φωνή των Πολιτών και των συλλογικών φορέων της μεγάλης γεωγραφικής ενότητας που τον αποτελεί, που δεν θα διστάζει να δέχεται την καλοπροαίρετη κριτική και την άλλη άποψη, που θα προσπαθεί να γίνεται καλύτερος για όλους, μέσα από το δημόσιο διάλογο και τη σύνθεση.
Είμαστε Πολίτες που γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε και ζούμε εδώ, είμαστε όσοι  επιλέξαμε αυτή την ευλογημένη γωνιά για να ζήσουμε και να προκόψουμε, είμαστε άνθρωποι που γεννηθήκαμε αλλού αλλά βρεθήκαμε στις πόλεις και τα χωριά του Δήμου μας επειδή γοητευτήκαμε από την φυσική ομορφιά αυτού του Τόπου. Είμαστε άνθρωποι που μας έφερε εδώ σε κάποιες περιπτώσεις η ανάγκη, μετανάστες και πρόσφυγες ενός κόσμου γεμάτου ανισότητες που αναζητήσαμε φιλόξενη στέγη και μια καινούρια πατρίδα με ασφάλεια κι αξιοπρέπεια, είμαστε όλοι εμείς τόσο διαφορετικοί αλλά ίσοι που νιώθουμε πως ο Δήμος είναι για όλους η ζεστή αγκαλιά, οι στέγες των σπιτιών μας είναι η μια δίπλα στην άλλη και ο κοινός μας βίος είναι μια καθημερινή συνθήκη που μας αφορά ισότιμα όλους, πέρα από προσδιορισμούς κάθε λογής , προσωπικούς προσανατολισμούς και προτιμήσεις ή ιδιαιτερότητες.
 
 

  1. ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΗΜΑ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΜΑΣ

Είναι κοινή πεποίθηση πως χρειαζόμαστε σήμερα ένα διαφορετικό Δήμο, που θα αποτελεί την κοινή έκφραση όλων των ιδιαίτερων τόπων του Μεραμπέλλου, που θα μας κινητοποιεί και θα μας δίνει χώρο να εκφραστούμε, που θα μας απευθύνει καθημερινό ανοικτό προσκλητήριο συμμετοχής που θα δυναμώνει την πεποίθησή μας πως μπορούμε να συμβιώνουμε και να ζούμε με ενεργό τρόπο όλες τις όψεις της κοινής καθημερινής μας συνθήκης. «ΑλλάΖουμε τον Δήμο», αυτή λοιπόν είναι η ισχυρή και αποφασιστική μας επιθυμία και η ουσιαστική και βαθιά μας απόφαση.
Ένα υπέροχο αρχαιολογικό εύρημα από πηλό, ανάμεσα στα υπόλοιπα εξαιρετικά εκθέματα του αρχαιολογικού μουσείου του Αγίου Νικολάου, αποτέλεσε την έμπνευση για το σήμα της δημοτικής μας παράταξης. Ένας ρόδακας φτιαγμένος από οπτή γη, από χώμα του τόπου μας, δουλεμένος από τα στοργικά χέρια ενός τεχνίτη προγόνου μας στα απώτερα χρόνια της πολύχρονης διαδρομής του, ήταν μια εικόνα φορτισμένη με κυριολεκτικό και συμβολικό βάρος  από τα μινωικά και τα μυκηναϊκά χρόνια, την αρχαία εποχή και τη ρωμαϊκή περίοδο και τους πιο κοντινούς σε μας αιώνες του Βυζαντίου.
Ο ρόδακας, το ρόδο με τα πολλά πέταλα, με ιδιαίτερο συμβολισμό ανάλογα με τον αριθμό τους, ήταν μια εικόνα συνυφασμένη με την ανθοφορία και τη  γονιμότητα και συνάμα ένα πολύτιμο φυλαχτό. Βρέθηκε σε αρχαίες ανασκαφές και αποτέλεσε σύμβολο από τις μινωικές τοιχογραφίες, ίσαμε τα εξώφυλλα του Ευαγγελίου, κόσμησε βασιλικές μακεδονικές λάρνακες και σήμερα προκαλεί το θαυμασμό μας στα μουσεία και τις αρχαιολογικές συλλογές. Αυτό το γοητευτικό λουλούδι λοιπόν με τους ποικίλους συμβολισμούς, που εκφράζει τη ζωή τη δημιουργία και την ίδια την Άνοιξη, διαχρονικό τεκμήριο αναγέννησης και ομορφιάς, επιλέξαμε ως σήμα της δημοτικής μας παράταξης. Θα ήταν σκόπιμο να αναφέρω στο σημείο αυτό πως η επιλογή και η επεξεργασία του έγινε με τη βοήθεια του Αρχιτέκτονα Οδυσσέα Σγουρού, που είχε την ιδέα και συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση της τελικής του μορφή που σας παρουσιάζουμε σήμερα.

 

  1. ΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ – ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΟΥΜΕ

> Μια νέα και διαφορετική θεσμική και πολιτική λειτουργία του Δήμου στις πόλεις και τα χωριά μας. Οι κάτοικοι ακόμη και του πιο μικρού και απομακρυσμένου χωριού να αισθάνονται πως αποτελούν ισότιμο τμήμα ενός μεγάλου οργανισμού που τους εκπροσωπεί και βελτιώνει τις συνθήκες ζωής τους.
> Ουσιαστικές διαδικασίες συμμετοχής, ανοικτής γραμμή διαλόγου, ερωτηματολογίων, λαϊκών συνελεύσεων και τοπικών δημοψηφισμάτων για τα σημαντικά θέματα που μας απασχολούν.
> Ένα Δήμο φιλικό, με αποκεντρωμένες διαδικασίες, ένα Δήμο-εργαστήριο ιδεών και χώρο εφαρμογής αποτελεσματικών και καλών πρακτικών.
 
> Ένα Δήμο με Εξωστρέφεια και ανοικτή επικοινωνία και συνέργειες στην ευρύτερη ενότητα του Λασιθίου, στον κοινό χώρο της Περιφέρειας Κρήτης, των Εθνικών και Ευρωπαϊκών κέντρων αναφοράς.
 

  1. ΠΩΣ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΟΥΜΕ- ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ-ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΜΕ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΔΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ

04.01. ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
            >ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ & ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Δημιουργία Αντιδημαρχίας Τουρισμού!
Στόχος η Διαχείριση και η Δημιουργία των μέσων και των δομών, όπου θα βγάλουν το Δήμο από την εσωστρέφεια και θα τον καταστήσουν σημαντικό Τουριστικό προορισμό.
-Ανανέωση τουριστικού προϊόντος – αναζήτηση νέων αγορών και ποιοτική αναβάθμιση υποδομών και του παραθαλασσίου μετώπου του Δήμου
-Εναλλακτικές μορφές Τουρισμού όπως ο Θρησκευτικός, ο ΑγροτοΔιατροφικός, ο Συνεδριακός και Ιατρικός, ο Τουρισμός της Υπαίθρου, ο Θαλάσσιος και Καταδυτικός, ο Ορεινός
– Αξιοποίηση προσωπικοτήτων, του μύθου και της ιστορίας και φιλοξενία ανθρώπων που έχουν άμεση σχέση και διακινούν το Παγκόσμιο Τουριστικό προϊόν όπως tour operators, ξεναγοί, δημοσιογράφοι και άλλοι.
-Επέκταση της Τουριστικής περιόδου σε συνεργασία με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για την αύξηση της επισκεψιμότητας.
– Παρουσία του Δήμου σε εκθέσεις και συνέδρια και συνεχής προβολή του τόπου μας σαν  Τουριστικός Προορισμός
– Αξιοποίηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων και θεαματική ποιοτική παρέμβαση στις συνθήκες της καθημερινότητας
– Ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας με καινοτόμες δράσεις και έξυπνη εξειδίκευση-   Θερμοκοιτίδα start ups με πρωτοβουλία του Δήμου
City branding
 

> ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ- ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΑΣΧΟΛΙΕΣ
-Ενημέρωση παραγωγών-στήριξη–προώθηση αγροτοδιατροφικού τομέα / Μεσογειακή διατροφή και προώθηση ποιοτικών τοπικών προϊόντων στις τοπικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις
– Αναζωογόνηση του εμπορίου και της Τοπικής Οικονομίας με δημιουργία κινήτρων και δράσεων και χρήση νεών τεχνολογιών και καινοτόμων δράσεων.
-Αξιοποίηση και ανάδειξη οικοτεχνίας και λαϊκής χειροτεχνίας – Συμμετοχή σε δράσεις και μέτρα τοπικών προγραμμάτων ενίσχυσης
-Σύνδεση με τον Πρωτογενή τομέα, Ανάδειξη τοπικών προϊόντων.
 
>ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ- ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ- ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
– Άμεση επαναλειτουργία των Σφαγείων Νεάπολης
-Στήριξη του ΒΙΟΠΑ και των αναγκαίων υποδομών που απαιτούνται
-Ενημέρωση- προβολή και αναβάθμιση μεταποιητικού τομέα στους οικισμούς και τα ιστορικά κέντρα του Δήμου
-Ενίσχυση του τομέα των Κατασκευών και αξιοποίηση θεσμικού εξοπλισμού και χρηματοδοτικών προγραμμάτων «Εξοικονομώ» και τη μείωση της Ενεργειακής Δαπάνης.
 
04.02. ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ-ΥΓΕΙΑ-ΠΡΟΝΟΙΑ  
>Ανθρωποκεντρική Κοινωνική Πολιτική, με αποτελεσματικές υποδομές κοινωνικής στήριξης. Με δίκτυα αλληλεγγύης, με ισχυρές και  δομημένες δομές για τις ειδικές ομάδες πληθυσμού και των ανθρώπων που χρειάζονται τη βοήθεια μας.
>Εμπλουτισμός του δικτύου κοινωνικών υποδομών και υπηρεσιών του Δήμου για τη μέγιστη κάλυψη της προνοιακής φροντίδας  των κατοίκων. Βάρος στη δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών, στήριξη της μονογονεϊκής οικογένειας.
>Στήριξη της λειτουργίας των ανεξάρτητων δομών και οργανώσεων πρόνοιας που λειτουργούν στα όρια του Δήμου (Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων, ξενώνες ψυχικής φροντίδας, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, δομές στήριξης ΑμεΑ, Ερυθρός Σταυρός κλπ) και των συλλογικών και εθελοντικών φορέων που δραστηριοποιούνται στον Δήμο.
>Ολόπλευρη στήριξη του ΓΝΑΝ , του Διαλυνάκειου και του Κέντρου Αποκατάστασης Νεάπολης. Αγροτικά ιατρεία στις μεγάλες κοινότητες. ΤΟΜΥ. Συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και την Ιατρική Σχολή.
>Αξιοποίηση όλων των Προγραμμάτων σε υποδομές και υπηρεσίες Καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού σε όλες του τις μορφές. Θεσμοθέτηση βραβείου «Αλληλέγγυου Πολίτη».
>Απαλλαγή δημοτικών τελών στις οικογένειες των Αμεα και ελάφρυνση για τις ιδιαίτερες ομάδες του πληθυσμού όπως Πολύτεκνοι κ.α.
 
 
04.03. ΠΑΡΑΔΟΣΗ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
>Συνάψεις και δεσμοί με την ζωντανή παράδοση των τόπων μας και τις εκφράσεις του λαϊκού Πολιτισμού. Ανάδειξη των θρησκευτικών λατρευτικών χώρων και της μεγάλης Ορθόδοξης παράδοσης και των εκδηλώσεων που κατέχουν σημαντική θέση στις τοπικές ιδιαιτερότητες.
>Ενίσχυση του δικτύου Πολιτιστικών φορέων και Συλλόγων και ένταξη μιας ολοκληρωμένης πρότασης για την πραγματοποίηση τοπικών γεγονότων (σε κάθε οικισμό) που θα εντάσσονται στον κεντρικό σχεδιασμό και προγραμματισμό του Δήμου. Διαχειριστική πρόταση και σχέδιο ανάπτυξης  δραστηριοτήτων σε όλους τους οικισμούς με αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος (παλαιά σχολεία) και εκμετάλλευση χρηματοδοτικών προγραμμάτων.
>Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Αγίου Νικολάου:

  • Πολιτισμός της καθημερινότητας. Πολιτισμός είναι η φυσική και η ιστορική μας κληρονομιά, η σχέση που έχουμε με το Περιβάλλον, την καθαριότητα, την προστασία και την φροντίδα του δημόσιου χώρου, η συμπεριφορά μας απέναντι στους συνανθρώπους μας, ο Εθελοντισμός, η φροντίδα και η μέριμνα απέναντι σε ευαίσθητες και ιδιαίτερες κοινωνικές ομάδες, η αγάπη μας για τα Ζώα και γενικότερα η συμπεριφορά που προάγει μια ποιότητα ζωής, που βιώνεται με Ευγένεια και Συνέπεια, ένα «Ευ Ζην» μεταξύ ανθρώπων που μοιράζονται τις ίδιες παραδόσεις και τον ίδιο τοπικό πολιτισμό.

Συνεπώς η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να είναι σε θέση μα αναδεικνύει και να προωθεί την πολιτιστική παράδοση, την καλλιτεχνική δημιουργία σε κάθε της έκφανση αλλά και τον Πολιτισμό της Καθημερινότητας.
 

  • Ορθολογική αξιοποίηση υφιστάμενων υποδομών. Διαμόρφωση ΔΙΚΤΥΟΥ ΧΩΡΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ σε επίπεδο Δήμου.
  • Δημιουργία ανοικτού θεάτρου,
  • Αξιοποίηση επάκτιου περιβάλλοντος και ιστορικών κτιρίων καίριας σημασίας.
  • Ανανέωση και αναβάθμιση καλλιτεχνικού φεστιβάλ διαπολιτισμικής επαφής «TOUCH» και τριημέρου Λόγου και Τέχνης.
  • Ενίσχυση της τοπικής πολιτιστικής δημιουργίας όπως Θέατρο, Κινηματογράφος, Μουσικά σύνολα, καλλιτεχνικά εργαστήρια και ενεργοποίηση του καλλιτεχνικού δυναμικού της περιοχής, Βιβλιοθήκες, Πινακοθήκη κ.α.
  • Οικονομική στήριξη και ενίσχυση των πολιτιστικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων στους οικισμούς και στα χωριά μας.
  • Πολιτιστικές συνέργειες και δράσεις σε Περιφερειακό, Εθνικό και Διεθνές επίπεδο.
  • Δίκτυο μικρών Μουσείων και χώρων προβολής Δήμου. Στήριξη Λαογραφικού Μουσείου Νεάπολης, Μουσείου Σπάνιων και ενδημικών φυτών και Μουσείου Κριτσωτοπούλας στην Κριτσά. Αρρεναγωγείο Βραχασίου, Χώρος Μνήμης παιδαγωγού Μαρίας Λιουδάκη στην Λατσίδα, Μουσείο Αλατιού και Ακονιού στην Ελούντα, Τόπος τιμής της Εθνικής Αντίστασης στον Κρούστα, Μουσείο Μελιού στην Πρίνα, Χώρος πολλαπλών χρήσεων Παλαιού Σχολείου Μιλάτου κ.α.


>Αθλητικός  Οργανισμός Δήμου Αγίου Νικολάου:

  • Ολοκλήρωση και εμπλουτισμός αθλητικών υποδομών στην έδρα, την ιστορική έδρα και τους οικισμούς. Άμεση ολοκλήρωση Τ Δίκτυο χώρων άθλησης. Κολυμβητήριο.
  • Προγράμματα «Αθλητισμού για όλους». Ειδική μέριμνα για τα ΑμεΑ.
  • Αθλητικές διοργανώσεις συμβατές με την κλίμακα των υφιστάμενων χώρων. Ενίσχυση επιτυχών μεγάλων διοργανώσεων και οργανωτική τους αναβάθμιση. Εμπλουτισμός με γεγονότα στο δίκτυο των οικισμών και τους ορεινούς όγκους.
  • Περιπατητικά δίκτυα και μονοπάτι Ε4. Ορειβατικός και καταδυτικός τουρισμός.
  • Σε συνδυασμό με το παραπάνω το «άνοιγμα» των σχολικών αύλειων και όχι μόνο χώρων, στους οποίους θα στεγαστούν χωρίς κόστος τα παραπάνω προγράμματα αλλά και ασφαλείς χώρος απασχόλησης – άθλησης των παιδιών μας.
  • Συνεργασία με τοπικούς συλλόγους – σωματεία – ομάδες ατόμων για την οργάνωση μικρών και μεγαλύτερων αθλητικών συναντήσεων σε όλη την έκταση του δήμου με σκοπό τη μαζική συμμετοχή πολιτών του τόπου μας.

 
>Παιδεία – Δια Βίου Μάθηση Δήμου Αγίου Νικολάου:

  • Συνεργασία του Δήμου με τις εκπαιδευτικές ομάδες, τους συλλόγους γονέων, τους διδάσκοντες, τις μαθητικές και φοιτητικές κοινότητες σε όλες τις βαθμίδες.
  • Προγραμματισμός εκδηλώσεων και ανάδειξη του έργου που συντελείται.
  • Ευρύτατο σχέδιο υποστήριξης και συντήρησης των σχολικών μας μονάδων και δημιουργία νέων κτηριακών εγκαταστάσεων σε μεγάλη έκταση του δήμου.
  • Ενδυνάμωση των δεσμών με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και στενή συνεργασία για τη δημιουργία του Κέντρου δια βίου Μάθησης που έχει αποφασίσει η Σύγκλητος. Στήριξη όλων των δράσεων του Πανεπιστημίου με όλους τους τρόπους. Κτίριο στη Φινοκαλιά, θερινά σχολεία κτλ. Διαρκής επιτροπή ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ – ΔΗΜΟΥ για την προώθηση σε όλα τα επίπεδα.
  • Σχολική στέγη: Ολοκληρωμένο πρόγραμμα κάλυψης κτιριακών αναγκών σε επίπεδο Δήμου. Λήψη απαραιτήτων εγκρίσεων και αναζήτηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων για να ξεπεραστούν οι μεγάλες καθυστερήσεις της προηγούμενης πενταετίας.

04.04. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ & ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ-ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΔΗΜΟΥ-ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ
>ΧΩΡΙΚΟΣ και ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΣ σχεδιασμός, με βάση την εξέλιξη και τη δυναμική των πόλεων, των οικισμών και του αγροτικού χώρου, συντονισμένος με το Περιφερειακό χωροταξικό πλαίσιο και τα Γενικά πολεοδομικά σχέδια και τις εκπονούμενες (επί 20ετία και πλέον) πολεοδομικές μελέτες των οικισμών.
>Αναθεωρήσεις ΣΧΟΟΑΠ και υφιστάμενων ρυμοτομικών στις περιπτώσεις που απαιτείται, χρήσεις γης και κανονιστικά πλαίσια ειδικών όρων δόμησης, προστασίας και κινήτρων για τους ιστορικούς και παραδοσιακούς οικισμούς και τον αγροτικό χώρο.   
>Αξιοποίηση νέων εργαλείων Ολοκληρ. Χωρικών επενδύσεων (Ο.Χ.Ε.) και εισαγωγή βελτιωμένων πρακτικών διαχείρισης των ζητημάτων του αστικού και οικιστικού περιβάλλοντος με τη συμβολή των νέων τεχνολογιών.
>Είσοδος του Δήμου στην εποχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Ανοικτή γραμμή διαλόγου με τους Πολίτες, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πληροφοριακά δίκτυα και εφαρμογές μέσω διαδικτύου για τη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών σε όλους τους τομείς.
> Smart cities – e-δήμος – mobile apps – led technology
(σμαρτ σιτις – Η-Δημος – Μομπαιλ Απς – Λεντ Τεκνολοτζι)
 
04.05. ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ- ΥΠΟΔΟΜΕΣ- ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ
> Η ποιότητα ζωής στις πόλεις και τα χωριά και η αναβάθμιση όλων των ζητημάτων της καθημερινότητας στο κέντρο της δημοτικής δραστηριότητας.
καθαριότητα του δημόσιου οδικού και κυκλοφοριακού δικτύου, η σωστή συλλογή και η διαλογή απορριμμάτων, οι πρακτικές ανακύκλωσης και ορθολογικής διαχείρισης στους ΧΥΤΑ, οι χώροι εναπόθεσης αποβλήτων, η συμμετοχή στα προγράμματα Περιφερειακού σχεδιασμού και η καλλιέργεια μιας κοινής συνείδησης για τον περιορισμό της παραγωγής τους, βασικοί άξονες της δημοτικής πολιτικής.
> Η ενεργή προστασία, η αναβάθμιση και η φροντίδα για το ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ με πρακτικές αειφορίας και βιωσιμότητας, βασικός άξονας της πολιτικής και των επιλογών του Δήμου. Η ανάδειξη του Τοπίου, των περιοχών ΝΑTURA και των ορεινών όγκων, η προστασία της γεωργικής γης και των Δασών και η ουσιαστική και όχι προσχηματική προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και του παραλιακού μετώπου και των ακτών από άστοχες και αυθαίρετες παρεμβάσεις, προτεραιότητες του προγραμματικού σχεδιασμού του Δήμου. Η αντιδιαβρωτική αντιμετώπιση των ακτών, οι στοχευμένες ήπιες λιμενικές παρεμβάσεις και η ολιστική προσέγγιση του επάκτιου μετώπου (όλου του Δήμου από το Βούλισμα ίσαμε το Σίσι) σε απόλυτη ανταπόκριση με τις θεσμικές προβλέψεις και τις αδειοδοτικές υποχρεώσεις που απαιτούνται.
>Ανάδειξη μοναδικής κληρονομιάς διαχείρισης του νερού και του ανέμου και παραδοσιακών κατασκευών αγροτικού χώρου. Ανεμόμυλοι, δίκτυο δεξαμενών, πανεμίδια, μιτάτα, σκοπιές. Διαμόρφωση ειδικών διαδρομών επίσκεψης.
Δημιουργία Ισχυρής Δημοτικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος στον Δήμο Αγίου Νικολάου.
ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ, Αναβάθμιση, συντήρηση και διαμόρφωση επαρκούς δικτύου κοινόχρηστων χώρων στις πόλεις και τα χωριά. Ολοκληρωμένες αναπλάσεις και αξιοποίηση νέων εργαλείων μέσω των Ο.Χ.Ε. (ολοκληρ-χωρικών-επενδύσεων).
>Παιδικές Χαρές Παντού με συντήρηση του υφιστάμενου δικτύου και ανταπόκριση στις ανανεωμένες προδιαγραφές και τα αυστηρά πρότυπα ασφαλούς χρήσης που χαρακτηρίζουν τους αντίστοιχους χώρους σε όλη την Ευρώπη.
>Αντιμετώπιση των αναγκών στάθμευσης ειδικά στα αστικά και τουριστικά κέντρα, δίκτυο αντίστοιχων χώρων στην έδρα του Δήμου με αξιοποίηση ανεκμετάλλευτων κοινόχρηστων χώρων και ιδιωτικών οικοπέδων, δημιουργία υπόγειων παρκινγκ, κανονισμοί τοπικής στάθμευσης, πεζοδρομήσεις, πλατείες και ανάπλαση όλου του παραλιακού μετώπου του Δήμου. Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στα ιστορικά κέντρα των πόλεων και στους οικισμούς με πεζοδρομήσεις, αναπλάσεις, δημιουργία ελεύθερων χώρων και πρασίνου.
> Ιστορικά κέντρα του Δήμου και κόλπος της Ελούντας.
Ολοκληρωμένα σχέδια τοπικής ανασυγκρότησης και στοχευμένων παρεμβάσεων στο αστικό ιστορικό κέντρο της Νεάπολης και της ευρύτερης ιστορικής και γεωγραφικής ενότητας του Απάνω Μεραμπέλλου,  το παραδοσιακό αγροτοκτηνοτροφικό κέντρο των χωριών μας και τον τουριστικά αναπτυγμένο κόλπο της Μεραμβέλου.
>Αρχαιολογικοί χώροι και Μνημεία : Ενεργή στήριξη για την ένταξη της Σπιναλόγκας στον κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, πολιτικές προστασίας και ανάδειξης της ευρύτερης περιοχής του μνημείου και συνέργειες με τοπικούς, εθνικούς και διεθνείς φορείς για την ολοκληρωμένη προβολή και ανάδειξη του Τόπου.
Ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και βελτίωση της προσβασιμότητας τους. Δίκτυο επαφής και γνωριμίας με αναδυόμενους χώρους ανασκαφών και αρχαίες πόλεις του Δήμου. Λατώ, Δρήρος, Ιερό Άρη και Αφροδίτης, Πρινιάτικος Πύργος, Ιστρώνα, Μοναστήρια και βυζαντινές εκκλησίες.
Η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου Μαρμάρου στο Καλό Χωριό και η αναβάθμιση της πηγής του Πύργου.
Ολοκλήρωση των ανασκαφών στην περιοχή του ΟΤΕ, στην περιοχή του Σταυρού και η ανάδειξη των ανασκαφών στο Σίσσι.
>Οικιστικό απόθεμα-ιστορικοί και παραδοσιακοί οικισμοί. Αξιοποίηση της ειδικής μελέτης απογραφής αρχιτεκτονικού και πολεοδομικού πλούτου του ΤΕΕ-ΤΑΚ (2012). Ειδικά κανονιστικά θεσμικά πλαίσια προστασίας και κινήτρων για την επανακατοίκηση και την αποφυγή της εγκατάλειψης και της ερήμωσης, σύμφωνα και με τις προβλέψεις του νέου Χωροταξικού Κρήτης ( υποδοχείς εναλλακτικού τουρισμού στις ηπειρωτικές περιοχές).
 
 
>Κτιριακές και δημόσιες υποδομές.   

  • Δημιουργία Κ.Ε. Σταθμού στο λιμένα Αγίου Νικολάου. Επικαιροποίηση και ολοκλήρωση της υφιστάμενης μελέτης του 2004 του τότε Λιμενικού Ταμείου. Τόνωση της κρουαζιέρας και αναβάθμιση χρήσης της λιμενικής ζώνης.
  • Μεταφορά της ΑΣΤΕΚ σε νέες εγκαταστάσεις στο χώρο του ΤΕΙ των Λακωνίων. Δημιουργία Φοιτητικής εστίας για όλους τους φοιτητές. Αναβάθμιση πρόσβασης και οδικού δικτύου.

>Οδικό και κυκλοφοριακό δίκτυο-Συγκοινωνίες:

  • ΒΟΑΚ: Ενεργό ενδιαφέρον για την ολοκλήρωση του ΒΟΑΚ σε όλο του το μήκος. Επίσπευση ένταξης του τμήματος Νεάπολης-Αγίου Νικολάου και άμεση δημοπράτηση. Εσωτερικό δίκτυο Δήμου, βελτίωση και προστασία βόρειου μετώπου Μιλάτου-Σισίου, κεντρικός άξονας προς Ελούντα και περιφερειακός δρόμος Σχίσματος. Υλοποίηση αρχιτεκτονικού διαγωνισμού πλατείας Ελούντας και διαμόρφωση παραλιακού μετώπου σύνδεσης του οικισμού με την περιοχή των μεγάλων ξενοδοχείων.
  • Αστική συγκοινωνία πόλης Αγίου Νικολάου και αναβάθμιση εξυπηρέτησης ΚΤΕΛ σε όλο τον Δήμο.

04.06. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΗΜΟΥ- ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ»
> Αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και των στελεχών του Δήμου και ορθολογική διαχείριση των αναγκών σε στενή συνεργασία και ανοικτή διαβούλευση με τους εργαζομένους και τις ανάγκες των Οργανισμών του.
ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΩ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ Κ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΕΣΒ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΟΛΕΣ ΤΟΥΣ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΜΑΣ.
>Διαρκής συνεργασία του Δημάρχου και του πολιτικού προσωπικού του Δήμου με όλες τις βαθμίδες λειτουργίας του Δήμου. Αποκατάσταση σχέσεων σεβασμού και αλληλεγγύης και ενεργή παρουσία σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα και τα χωριά.
 
 
 
 
 

  1. ΜΙΑ ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΩΣ ΥΠΟΣΧΕΣΗ

Η σημερινή μας ουσιαστική επαφή μας τιμά ιδιαίτερα και δυναμώνει τη φωνή όλων μας. Μόνο μια υπόσχεση θέλουμε να σας δώσουμε τώρα. Πως θέλουμε να καταστήσουμε αποτελεσματική και διαρκή τη σημερινή πρόσκληση συμμετοχής που σας απευθύναμε. Η δική σας ολόπλευρη στήριξη, η καθημερινή και υπεύθυνη κινητοποίηση όλων μας και η επιμονή μας πως μόνο «με λογισμό και μ΄όνειρο»  όπως έγραφε ο εθνικός μας ποιητής Διον.Σολωμός  μπορούμε να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο αύριο και να αλλάξουμε τον Δήμο , είναι οι αληθινές μας δυνάμεις για τη μεγάλη πρόκληση της δημιουργίας ενός καλύτερου Τόπου.  
Στη δική μας αντίληψη έχουν ισότιμη θέση όλες οι απόψεις, δεν υπάρχουν φίλοι και αντίπαλοι παρά μόνο ισότιμοι ΕΤΑΙΡΟΙ και ο δημόσιος ανοικτός και δημοκρατικός διάλογος για το κοινό μας μέλλον. Σε τούτο τον καλό και υπεύθυνο αγώνα σας καλούμε να είστε ΟΛΟΙ ΠΑΡΟΝΤΕΣ.
Αξίζουμε ένα άλλο Δήμο και βέβαια ένα καλύτερο ΤΟΠΟ.-
Σας ευχαριστώ από καρδιάς