in

Περί απολογισμού 2019 στον Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου

         ΟΡΟΠΕΔΙΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ   6/7/2020

Περί ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2019 ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΟΡΟΠΕΔΙΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ απο τους συμβούλους του συνδυασμού της Λαϊκής Συσπείρωσης 

 Στο δημοτικό συμβούλιο στις 27 Ιουνίου, συζητήθηκε ο Οικονομικός Απολογισμός 2019 του δήμου.

Ο προϋπολογισμός για κάθε χρονιά δείχνει τις προθέσεις της δημοτικής αρχής και ο απολογισμός δείχνει τι έγινε στην πράξη.

Όταν έφτιαχνε ο δήμος τον προϋπολογισμό του 2019, συμμορφώθηκε πλήρως με τις υποδείξεις της κυβέρνησης, χωρίς να παίρνει υπόψη τις πραγματικές ανάγκες του Οδοπεδιώτη.  Έτσι έφτιαξε ένα αντιλαϊκό προϋπολογισμό, παραφουσκωμένο με μεγάλα λόγια και υποσχέσεις, συνολικού ύψους 10.267.320,90  ευρώ ! Στον απολογισμό φάνηκε το μέγεθος της «φούσκας».  Τα έσοδα έφτασαν μόνο το 1.585.514,19 ευρώ και τα έξοδα το 1.772.015,54 ευρώ, δηλαδή κοντά μόλις στο 17% !

Από τους φόρους που πληρώνουμε όλοι, το κράτος έδωσε ελάχιστα στο δήμο ως χρηματοδότηση για τις ανάγκες μας. Ο δήμος όχι μόνο δεν διεκδίκησε την κρατική χρηματοδότηση, αλλά έβαλε κι από πάνω δημοτικά τέλη που έφτασαν τις 350.000 ευρώ.

Ο βαθμός υλοποίησης του τεχνικού προγράμματος με κονδύλια από το κρατικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δείχνει την κοροϊδία και του κράτους και του δήμου. Ενώ είχαν εξαγγελθεί έργα ύψους 5.094.000,00 ευρώ, τελικά έγιναν έργα αξίας 162.329,00 ευρώ, δηλαδή καλύφθηκε το 3,18%  από τις υποσχέσεις. Κι άλλη μια χαμένη χρονιά για το Οροπέδιο.

Είναι φανερή η έλλειψη ουσιαστικού σχεδιασμού και προτεραιοτήτων σε ό,τι αφορά στα αναγκαία έργα που ΔΕΝ έγιναν για να βελτιώσουν τη ζωή των κατοίκων του Οροπεδίου. Εμείς πληρώνουμε και άλλοι κερδίζουν.

Είναι επίσης φανερή η πρόθεση της δημοτικής αρχής να κρύψει αυτή την πραγματικότητα, που αν δεν ήταν οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης δεν θα την μάθαινε κανείς.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ

ΠΟΥ ΑΝΑΔΕΙΧΤΗΚΑΝ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΡΙΣΗ

Στις 21-6-2020 συναντήθηκαν στην αίθουσα του δήμου επαγγελματοβιοτέχνες της περιοχής μας, για να συζητήσουν τα προβλήματα που έχουν προκύψει εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης, που πυροδότησε ο κορωνοϊός , ιδιαίτερα στη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και υπηρεσιών φιλοξενίας.

Ο δήμαρχος υποσχέθηκε ότι θα συμβάλει στη διαφήμιση της περιοχής, ώστε να φτάσει και εδώ ένα όσο γίνεται πιο μεγάλο κομμάτι της φτωχής τουριστικής χρονιάς.

Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι πως οι επαγγελματίες της περιοχής λειτουργούν με φιλότιμες προσπάθειες τις επιχειρήσεις τους, παρά τις αντιξοότητες. Χρειάζονται μέτρα στήριξης, ελάφρυνσης και όχι άλλα βάρη από προμηθευτές, τράπεζες, κράτος, δήμο.

Προβλήματα εντοπίζουμε στις δημοτικές αρχές, προηγούμενες και τωρινή, που «φρόντισαν» να αφήσουν τον τόπο χωρίς υποδομές. Ποιος ενδιαφέρθηκε για τη σύνδεση του δρόμου για το Οροπέδιο με την Εθνική οδό; Ή τη διάβαση των ψηλών λεωφορείων μέσα από τα χωριά; Μήπως υπάρχουν πάρκιγκ να σταματήσει ο κάθε περαστικός; Η γενική καθαριότητα και αισθητική είναι ικανοποιητική; Υπάρχουν σημεία ενημέρωσης των επισκεπτών; Οι αρχαιολογικοί χώροι –πέραν του Δικταίου Άντρου- έχουν αναδειχτεί;  Τα τοπικά μονοπάτια;  Οι ποδηλατόδρομοι;

Αντίθετα, αντί για ελαφρύνσεις ο δήμος μεθοδεύει νέα βάρη, με την κατηγοριοποίηση των καταστημάτων στο Λασίθι και την απαξίωση κάποιων απ’ αυτά.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ ΚΩΣΤΗΣ ΔΑΛΑΒΕΡΟΥ  ΡΕΝA