in ,

ΤΕΙ Κρήτης: Λάθος να ζητά κάθε πόλη στο Λασίθι και μια σχολή, ακατάλληλες οι υποδομές, video

Καμία θετική  διάθεση του ΤΕΙ Κρήτης για την λειτουργία νέων τμημάτων στο νομό Λασιθίου στο νέο Πανεπιστήμιο το οποίο σχεδιάζεται έγινε φανερή στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Πρυτανεία του ΤΕΙ Κρήτης το πρωί της Τρίτης στα γραφεία της Συγκλήτου στο Ηράκλειο.
Ο κ. Κατσαράκης, Πρύτανης του ΤΕΙ και ένα από τα μέλη που συμμετείχε στην επιτροπή που συνέταξε το πόρισμα για την μετεξέλιξη του ιδρύματος, ανέλυσε το πόρισμα που έχει δοθεί στη δημοσιότητα, τονίζοντας πως οι προτάσεις που γίνονται στοχεύουν στη ριζική αναβάθμιση τόσο του ΤΕΙ όσο και ολόκληρης της ακαδημαϊκής κοινότητας όλης της Κρήτης, η οποία επίσης θα επωφεληθεί παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν από το Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο Κρήτης.
Η συγγραφή του νομοσχεδίου όπως είπε είναι ήδη σε εξέλιξη από το Υπουργείο Παιδείας με στόχο να είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, ώστε να υπάρχει ο απαραίτητος και κρίσιμος χρόνος ώστε τα νέα τμήματα να μπουν στα μηχανογραφικά της επόμενης χρονιάς, αφού το ενδεχόμενο να μείνει το ΤΕΙ Κρήτης το μοναδικό της χώρας που θα έμενε εκτός ανωτατοποίησης θα είχε πολύ αρνητικές συνέπειες την επόμενη χρονιά.
Το όνομα του νέου Πανεπιστημίου τόνισε πως θα ανακοινωθεί από τον Υπουργό ο οποίος δεν είναι απίθανο πως θα επισκεφθεί την Κρήτη για τις επίσημες ανακοινώσεις.
Το ενδεχόμενο να γίνουν αλλαγές στο πόρισμα είναι στο χέρι του Υπουργό τόνισε ο κ. Κατσαράκης, αναφέροντας όμως πως ο ίδιος πιστεύει πως το πόρισμα θα είναι ο κορμός στον οποίο θα στηριχθεί το νέο Πανεπιστήμιο σε βαθμό 80-90%.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε επίσης στις αλλαγές που θα προκύψουν σε διδακτικό προσωπικό αλλά και τους υπάρχοντες και παλιούς φοιτητές του ΤΕΙ με τον κ. Κατσαράκη να αναφέρει πως οι λύσεις που θα σχεδιαστούν γίνονται για όλα τα ιδρύματα της χώρας τα οποία επίσης ανωτατοποιούνται.

Το Λασίθι και το ΤΕΙ
Οι αντιδράσεις που έχουν προκύψει από την ανακοίνωση του πορίσματος από την πλευρά του Λασιθίου  ήταν γνωστές στον Πρύτανη του ΤΕΙ ο οποίος έδωσε τις δικές του απαντήσεις.
Συνολικά για το νομό ανάφερε πως είναι λάθος ότι υποβαθμίζεται, αφού η αναβάθμιση που προκύπτει από το πόρισμα είναι σαφής, κι αυτό γιατί παραμένουν και αναβαθμίζονται τα δύο τμήματα σε Άγιο Νικόλαο και Σητεία για τα οποία ανέφερε πως δεν τίθεται θέμα μεταφοράς τους στο Ηράκλειο.
Παράλληλα μεγάλο βάρος έδωσε στην ίδρυση της σχολής Καλών Τεχνών με το τμήμα Μουσικών Σπουδών, στο Λασίθι, πρόταση η οποία όπως είπε έγινε μετά από μεγάλη σκέψη με μοναδικό στόχο να λειτουργήσει αυτό το «εμβληματικό» όπως είπε, τμήμα, και όχι να γίνει μια πρόταση απλά για να κρατηθούν ισορροπίες και τελικά να μην λειτουργήσει ποτέ, όπως έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν με σχολές οι οποίες έχουν προβλεφθεί σε ΦΕΚ όμως ποτέ δεν στηρίχθηκαν.
Για το που θα δημιουργηθεί αυτή η σχολή στο νομό, τόνισε πως αυτό ήταν κάτι που δεν μπορούσε να το προτείνει η ειδική επιτροπή, αφού αυτό θα γίνει από το Υπουργείο μόλις αξιολογήσει τις υπάρχουσες υποδομές και τις νέες που θα πρέπει να δημιουργηθούν, αλλά και τις ανάγκες σε διδακτικό προσωπικό.
Ο κ. Κατσαράκης ήταν ξεκάθαρα αντίθετος στα αιτήματα που δέχεται και ακούει για δημιουργία νέων τμημάτων τόσο στην Ιεράπετρα όσο και σε άλλες πόλεις αφού η «πανσπερμία» τμημάτων όπως είπε δεν εξυπηρετεί τους στόχους και τα κριτήρια  του νέου Πανεπιστημίου οι οποίοι είναι η μόρφωση υψηλής ποιότητας και η έρευνα, στόχοι αυστηρά ακαδημαϊκοί, αλλά και είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν όλα τα ιδρύματα στο εξωτερικό.
Οι προτάσεις για τα 3 νέα τμήματα έγιναν με μεγάλη φειδώ, τόνισε. και με στόχο πραγματικά να αναβαθμίσουν το νέο Πανεπιστήμιο, όμως το να έμπαινε το νέο Πανεπιστήμιο σε μια λάθος διαδικασία όπου θα μοίραζε τμήματα χωρίς σχέδιο παντού, θα ήταν κάτι που θα δυναμίτιζε το νέο εγχείρημα εξαρχής.
Συγκεκριμένα αναφερόμενος στην Ιεράπετρα, ανέφερε πως οι υπάρχουσες υποδομές του ΟΑΕΔ που στέγαζαν το τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης δεν είναι κατάλληλες για τη λειτουργία πανεπιστημιακού τμήματος, ενώ ζητούμενο για κάθε τμήμα είναι και η στέγαση των νέων φοιτητών σε φοιτητικές εστίες αλλά και γενικότερα, κάτι για το οποίο κάλεσε τους Δημάρχους που αντιδρούν σε πολλές πόλεις της Κρήτης να το σκεφτούν σοβαρά.
Παράλληλα τόνισε πως η πρόταση για την λειτουργία Κέντρου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στην Ιεράπετρα και θα προσφέρει διετή προγράμματα σε αποφοίτους ΕΠΑΛ θα είναι κάτι που βοηθήσει πολύ την τοπική κοινωνία, εφόσον ο θεσμός λειτουργήσει σωστά, ενώ πολύ θετική συνεισφορά τόσο στην Ιεράπετρα όσο και στην υπόλοιπη Κρήτη θα έχει και ο αγροτικός πειραματικός σταθμός που προτείνεται να λειτουργήσει στις εγκαταστάσεις του ΕΛΓΟ-Δήμητρα.