in , , , , , , ,

Το μεγαλύτερο βήμα για την διάσωση μέρους της Παραδοσιακής Κρητικής Μουσικής έγινε επιτέλους! (Video UHD/4K-Photos)

Κλείνεις τα μάτια και ακούς αυτές τις παλιές υπέροχες μελωδίες που παίζει ο βιολάτορας και λες ποιός να είναι. Κάποιος γνωστός σίγουρα!!

Ανοίγεις τα μάτια και βλέπεις μια γυναίκα άγνωστη να ερμηνεύει τόσο τέλεια αυτές τις ξεχασμένες κοντυλιές, και ανατριχιάζεις!

Ποιός να φανταστεί πως αυτή η γυναίκα δεν είναι Κρητικιά, ούτε καν Ελληνίδα! Απλά στην πρώτη της επίσκεψη στην Κρήτη την εντυπωσίασε η παραδοσιακή μας μουσική. Της άρεσε δε τόσο πολύ που έψαξε και βρήκε κάποιες παρτιτούρες. Όταν όμως προσπάθησε να τις διαβάσει κατάλαβε, πως  δεν την βοηθούσαν να αποδώσει ούτε κατ’ελάχιστο, αυτό που τα αυτιά της άκουγαν! Λένε όμως κάποιοι πως όταν θέλεις κάτι πολύ, φαίνεται πως το σύμπαν συνομοτεί, και έτσι έφερε στον δρόμο της τον Γιάννη Σηφάκη. Ακούγοντας το παράπονό της, της έδωσε κάποιες από τις παρτιτούρες του βιβλίου που ετοίμαζε! Η Suzanna της πήρε και απλά τις έπαιξε με ξεχωριστή ευκολία κάτι που την εξέπληξε γιατί επιτέλους αυτό που έπαιζε, ήταν το ίδιο με αυτό που άκουγε σε κάποιες ηχογραφήσεις! Μην ξεχνάμε πως είναι δεξιοτέχνης του βιολιού, μέλος της Φιλαρμονικής  Ορχήστρας της Ζυρίχης! Άρα γι’αυτήν η δυσκολία ενός κομματιού είναι απλά μια πρόκληση.

Ο παραπάνω πρόλογος έγινε για να καταλάβουμε πόσο μεγάλη σημασία έδωσε στην  λεπτομέρεια ο Γιάννης, ώστε να συμπληρώσει αυτό που έλειπε πάντα από την παραδοσιακή μας μουσική. Την τέλεια- και όχι μερική- καταγραφή της καθώς και την πλήρη απόδοσή της σε παρτιτούρες. Μιλάμε πάντα για το Βιβλίο του  Κρητικές Μελωδίες για Βιολί που παρουσιάστηκε το απόγευμα της Δευτέρας 29-07-2019 στο κατάμεστο Λαογραφικό Μουσείο της Νεάπολης. Μια πρωτοβουλία του Λυκείου των Ελληνίδων Αγίου Νικολάου  το οποίο και βοήθησε  στην έκδοση του συγκεκριμένου βιβλίου μαζί με την περιφέρεια Κρήτης!

Στη μουσική παρουσίαση της έκδοσης,  συμμετείχαν εξίσου πολλοί σημαντικοί καλλιτέχνες μουσικοί. Εκτός της Suzanna Coray-Lyssi,  ήταν και η βιολονίστα και  συντοπίτισσα Χρυσή Τζάβλα,  μέλος της Καμεράτας Νέων και της Φιλαρμονικής ορχήστρας Πειραιώς, καθώς  και εκλεκτοί καλλιτέχνες από τον τόπο μας. Οι μικροί Δημήτρης και Μανώλης  Κοκολάκης οι οποίοι παρά το μικρό της ηλικίας τους απέδωσαν εξαίρετα μελωδίες που έπαιζε ο παππούς τους, ο Μανώλης Φανουράκης από τον Κρούστα και ο Πέτρος Περράκης από τα Χανιά. Ο συντοπίτης μας Παν/μιακός Μουσικοθεραπευτής  Κώστας Ζαχαρενάκης και ο αδελφός του Κυριάκος καθηγητής μουσικής, ο γνωστός βιολάτορας από την Τουρλωτή, Νίκος Τσαγκαράκης, [Κουτούνιος], , και ο  πάντα αγαπητός και γνωστός σε όλους μας Γιάννης Βάρδας [Λυραρογιάννης]. Τραγούδησαν ο Νίκος Σιγανός, ο Γιώργος Φουλεδάκης καθώς και ο συγγραφέας Γιάννης Σηφάκης. Πλαισίωσαν  χορευτικά κάποια κομμάτια, τα  μέλη της Χορευτικής Ομάδας του Λυκείου των Ελληνίδων Αγ. Νικολάου.

Για το βιβλίο προλόγησαν ο  Γραμματέας της ΠΛΕΑΜ Γιώργος Μαυροειδής, o φιλόλογος Γιάννης Χρονάκης, ο Διευθυντής της Δημοτικής Χορωδίας, καθηγητής μουσικής και πιανίστας κ. Μανώλης Κανακάκης, και ο συγγραφέας του βιβλίου, Γιάννης Σηφάκης.

Τα συγχαρητήριά μας σε όλους για την προσφορά τους αλλά κυρίως στην Πρόεδρο του Λυκείου κ.Παρούλα Κουτσάκη που βοήθησε τα μέγιστα ώστε να δοθεί στην  παρουσίαση η αξία που της έπρεπε! Ελπίζουμε να υπάρξουν ανάλογα δείγματα γραφής και καταγραφής και για την λύρα!

Παραβρέθηκα για να τραβήξω σκηνές, αλλά τελικά δεν μπορούσα παρά να  αποθανατίσω όλη την εκδήλωση, μια και  είναι μια παρακαταθήκη για την επόμενη γενιά και πιστεύω βλέποντας  την  να βρεθούν και άλλοι διασώστες της πολύτιμης Κρητικής μας παράδοσης σαν τον Γιάννη.

Κουτσελάκης Παντελής

Απολαύστε την:

Για περισσότερες φωτογραφίες πατήστε εδώ