in ,

Στην βουλή, και όχι μόνο, τα πρωτάκια του ΓΕΛ Νεάπολης

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ Α΄ΤΑΞΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Το απόγευμα της 18ης Μαρτίου ξεκινήσαμε από τη Νεάπολη με τα παιδιά της Α΄ Τάξης Λυκείου για Εκπαιδευτική Επίσκεψη στη Βουλή των Ελλήνων στην Αθήνα. Λαμβάνοντας υπόψη τη χρησιμότητα των  επισκέψεων σε πολιτιστικούς , μνημειακούς και τεχνολογικούς χώρους για την πραγμάτωση της ολιστικής ανάπτυξης της προσωπικότητας των μαθητών μας , επιλέξαμε τους χώρους επίσκεψης που θα έκαναν την ολιγοήμερη εκδρομή τους αξέχαστη.
Φθάνοντας στο λιμάνι του Πειραιά περιηγηθήκαμε στο Πασαλιμάνι και στην ακτή Ζέας ανηφορίζοντας για το προκαθορισμένο ραντεβού στη Βουλή. Εκεί ενημερωθήκαμε για την ιστορία του κτηρίου από την εποχή του Όθωνα και τις διαφορετικές χρήσεις του μέχρι την τελική χρήση ως Κοινοβούλιο. Έπειτα ξεναγηθήκαμε  στην  έκθεση του Ρήγα Φεραίου ,όπου  συναντήσαμε και το βουλευτή Λασιθίου κ. Θραψανιώτη Μανώλη. Σημαντική εμπειρία η παρακολούθηση της συζήτησης των βουλευτών για το νομοσχέδιο της ισότητας των φύλων. Έπειτα επισκεφθήκαμε την έκθεση του Λεορνάντο ντα Βίντσι στην Τεχνόπολη στο Γκάζι. Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν από την πολυεπιστημονικότητα του και τις πολλές εφευρέσεις που είχαν προηγηθεί της εποχής του στη ζωγραφική , στη αρχιτεκτονική ,στην αστρονομία, στην ανατομία ,στην αεροναυπηγική ,στη σχεδίαση όπλων κ.α .Τα εκθέματα του Λεονάρντο ντα Βίντσι συμπληρώθηκαν από οπτικοακουστική παρουσίαση συνδυασμένη με γνωμικά του ιδίου. Τελικός σταθμός στην έκθεση υπήρξε η αίθουσα όπου αναλύεται ο γνωστός σε όλους μας πίνακας της Τζοκόντα. Ανηφορίζοντας την οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου φτάσαμε στο ιστορικό κέντρο , περιηγηθήκαμε  στο Θησείο και το Μοναστηράκι και  απολαύσαμε τις τοπικές λιχουδιές.

Μετά το μικρό απογευματινό μας διάλειμμα, είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε το Εθνικό Αρχαιολογικό μουσείο. Μεγάλη εντύπωση προκάλεσαν στα παιδιά  ο μηχανισμός των Αντικυθήρων, τα Αιγυπτιακά εκθέματα και η εξέλιξη των αγαλμάτων από τους κούρους και τις κόρες ως τη ρωμαϊκή περίοδο. Κλείσιμο της πρώτης ημέρας της εκπαιδευτικής μας εξόρμησης ήταν  ένας νυχτερινός περίπατος στα γραφικά σοκάκια της Πλάκας κάτω από τον φωταγωγημένο Παρθενώνα.
 
Η δεύτερη μέρα της επίσκεψης μας άρχισε με περιήγηση στην νότια κλιτύ της Ακρόπολης όπου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν στην αρχαιότερη οδό της Αττικής, την οδό Τριπόδων, να δουν από κοντά το αρχαίο θέατρο του Διονύσου και το Ωδείο Ηροδότου του Αττικού. Καθοδόν οι μαθητές περπάτησαν το αρχαίο μονοπάτι προς την Πνύκα, τον πρώτο δημόσιο χώρο συγκέντρωσης  αθηναίων πολιτών για τη δημοκρατική λήψη αποφάσεων που αφορούσαν την διοίκηση της πόλης- κράτους. Κατηφορίζοντας προς το Θησείο τα παιδιά είχαν ελεύθερο χρόνο να περπατήσουν στον εμπορικότερο δρόμο την Αθήνας, την Ερμού.

Επόμενος προορισμός μας ήταν το Μουσείο Ψευδαισθήσεων στο Μοναστηράκι. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν με τα ίδια τους τα μάτια πως δημιουργούνται οι οφθαλμαπάτες και πόσο εύκολο είναι να «ξεγελαστεί» το μάτι και ο εγκέφαλος του ανθρώπου. Η ημέρα τελείωσε στο θέατρο Δημήτρης Χορν όπου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παράσταση «Βυσσινόκηπος» του Τσέχωφ.

Την τελευταία ημέρα της εκδρομής επισκεφθήκαμε τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο των Δελφών. Ένας πραγματικά εντυπωσιακός χώρος  που δίκαια χαρακτηριζόταν ως ο «Ομφαλός της Γης». Μετά την ξενάγηση και την περιήγηση στο χώρο, η εκδρομή μας τελείωσε με μία βόλτα στην γραφική  Αράχωβα, προτού ξεκινήσουμε για το λιμάνι του Πειραιά και το ταξίδι της επιστροφής.
Επιστρέφοντας με ασφάλεια στην Νεάπολη, πιστεύουμε ότι τα παιδιά ωφελήθηκαν από αυτό το ταξίδι και ότι και αυτή η εκδρομή  θα τους μείνει ως μια όμορφη ανάμνηση από τα μαθητικά τους χρόνια.
Οι συνοδοί καθηγητές
Ανδρουλάκη Αθηνά
Μουτσιούδης Γεώργιος
Ξέπαπας Σωτήριος