in

ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου: «Ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων στους Παιδικούς σταθμούς μέσω ΕΣΠΑ και μετατροπή τους σε Αορίστου χρόνου»

Οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί αποτελούν σημαντικούς χώρους αγωγής και εκπαίδευσης των παιδιών μέχρι την εγγραφή τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Διευκολύνουν τους εργαζόμενους γονείς κατά τη διάρκεια της δουλειάς τους, αλλά και τους άνεργους γονείς στην προσπάθεια αναζήτησης θέσης εργασίας. Πέραν τούτων οι Σταθμοί συνεισφέρουν σημαντικά στην ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών, καθώς αποτελούν ένα ασφαλές και δημιουργικό περιβάλλον, που υπηρετούν ειδικευμένοι παιδαγωγοί και κατάλληλο λοιπό προσωπικό.

Η στελέχωση των παιδικών σταθμών στο νομό Λασιθίου εξασφαλίζεται κυρίως με συμβάσεις ορισμένου χρόνου από προγράμματα ΕΣΠΑ (στον Άγιο Νικόλαο περίπου 60%, στη Σητεία περίπου 30% και  στην Ιεράπετρα πάνω από 80%), ενώ οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού έχουν παγώσει εδώ και χρόνια με αποτέλεσμα όλα αυτά τα χρόνια οι σταθμοί να υπολειτουργούν και οι διάφορες ανελαστικές σχέσεις εργασίας στην πρόσληψη προσωπικού, όχι μόνο να μην επαρκούν για την κάλυψη των κενών, αλλά ο έκτακτος και μεταβαλλόμενος χαρακτήρας τους, πιθανά να βλάπτει το κλίμα αμοιβαιότητας και εμπιστοσύνης που πρέπει να αναπτύσσεται ανάμεσα στα παιδιά και το προσωπικό των σταθμών.
Στα τέλη Ιανουαρίου εκδικάζεται αγωγή των εργαζομένων μέσω ΕΣΠΑ στους παιδικούς σταθμούς του Αγίου Νικολάου, οι οποίοι ζητούν τη μετατροπή όλων των συμβάσεων τους από ορισμένου σε αορίστου χρόνου. Βιώνοντας ένα ιδιότυπο καθεστώς αβεβαιότητας και ανασφάλειας, δεν γνωρίζουν αν με τη λήξη των συμβάσεων τους τον Αύγουστο του 2020, αυτές θα ανανεωθούν. Σε πολλές περιπτώσεις τα δικαστήρια σε πρώτο βαθμό δικαιώνουν τους εργαζομένους, ενώ το άρθρο 54 (του Νόμου 4447/2016 – ΦΕΚ 241/Α/23-12-2016) που ψήφισε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δίνει πλήρη ελευθερία στους ΟΤΑ για την άσκηση ή μη ένδικων μέσων σε περιπτώσεις εργατικών διαφορών, καθώς αίρεται  η υποχρεωτικότητα άσκησης έφεσης σε πρωτόδικες αποφάσεις. 
Αν δεν ανανεωθούν οι συμβάσεις, αφενός οι ίδιοι θα οδηγηθούν στην ανεργία, αφετέρου το υπόλοιπο μόνιμο προσωπικό δεν θα επαρκεί για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών των δημοτικών παιδικών σταθμών, με οδυνηρό αποτέλεσμα το κλείσιμό τους και πολλές οικογένειες να βρεθούν μπροστά σε αδιέξοδο. 
Επειδή είναι επιτακτική η κάλυψη των κενών στους Παιδικούς Σταθμούς με μόνιμο προσωπικό αφού καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες και έχει ήδη ενσωματωθεί στη λειτουργία των Παιδικών Σταθμών,
Επειδή  το δικαίωμα της πλήρους και σταθερής εργασίας είναι αναφαίρετο για όλους,
Επειδή η απουσία προσλήψεων μόνιμου προσωπικού απαξιώνει την σημασία των Παιδικών σταθμών και της αδήριτης αναγκαιότητας τους σε κάθε οικογένεια,
Επειδή η ομαλή λειτουργία των παιδικών σταθμών είναι εξαιρετικά σημαντική για τη ζωή των οικογενειών και έχει μεγάλη συνεισφορά στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.
Επειδή έχουν ήδη εκδοθεί δικαστικές αποφάσεις που μετατρέπουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου 
 
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
 

  • Σε ποιες ενέργειες σκοπεύουν να προβούν, προκειμένου να διασφαλιστούν  μόνιμες θέσεις εργασίας στους Παιδικούς σταθμούς, όπως γίνεται με το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». 
  • Αν προτίθενται να αναλάβουν τη δαπάνη, ώστε με τη λήξη των προγραμμάτων ΕΣΠΑ να καλύπτεται αυτή από εθνικούς πόρους και σταδιακά να γίνονται μόνιμες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ.

 
 
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
 
Θραψανιώτης Μανόλης
 
Αβραμάκης Ελευθέριος
 
Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
 
Βαρδάκης Σωκράτης
 
Γκιόλας Γιάννης
 
Ελευθεριάδου Σουλτάνα
 
Μάλαμα Κυριακή
 
Μουζάλας Γιάννης
 
Μπάρκας Κωνσταντίνος
 
Νοτοπούλου Κατερίνα 
 
Παπανάτσιου Αικατερίνη
 
Παππάς Νίκος
 
Πέρκα Θεοπίστη
 
Σαρακιώτης Ιωάννης
 
Σκούφα Ελισσάβετ
 
Φάμελλος Σωκράτης
 
Χρηστίδου Ραλλία
 
Ψυχογιός Γεώργιος