in ,

Ο αντίποδας της Ελούντας!

Γράφει η Μαρία Ρουκουνάκη

Υπάρχει αντίποδας; Και όμως υπάρχει και βρίσκεται σε υποανάπτυξη. Με την Ελούντα στα όρια του κορεσμού, αρχίζει να αναπτύσσεται η άλλη πλευρά του Δήμου, η περιοχή του Καλού Χωριού. Τι έχει όμως η περιοχή αυτή να προσφέρει πέρα από τη γνωστή παραλία του Βουλίσματος και κάποια ξενοδοχεία;

Δεν είναι τυχαίο που ακόμα και οι ιδιοκτήτες των 5* ξενοδοχείων ζητούν την σηματοδότηση μονοπατιών και προσφέρουν βραδιές οινογνωσίας και γευσιγνωσίας. Ο σύγχρονος επισκέπτης θέλει να ζήσει εμπειρίες. Υπάρχει μεγάλη μάζα που αρκείται στις υπηρεσίες ενός ξενοδοχείου, αλλά υπάρχει και μια κρίσιμη μάζα, συναθροίζοντας και τον εσωτερικό τουρισμό της Κρήτης και ειδικά του Ηρακλείου, μια πόλη 200.000 κατοίκων πολύ κοντά σε εμάς, που ψάχνει το κάτι παραπάνω.

Εάν θέλουμε να επενδύσουμε στην επέκταση της τουριστικής περιόδου θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα του εναλλακτικού τουρισμού και ειδικά του αθλητικού, που λαμβάνει μέρος την άνοιξη και το φθινόπωρο και όχι το κατακαλόκαιρο λόγω ζέστης (δεν μπορείς να κάνεις ποδήλατο με 30 βαθμούς υπό σκιάν). Τα πλεονεκτήματα του Καλού Χωριού είναι ότι κατέχει γήπεδο ποδοσφαίρου, με ιδιοκτησιακά θέματα που πρέπει να λύσουμε, αλλά σε έναν χώρο που με τις κατάλληλες υποδομές θα μπορούν να διεξαχθούν μεγάλες οργανώσεις. Ελεύθερους χώρους για άλλα γήπεδα καλαθοσφαίρισης ή τένις. Αναπτύσσεται το μοναδικό αναρριχητικό πεδίο στην περιοχή, στην Πέζα, με εκπληκτική θέα. Επίσης με τους πολλούς αγροτικούς δρόμους μέσα στον κάμπο, αλλά και την άμεση σύνδεση με τον ορεινό όγκο των Κρούστα- Πρίνα-Κριτσά, δίνετε η δυνατότητα πολλών ποδηλατικών και πεζοπορικών μοναδικού κάλλους διαδρομών. Μόνο όποιος έχει βιώσει την εναλλαγή βουνού και θάλασσας μπορεί να αντιληφθεί τη μαγεία και να εκτιμήσει την εκπληκτική θέα.
Ένα μεγάλο μέρος της περιοχής είναι υπό την επίβλεψη της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Όχι άδικα καθώς είναι γνωστή η περιοχή του Βρόκαστρου, αλλά δυσπρόσιτη, και η ύπαρξη ενός αρχαίου ναού θαμμένου ακόμα. Είναι απαραίτητη η συνεργασία με την αρχαιολογική υπηρεσία για να γίνει πιο εύκολη η πρόσβαση, να αναδειχτεί ο πλούτος και να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες ανασκαφές.
Διαθέτει τέσσερεις παραλίες, εκ των οποίων το Βούλισμα, μια από τις ομορφότερες σε όλη την Κρήτη. Με εύκολη πρόσβαση και υπηρεσίες για όλους τους πολίτες. Με τη συνεργασία της αρχαιολογικής υπηρεσίας θα πρέπει να ερευνηθεί η δυνατότητα καταδυτικού πάρκου και αξιοποίηση ενάλιων αρχαιοτήτων.
Το μεγαλύτερο όμως προτέρημα είναι οι άνθρωποι του Καλού Χωριού. Στην παρουσίαση του ανεξάρτητου ψηφοδελτίου εντυπωσιαστήκαμε από την φλόγα της γνώσης στα μάτια τους, του πλούτου που έχουν και του τρόπου, που κατέχουν, για να κάνουν το όραμα τους πραγματικότητα. Το Καλό Χωριό έχει προοπτικές να γίνει πυλώνας του εναλλακτικού τουρισμού για όλο τον Δήμο Αγίου Νικολάου αναπτύσσοντας τις δυνατότητες του. Είναι ρεαλιστές και στοχεύουν στο αδύνατο!

Ρουκουνάκη Μαρία
Διπλ. Πολ. Μηχανικός
Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος
«αλλάΖουμε τον Δήμο»