in ,

Πετράκη και περ. σύμβουλοι Λασιθίου, “φτωχός συγγενής ξανά ο νόμος”

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ , ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΠΙΡΤΖΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΟΑΚ
Με αφορμή τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Υπουργού Υποδομών κ.  Χρήστου Σπίρτζη για τον ΒΟΑΚ θεωρούμε υποχρέωση μας να επισημάνουμε τα εξής:
Σε τροχιά υλοποίησης έχει τεθεί ο ΒΟΑΚ, με διάφορους τρόπους χρηματοδότησης,  από Κίσαμο έως Άγιο Νικόλαο.  Το τμήμα από Άγιο Νικόλαο έως Σητεία, μήκους 65 χιλιομέτρων, κατά το μεγαλύτερο μέρος του, τα 2/3, παραμένει ως έχει,  δηλαδή σε άθλια κατάσταση επ΄ αόριστον. Ούτε το τμήμα παράκαμψης της Παχειάς  Άμμου που διαθέτει πολύ πιο προχωρημένη μελέτη και ωριμότητα από τα εντασσόμενα τμήματα Κισάμου – Αγίου Νικολάου , περιλαμβάνεται στα προς κατασκευήν.
Έτσι ο Νομός μας παραμένει και πάλι στο περιθώριο και η αντιμετώπιση του ως φτωχού συγγενή συνεχίζεται.
Επίσης , όπως είναι γνωστό πρόσφατα με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης έχει τεθεί σε τροχιά υλοποίησης το Αεροδρόμιο Καστελίου και οι συνδετήριοι δρόμοι του.  Σε αντίθεση οι δρόμοι που είναι απαραίτητοι για την αξιοποίηση του από 4ετίας λειτουργούντος αεροδρομίου Σητείας,  Βόρειος και Νότιος Άξονας καρκινοβατούν ή λιμνάζουν με αποτέλεσμα την καθήλωση της ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.
Επισημαίνουμε ακόμα ότι, έως ότου ο κυκλοφοριακός φόρτος θα αποτελεί το μοναδικό κριτήριο για την κατασκευή και αναβάθμιση οδικών έργων τόσο οι αναπτυγμένες περιοχές θα υπεραναπτύσσονται και οι λιγότερο αναπτυγμένες θα οδηγούνται σε αναπτυξιακή υστέρηση και αποδόμηση.  Πρέπει επιτέλους η Ισόρροπη Ανάπτυξη να πάψει να αποτελεί ωραίο σύνθημα και να αποτελέσει εφαρμοσμένη πολιτική με τη δημιουργία πρωτίστως των απαιτούμενων υποδομών σε κάθε περιοχή. Η πολιτεία οφείλει να διαθέτει τους αναγκαίους πόρους από Δημόσιες Επενδύσεις ή άλλες πηγές.
Για τους λόγους αυτούς ζητούμε για άλλη μια φορά τη προώθηση των μελετών και την δρομολόγηση της κατασκευής των οδικών έργων που θα αποτρέψουν την περεταίρω αναπτυξιακή συρρίκνωση του Νομού μας και θα αποκαταστήσουν την Ισόρροπη Ανάπτυξη.
 
Η Αντιπεριφερειάρχης  Λασιθίου
Πελαγία Πετράκη
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Λασιθίου:
1.Βάρδα Μαρία
2.Γουλιδάκης Ιωάννης
3.Δασκαλάκης Νικόλαος
4.Δελημπαλταδάκης Γεώργιος
5.Ζερβάκης Γεώργιος
6.Κλώντζας Εμμανουήλ