in ,

Σε ισχύ το απαγορευτικό στα λιμάνια της Κρήτης

Τέλος καλό όλα καλά σε ότι αφορά το πλοίο των Μινωικών Γραμμών Festos Palace, το οποίο χθες Κυριακή, δεν μπορούσε να δέσει στην προβλήτα του λιμανιού του Ηρακλείου, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι, τρία ρυμουλκά έσπευσαν προκειμένου να μεταφερθεί με ασφάλεια στην προβλήτα 2.απαγορ
Ευτυχώς από το περιστατικό που “λαχτάρησε” εκατοντάδες επιβάτες, δεν προκλήθηκε τραυματισμός, ούτε διαπιστώθηκε ρύπανση, ωστόσο από την πρόσκρουση προκλήθηκε στρέβλωση στη δεξιά μάσκα του πλοίου με μικρό ρήγμα μήκους περίπου 20 εκατοστών και ύψους 5 εκατοστών και απόσταση πλέον του ενός 1 μέτρου πάνω από την ίσαλο γραμμή.

Όπως αναφέρει το το Λιμενικό σε ανακοίνωσή του: «Κατά τη διαδικασία κατάπλου και ενώ πραγματοποιούσε ελιγμούς πρόσδεσης με τη συνδρομή του Ρ/Κ «ΜΕΝΤΟΡΑΣ» Ν.Η. 155, το πλοίο προσέκρουσε στο βόρειο λιμενοβραχίονα λιμένα Ηρακλείου, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. 
Ανωτέρω πλοίο εκτελούσε προγραμματισμένο δρομολόγιο από Σούδα για Ηράκλειο – Πειραιά με 270 επιβάτες, 31 Ι/Χ, 10 Φ/Γ και 5 Δ/Κ οχήματα.
Από την πρόσκρουση προκλήθηκε στρέβλωση στη δεξιά μάσκα του πλοίου με μικρό ρήγμα μήκους περίπου είκοσι (20) εκατοστών και ύψους πέντε (5) εκατοστών και απόσταση πλέον του ενός (01) μέτρου πάνω από την ίσαλο γραμμή.
Από το περιστατικό δεν προκλήθηκε τραυματισμός, ούτε διαπιστώθηκε ρύπανση. Το πλοίο προσέδεσε με ασφάλεια δυτικά του προβλήτα 2 με την συνδρομή τριών (03) Ρ/Κ πλοίων.
Άμεσα στελέχη του Τοπικού Κλιμακίου Επιθεώρησης Πλοίων διενήργησαν επιθεώρηση ενώ από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου απαγορεύτηκε ο απόπλους του “ΦΑΙΣΤΟΣ ΠΑΛΑΣ” μέχρι αποκατάστασης της ζημιάς και προσκόμισης βεβαιωτικού διατήρησης κλάσης από τον παρακολουθούντα το πλοίο νηογνώμονα.»
Σε ισχύ το απαγορευτικό στα λιμάνια της Κρήτης
Η απαγόρευση απόπλου που είχε τεθεί σε ισχύ από το βράδυ της Κυριακής, ανανεώθηκε σήμερα στις 6 το πρωί και είναι σε ισχύ μέχρι τις 12 το μεσημέρι, οπότε αναμένεται νεώτερη ενημέρωση από τα Λιμεναρχεία.
Πάντως όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν θα πρέπει να παραμένουν στα πλοία καθώς – εάν βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες και αρθεί το απαγορευτικό.– τα πλοία μπορεί να αποπλεύσουν.
Σε ετοιμότητα και σήμερα το Λιμεναρχείο
Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου, παραμένει και σήμερα σε επιφυλακή και καλεί όλους τους ιδιοκτήτες ελλιμενιζόμενων μικρών σκαφών να αποφύγουν τη δραστηριοποίησή τους, για όσο διαρκέσουν τα καιρικά φαινόμενα, αλλά και να λάβουν τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλείας των σκαφών τους.
Το Κ.Λ.Η. έχει θέσει σε ετοιμότητα όλο το προσωπικό και τα διατιθέμενα πλωτά και χερσαία μέσα, προς αντιμετώπιση περιστατικών παροχής βοήθειας σε τυχόν κινδυνεύοντα πλοία, μικρά σκάφη και πρόσωπα.
Κανονικά οι πτήσεις στο αεροδρόμιο
Χθες, προβλήματα εντοπίστηκαν και στο αεροδρόμιο Ηρακλείου καθώς η απογευματινή πτήση από Αθήνα δεν προσγειώθηκε στο «Νίκος Καζαντζάκης» εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων με το αεροπλάνο να αναγκάζεται να επιστρέψει στο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Σήμερα Δευτέρα, οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο “Νίκος Καζαντζάκης” γίνονται κανονικά.
Κινητοποιήθηκε η πυροσβεστική για πτώσεις δέντρων
Οι θυελλώδεις άνεμοι που έπνεαν χθες προκάλεσαν αρκετά προβλήματα και στο οδικό δίκτυο της Κρήτης εξαιτίας πτώσεων δέντρων.
Μάλιστα, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από την Πυροσβεστική κατά τη διάρκεια του απογεύματος καταγράφηκαν πτώσεις δέντρων στον ΒΟΑΚ (στο ύψος του Κοκκίνη Χάνι), στην περιοχή του Άη Γιάννη Κνωσού (έπεσε πάνω σε σταθμευμένα οχήματα).